Kúriť plynom bude napriek zlacneniu drahé

Plyn aj po chystanom zlacnení bude patriť k drahším palivám. Lacnejšie sa dá kúriť drevom, uhlím a peletami, drahšie elektrinou a propánom.

19.02.2012 21:04
Plyn
Ilustračné foto
debata (8)

Očakávané rozhodnutie o zlacnení plynu krátko po voľbách sa odkladá. „Na rokovaniach s plynármi sa tesne pred vydaním rozhodnutia objavili nové skutočnosti, ktoré bude treba zohľadniť, aby úrad rozhodol úplne objektívne,“ odôvodnil odklad Miroslav Lupták, hovorca regulačného úradu pre agentúru SITA.

Pôvodne mal úrad cenu stanoviť do 15. februára. Nový termín zatiaľ nie je známy. „Na znížení ceny úrad naďalej trvá a konanie sa bude snažiť ukončiť do konca februára,“ dodal Lupták.

Ročné náklady na kúrenie v staršom rodinnom dome (od januára 2012)

druh vykurovania cena paliva účinnosť kotla ročné náklady
drevo 45 eur/m3 80 % 500 eur
hnedé uhlie 120 eur/tona 70 % 1 000 eur
pelety 0,037 eur/kWh 90 % 1 370 eur
zemný plyn 0,0515 eur/kWh 90 % 1 900 eur
elektrina – akumulačné 0,087 eur/kWh 100 % 2 400 eur
elektrina výhrev – priamy 0,120 eur/kWh 100 % 3 300 eur

ZDROJ: CENNÍKY DODÁVATEĽOV, PRAVDA

Poznámka: Kúrenie je v starom nezateplenom rodinnom dome so starými oknami s vykurovacou plochou 150 m2. Modelový dom má asi 45 cm steny z plnej tehly, je na strednom Slovensku a jeho tepelné straty dosahujú asi 15 kW. Celková spotreba tepla na kúrenie v dome je 28 000 kWh, čo zodpovedá 28 000 kWh elektriny, 11 kubíkom dreva, 8,5 tony hnedého uhlia, 7 ton peliet a 37 000 KWh energie z plynu (asi 3 500 m3 – spotreba je pri kotle s účinnosťou 90 %, čo je nový nízkoteplotný kotol, starý 20–ročný kotol má účinnosť spaľovania len 70 % a spotrebu paliva a ročnú platbu ešte o 15 % vyššiu).

Ak aj napokon úrad rozhodne, že pološtátny Slovenský plynárenský priemysel zníži ceny pre domácnosti od 17. marca o predpokladaných 3,4 percenta, plyn bude naďalej patriť k drahším palivám. Lacnejšie sa dá kúriť drevom, uhlím a peletami, drahšie elektrinou a propánom.

„Vplyv plynu“ spočíva aj v tom, že v závislosti od jeho cien sa vyvíjajú napríklad aj ceny peliet. Plyn vlani priemerne zdražel o 13 percent a od januára tohto roka o ďalších 5,5 percenta. Obchodníci s peletami, ktoré využíva na kúrenie niekoľko tisíc domácností, tiež zvýšili ceny asi o desatinu.

Ceny plynu sa menia najmä v závislosti od cien ropy, ktoré ovplyvňujú aj ceny elektriny. Elektrina na kúrenie v januári zdražela asi o päť percent. Plyn je však najčastejším palivom na kúrenie, používa ho viac ako 1,5 milióna odberateľov, z toho 1,3 milióna zákazníkov má SPP.

Napriek cenovým rozdielom má SPP – distribúcia každoročne vyše 10–tisíc žiadostí o pripojenie. Záujem o lacnejšie pelety rastie rýchlejšie len pri pohľade na percentuálne prírastky. Nových užívateľov je každoročne viac o niekoľko stoviek. „Záujem o pece na pelety stúpa každoročne asi o tridsať percent,“ hovorí Ján Kráľ zo spoločnosti Technosystem, ktorá predáva pece na pelety a dodáva aj palivo.

Tradiční slovenskí výrobcovia peliet ich ceny držia. Obchodníci však pri zdražovaní plynu spravidla cítia šancu na lepší zárobok. Výsledkom je, že priamo od výrobcu sa tona peliet, ktorá pri zateplenom rodinnom dome môže stačiť na celú zimu, dá zohnať v lete aj od 130 eur a počas zimnej sezóny asi za 160 eur. U maloobchodníkov však vyjdú pelety aj na 230 eur. Len pár kilometrov za hranicami pritom rakúski obchodníci ponúkajú slovenské pelety za 170 eur za tonu.

Kým alternatívne palivá sa na Slovensku stále len „prebúdzajú“, trh s plynom je stabilizovaný. Vlani celková spotreba na Slovensku v porovnaní s rokom 2010 klesla približne o 1,5 percenta a v tomto roku SPP neočakáva z hľadiska veľkosti trhu výraznú zmenu. „Vývoj celkovej spotreby ovplyvňuje predovšetkým počasie v zimných mesiacoch, vývoj hospodárskej situácie na Slovensku aj v Európe, ale aj pokračujúci proces racionalizácie energetickej spotreby na strane odberateľov,“ informoval nedávno SPP.

Plynári so zlacňovaním nesúhlasia. Nedávno upozornili na to, že za obdobie rokov 2008 až 2011 podnik v regulovanom segmente vytvoril kumulovanú stratu vo výške zhruba 200 miliónov eur. O peniaze sa chcú súdiť so štátom. Regulačný úrad odmieta, že by tlačil ceny pod náklady. Predpokladané marcové zlacnenie by pre štvorčlennú domácnosť v rodinnom dome, ktorá plynom varí, kúri aj ohrieva vodu, malo znamenať zníženie mesačných platieb asi o tri eurá. Rodinu v staršom nezateplenom rodinnom dome so starými oknami a s vykurovacou plochou 150 m2 vyjde ročne kúrenie plynom asi na 1 900 eur. Kúrenie peletami v podobnom dome vyjde podľa prepočtov Pravdy asi na 1 370 eur ročne. Ešte lacnejšie drevo a uhlie sú náročnejšie na obsluhu. Výrazne drahšie sa, naopak, kúri elektrinou, s nákladmi až viac ako tritisíc eur ročne.

8 debata chyba