Energetici dávajú až šesťročné zmluvy

Garantovaný predaj lacnejšej elektriny či plynu, ale pri viazanosti na šesť rokov. Tak by sa dal v stručnosti charakterizovať prístup najnovšieho alternatívneho dodávateľa energií k zákazníkom.

19.09.2011 20:00 , aktualizované: 20.09.2011 12:00
Energie2, Dávid Vlnka
Obchodný riaditeľ Energie2, a. s., Bratislava Dávid Vlnka
debata

V súčasnosti síce ponúka napríklad na plyn zľavu v porovnaní s SPP vo výške 14 percent, dodávateľ však nechce prezradiť, akú celkovú zľavu na energie bude poskytovať počas nasledujúcich šiestich rokov. „Vieme garantovať, že budeme lacnejší ako tradiční dodávatelia. O koľko to bude, predpovedať nevieme,“ hovorí Dávid Vlnka, šéf spoločnosti Energie2.

Alternatívnych dodávateľov energií rýchlo pribúda a navzájom sa predháňajú v marketingových aktivitách. Tradiční predajcovia sa pri často neprehľadnej situácii snažia spochybniť dôveryhodnosť nováčikov, ktorých je pri plyne už takmer desať a pri elektrine ešte viac.

Prípadný zákazník Energie2 je v spomínanom prípade pred neúmerným zvýšením cien čiastočne chránený. Zdraženie nad úroveň tradičného dodávateľa by totiž bolo porušením zmluvy, a tak by od nej mohol zákazník kedykoľvek bez sankcií odstúpiť. Zmluva však zaručuje úsporu výlučne v porovnaní s tradičným dodávateľom, a nie s inými alternatívnymi predajcami energií. Iní dodávatelia by tak v budúcnosti mohli ponúkať lacnejšiu elektrinu či plyn, ale zákazníci by k nim počas šesťročnej viazanosti prejsť nemohli.

Energie2, podobne ako niektorí iní predajcovia energií, sa navyše nechce vzdať podomového predaja. Podomoví obchodníci niektorých firiem pritom ešte stále neponúkajú ľuďom dostatočné množstvo pravdivých informácií.

Medzi nedostatočne informovaných patril napríklad pán Vladimír z Bratislavy, ktorý s jedným z alternatívnych dodávateľov nedávno podpísal zmluvu o dodávke elektriny.

„Hovorili, že ušetrím na elektrine desiatky eur. Vyzerali dôveryhodne, tak som im uveril a podpísal s nimi zmluvu. Teraz sa bojím, či som urobil dobre,“ hovorí Vladimír.

Jeho obavy boli zbytočné. V zmluve o dodávke elektriny ani v cenníku dodávateľa sa totiž žiadne skryté poplatky či nejasnosti nenachádzajú. Takisto je však fakt, že Vladimír od obchodníkov dostatok informácií nedostal, pretože mu nevysvetlili, akým spôsobom bude môcť platiť nové preddavky a kedy bude dostávať ročné vyúčtovacie faktúry.

Podľa tradičných dodávateľov plynu či elektriny je takýchto obchodníkov mnoho. Priznávajú to aj niektorí ich konkurenti. „Toto však patrí do oblasti zlyhania konkrétnych ľudí. Ak takéhoto človeka odhalíme v našom tíme, rozlúčime sa s ním,“ hovorí Vlnka z Energie 2.

Niektorí alternatívni predajcovia energií okrem podomového predaja i uzatvárania zmlúv so zákazníkmi cez internet najnovšie priradili aj možnosť komunikácie cez sociálnu sieť alebo s obchodníkmi v obchodných centrách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba