Otázky a odpovede: Notár a jeho právomoci po novom

Kúpnu zmluvu pri kúpe bytu môže spísať aj notár alebo advokát. Od začiatku septembra je však zmluva podpísaná u notára bezpečnejšia a rýchlejšia. Garantuje to novela zákona o notároch a notárskej činnosti.

21.09.2009 08:00
advokát, notár, poradca Foto:
Ilustračné foto
debata

Čo všetko budú musieť notári preveriť pred podpisom zmluvy?

Postup pri vyhotovení zmluvy je individuálny a závisí od uváženia každého notára a okolností. Rozhodne notár preverí existenciu nehnuteľnosti a jej vlastníka. Treba zdôrazniť, že notár pôsobí pri vyhotovovaní zmluvy nestranne a poradí každej zo zmluvných strán. Prihliada na to, aby zmluva bola v súlade so zákonom, ako aj s dobrými mravmi. Notár zároveň môže zastupovať účastníkov zmluvy v katastrálnom konaní, t. j. ak sa rozhodnete spísať zmluvu u notára, poskytne vám komplexné služby, počnúc poradenstvom, končiac zmenou zápisu vlastníckeho vzťahu v katastri.

Zápis vlastníctva bytov či domov do katastra nehnuteľností by sa mal aj urýchliť. Dnes trvá podľa zákona 30 dní, po novom by sa mala lehota skrátiť na 20 dní. Bude to platiť pre všetkých, alebo niektorí ľudia naďalej budú musieť platiť poplatok za zrýchlené konanie?

Zmluvy vyhotovené notárom skúma kataster len z hľadiska súladu s katastrálnym operátom, inak nie. Vklad na základe takejto zmluvy vykoná do 20 dní za štandardný poplatok. Ak sa teda rozhodnete zmluvu spísať u notára, máte jednak záruku právnej istoty danej listiny, zabezpečené právne poradenstvo pre obe zmluvné strany, záruku zákonnosti a za vklad do 20 dní zaplatíte nezvýšený poplatok.

Ak sa rozhodneme, že pri podpisovaní zmluvy chceme mať notára alebo advokáta, je jedno, ktorého z nich si vyberieme?

Notár aj advokát sú práva znalé osoby. Ak spíše zmluvu notár, má formu verejnej listiny, ktorá zabezpečuje pre účastníkov vyššiu mieru právnej istoty a má vyššiu dôkaznú silu v prípadnom spore.

Akú sumu si treba pripraviť na poplatok?

Poplatky notárov sú stanovené vyhláškou Ministerstva spravodlivosti SR č. 31/1993 Z.z. v znení neskorších predpisov. Poplatok za vyhotovenie zmluvy je na základe toho u všetkých notárov rovnaký. Základom poplatku je hodnota nehnuteľnosti. Predmetná vyhláška je prístupná na stránke Ministerstva spravodlivosti SR, ako aj na stránke NK SR.

Na koho sa môžeme obrátiť, ak by sme sa predsa stali obeťou podvodu? Kto nám v takom prípade vráti peniaze? Mali by sme v takomto prípade nárok na vrátenie celej sumy peňazí?

Je potrebné konkretizovať, o aký podvod ide. Notár však rozhodne svojou činnosťou eliminuje riziko vzniku podvodov, a to aj tým, že dôkladne preverí totožnosť účastníkov zmluvy, ktorí mu poskytnú súčinnosť. V prípade, ak tak neurobia, notár môže odmietnuť vykonať tento úkon.  V každom prípade účelom prijatej novelizácie bolo práve zabezpečenie väčšej istoty pre účastníkov a vytvorenie určitej bariéry pre podvody. Je už na každom z vás, či sa rozhodnete využiť služby kvalifikovanej osoby a zabezpečiť si tak určitú mieru bezpečia, ako aj krytia v prípade podvodu, alebo si zmluvu vyhotovíte na vlastnú päsť, príp. dáte ju vyhotoviť neprávnikom a vystavíte sa tak určitému riziku.

Na otázky odpovedala JUDr. Zuzana Grófiková z Notárskej komory Slovenskej republiky

debata chyba