Postreky proti komárom v dome vydržia len pár dní

Aby bol boj s komármi účinný, treba na ne zaútočiť na čo najväčšej ploche. Ideálne preto je, keď si postreky proti komárom objednajú celé obce.

20.07.2010 08:19
Komáre - pokožka - vírus Foto:
Ilustračné foto
debata

„Postrek je účinný len pri veľkoplošných zásahoch. Inak pomôže len na pár dní,“ uvádza Zdeno Jaško, predseda Cechu profesionálov DDD a majiteľ deratizačnej a dezinsekčnej firmy Chemix–d. Služba deratizačnej firmy vyjde rodinu v dome so záhradou na približne 60 až 120 eur.

Všetky voľne predajné prípravky aj chemikálie, ktoré používajú deratizačné a dezinsekčné firmy, musia byť certifi kované buď priamo na Slovensku, alebo v niektorej z krajín EÚ. Kto dodržiava návod na použitie, nemusí mať strach pred nežiaducimi účinkami. Registrované prípravky sú neškodné pre ľudí, pre zvieratá aj pre rastliny. Podľa Jaška sú ľudia pri postrekoch vystavení oveľa menšej expozícii, ako keď majú celú noc v zásuvke odparovací insekticíd. Napriek tomu si pri vykonávaní postreku treba chrániť oči pred priamym zásahom prípravku. Odborníci radia na miesto postreku vstupovať, až keď prípravok zaschne, čo býva zhruba po 15 minútach. Postrek na malom priestore spravidla vydrží len dva–tri dni, keď látka prestane účinkovať.

Vonku sa treba nastriekať bežnými prípravkami a v čase zvýšeného výskytu komárov pohyb vonku obmedziť.

Kalamita komárov zvyčajne netrvá veľmi dlho, ale kritický čas je v večer zhruba od piatej do deviatej.

V uzavretých priestoroch sa treba chrániť sieťkami na oknách a najmä pohybom vzduchu. Komár je ľahký a nemá šancu udržať sa tam, kde je kliamtizácia alebo ventilátor alebo len obyčajný prievan, vzduch ho odfúkne. V interiéri sú účinné aj niektoré odparovače s insekticídmi aj elektronické lapače.

debata chyba