Ako si poradiť so škodcami v dome

Nie sú to len komáre či mravce, ktoré ľuďom znepríjemňujú leto, ale aj nebezpečné sršne či uhynuté holuby. Mnohí však nemajú so škodcami žiadne skúsenosti a ak nejakého doma nájdu, nevedia, čo s ním. Ako si poradiť s neželanými návštevníkmi v domácnosti a v blízkosti domu? Čo zvládnu aj laici a kedy už treba volať odborníkov?

19.07.2010 08:26
Postrek, deratizácia Foto:
Boj s komármi je účinný, len ak sa zaútočí na väčšej ploche. Ideálne je, ak si postreky objednajú celé obce.
debata

Komáre, muchy, bystrušky, mole zvládnu zlikvidovať aj laici. Stačia na to obyčajné sieťky na okná a lepové odchytové prostriedky a prevencia je účinná. Proti škodcom ľudia uplatňujú tri D – dezinfekcia (proti mikroorganizmom – plesne, huby), dezinsekcia (proti hmyzu) a deratizácia (proti hlodavcom). Nie je to iba chemický zásah proti škodcom na mieste ich výskytu, ich rozšíreniu môžu zabrániť aj preventívne opatrenia. Na potkany a myši zaberá pravidelná domová hygiena, dobrý technický stav budov aj deratizačné prostriedky. Proti hlodavcom by mali byť v pivničných priestoroch rozmiestnené deratizačné nástrahy. Meniť by ich mala dvakrát ročne odborná firma.

„V rodinných domoch si deratizáciu môže vlastník urobiť aj sám prípravkami predávanými v obchodných reťazcoch,“ hovorí Zdeno Jaško, predseda Cechu profesionálov DDD a majiteľ deratizačnej firmy Chemix–d. Boj s plošticami však teba zveriť odborníkom. „Výskyt ploštice posteľnej je popri mravcoch a šváboch momentálne najväčším problémom. Riešenie treba zveriť asanačnej službe. To platí aj v prípade hniezd ôs a sršňov na budovách,“ upozorňuje Jaško.

Podľa deratizátorov v obchode kupované prostriedky niekedy môžu spôsobiť viac škody ako osohu. Určite to platí o plošticiach. „Neodporúčam, aby proti nim postupovali ľudia sami, bez zásahu odbornej firmy. Keď použijú bežne dostupné prostriedky, ploštice sa stávajú proti zásahu odolnejšie. Účinná látka môže byť rovnaká, len dávka môže byť nedostatočná,“ vysvetľuje Marek Holeš, riaditeľ deratizačnej firmy Mosquito + DDD.

Ak sa ploštice vyskytnú v bytovom dome, nestačí urobiť opatrenia v jednom byte, pretože sa len „odsťahujú“ k susedom a onedlho sa vrátia späť.

Očista v dome je povinná

Zo zákona majú nariadenú pravidelnú deratizáciu najmä tam, kde sa pracuje s potravinami alebo so zvieratami, ale povinnosť urobiť opaternia voči škodcom má každá právnická aj fyzická osoba. Obec vydáva všeobecne záväzné nariadenie, ktorým nariadi zásah vo svojom regióne a v ohniskách nákaz opatrenia nariaďuje epidemiológ.

Obyvatelia niektorých štvrtí či domov, ktorí žijú v susedstve s nezodpovednými ľuďmi, sa často obávajú o hygienickú bezpečnosť okolia, zásah do súkromia je však háklivá záležitosť. Vlastnícke právo k bytu treba rešpektovať, a preto býva problémom, ako vydezinfi kovať byt, v ktorom chovajú dvadsať mačiek alebo v ktorom žijú ľudia v nehygienických podmienkach.

Škodcovia sú aj na chalupe

V chate či na chalupe sa môžu usalašiť bežné hlodavce a hmyz ako v domácnostiach, nevyhýbajú sa im však ani kuny, plchy, drevokazné mravce a plesne. Vyhubiť ich možno bežne dostupnými prostriedkami. Ak si niekto kúpi alebo zdedí dlho neobývaný dom či chalupu, vhodné je dať ju preventívne prezrieť profesionálom. Obhliadka býva zadarmo a preventívna dezinfekcia celého domu stojí okolo 80 až 100 eur. Častým problémom totiž bývajú plesne. „Ak má byť zásah úspešný na dlhý čas, treba odstrániť zdroj vlhkosti. Prípadne stačí zintenzívniť vetranie,“ odporúča Jaško.

Kto má doma hlodavce, v uzavretých priestoroch môže nastražiť aj mechanické pasce alebo lepové pasce. „Ak sú tam dobré atraktanty, ktoré sú aktívne aj pol roka, aj pasca je dobré riešenie,“ komentuje Jaško. Výhodou pasce je, že chytené zviera neuhynie niekde na nedostupnom mieste v byte či v dome. Do pivníc a do uzlov inžinierskych sietí aj vonku do dier a do kanálov sa dávajú požerové nástrahy.

V mestách sú možným zdrojom infekcie holuby, nemali by sa zahniezdiť v bezprostrednej blízkosti ľudských obydlí. Budovy treba pred holubmi chrániť technickými prostriedkami, ako sú siete, hroty, akustické odpudzovače. Pomáhajú aj repelenty. Podobne môžu byť zdrojom nákazy aj iné uhynuté zvieratá. „Bojovať s nákazou sa dá len organizovane, prostredníctvom samospráv a orgánov štátnej zdravotnej správy,“ pripomína Jaško.

Ako postupovať proti škodcom

Na ktorých škodcov si môže úspešne trúfnuť aj laik?

  • Na komáre, muchy, bystrušky, mole, ale aj na hlodavce, na chalupe aj na kuny, plchy, drevokazné mravce a plesne.

Na ktorých škodcov treba volať profesionálnu firmu?

  • Na ploštice, šváby, na osy a sršne v budovách, niekedy aj na mravce a na odstránenie uhynutých zvierat.

Čo je najlepšia prevencia proti nežiaducemu hmyzu, hlodavcom a mikroorganizmom?

  • Dobrý technický stav budov a poriadok v spoločných priestoroch. Neskladovať potraviny a iné atraktívne látky pre hmyz a hlodavce voľne v pivnici či na balkóne. V komorách treba urobiť generálny poriadok viackrát ročne a staré potraviny bez milosti zlikvidovať.
  • Zo zákona je pravidelná preventívna deratizácia povinná iba tam, kde sa pracuje s potravinami a so zvieratami. Obec však môže vydať všeobecne záväzné nariadenie, ktorým môže zásah odbornej firmy nariadiť.

Proti hlodavcom sú lepšie pasce alebo požerové nástrahy?

  • V uzavretých priestoroch sú účinné aj mechanické pasce alebo lepové pasce, ale treba pridať dobrý atraktant (lákadlo). Výhodou pasce je, že chytené zviera neuhynie na nedostupnom mieste. Do pivníc a do uzlov inžinierskych sietí aj vonku do dier a do kanálov sa dávajú požerové nástrahy.

Ako sa postupuje proti škodcom

  • Podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia sú všetky právnické aj fyzické osoby povinné zabezpečovať reguláciu živočíšnych škodcov – teda dezinsekciu a deratizáciu.
  • Opatrenia sa vykonávajú podľa potreby.

    Orgány samosprávy vydávajú nariadenia, podľa ktorých sa vykonávajú opatrenia v danom regióne.

  • Proti potkanom sa postupuje jednotne, spravidla dvakrát ročne v čase zvýšenej migrácie hlodavcov (jar, jeseň) – aj preventívne požerové nástrahy majú od výrobcu záruku pol roka.

    V prípade výskytu ohniska nákazy zasahujú orgány štátnej správy. ! Kto odhalí v bytovom dome problém so škodcami , mal by upozorniť správcu či majiteľa – ak ten nevykoná žiadne opatrenia, možno podať sťažnosť na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva­. (ZOH)

Čo je čo

Deratizácia:

  • Ochranná – monitoring, kladenie návnad a nástrah proti škodlivým hlodavcom na vhodné miesta v budovách, na pozemkoch a na verejných priestoroch, v kanalizácii a teplovodných rozvodoch.

Zber a likvidácia uhynutých hlodavcov:

  • Preventívno–represívne opatrenia povinné zo zákona, spravidla ich časovo koordinujú – vyhlasujú orgány samosprávy.Oh­nisková – likvidácia škodlivých hlodavcov v mieste výskytu (byt, kancelária, prevádzka, chodba, pivnica, povala, skládka odpadu, vonkajšie lokality a pod), s použitím nástrah a odchytových prostriedkov. Pri zistení výskytu škodlivých hlodavcov zabezpečuje deratizáciu ihneď, prostredníctvom odbornej firmy, majiteľ – správca budovy alebo pozemku. Nečaká na termín ochrannej deratizácie ani na žiadny pokyn správnych a kontrolných orgánov. (Zákon č. 355/2007 Z.z.)
  • Špeciálna – odstraňovanie následkov po nežiaducom výskyte holubov, túlavých mačiek a ďalších škodlivých živočíchov na povalách, v pivniciach a pod. Ochrana budov proti nalietavaniu a hniezdeniu holubov

Dezinsekcia:

  • prevencia a ničenie škodlivého a obťažujúceho hmyzu.
  • V bytoch, v administratívnych budovách, školách, nemocniciach, priemyselných a obchodných objektoch (mravce, šváby, rusy, blchy, mole, muchy, ploštice posteľné a pod.).
  • Na povalách a v pivniciach (osie a sršnie hniezda, kliešťovec holubí, komáre, muchy a ich larvy, roztoče a pod.).
  • Vonkajšie priestory pri kalamitnom výskyte komárov, kliešťov, prípadne iného škodiaceho hmyzu v obytných zónach, v parkoch, záhradách, ihriskách a pod. Dezinfekcia: ! ničenie choroboplodných mikroorganizmov.
  • V bytoch a v ubytovacích zariadeniach, administratívnych, priemyselných, obchodných a skladových priestoroch po infekčných ochoreniach, po mŕtvom, po uhynutom zvierati, pred upratovaním zanedbaného, prípadne dlhší čas nepoužívaného bytu, priestoru a po ňom.
  • Likvidácia húb a plesní po haváriách inžinierskej siete, po odstraňovaní organických zvyškov závadných potravín z pokazených chladiacich zariadení a pod.
  • Na povalách po uhynutých holuboch, v pivniciach po vytopení, po havárii kanalizácie, po uhynutom zvierati a pod.
debata chyba