Kúpna zmluva a vzor toho, čo by mala obsahovať

Čo sa uvádza v kúpnej zmluve týkajúcej sa nehnuteľnosti a vzorová kúpna zmluva.

23.03.2012 18:08
právnik, notár, právo, spravodlivosť, zmluva,... Foto:
Ilustračné foto
debata
  1. Uzatvára sa podľa paragrafu 588 Občianskeho zákonníka.
  2. Uvádzajú sa v nej potrebné identifikačné údaje o kupujúcom a predávajúcom.
  3. Presne sa vymedzuje, čo je predmetom prevodu vlastníckeho práva: uvedie sa číslo listu vlastníctva a adresa katastrálneho úradu, v ktorom je nehnuteľnosť evidovaná, uvedie sa rozloha nehnuteľnosti, popisné číslo, mesto a ulica, kde sa byt nachádza, parcelné číslo pozemku.
  4. Mala by obsahovať aj vymenovanie prípadných súčastí nehnuteľnosti (kuchynská linka, nábytok…), ktoré sa predávajú spolu s ňou.
  5. Pokiaľ ide o kúpu bytu, uvádza sa veľkosť spoluvlastníckeho podielu na spoločných častiach a zariadeniach bytového domu.
  6. Do zmluvy sa uvádza, či pozemok, na ktorom nehnuteľnosť stojí, je alebo nie je súčasťou prevodu vlastníctva.
  7. V zmluve nesmie chýbať suma za predaj a postup, akým spôsobom a do akej lehoty ju zaplatí kupujúci.
  8. Prípadné rozdelenie úhrady kúpnej ceny napríklad vo forme zálohy a následných splátok treba tiež presne časovo vymedziť. Zo zmluvy musí presne vyplývať, dokedy je povinný kupujúci zaplatiť poslednú splátku.
  9. Predávajúci by mal v zmluve vyhlásiť, že na predávanú nehnuteľnosť nezriadil žiadne nájomné, užívacie alebo iné zmluvné práva v prospech tretej osoby a nie je vedené žiadne súdne alebo správne konanie týkajúce sa prevádzaného bytu.
  10. Do zmluvy by sa takisto malo uviesť, do akej lehoty je predávajúci povinný odovzdať kupujúcemu byt od splatenia kúpnej ceny.

Vzor kúpnej zmluvy

Hlavička

Kúpna zmluva uzatvorená podľa paragrafu 588 Občianskeho zákonníka medzi:

I. článok: Zmluvné strany

Predávajúci: meno a priezvisko dátum narodenia, rodné číslo štátna príslušnosť, rodinný stav adresa trvalého pobytu Kupujúci: meno a priezvisko dátum narodenia, rodné číslo štátna príslušnosť, rodinný stav adresa trvalého pobytu

II. článok: Predmet zmluvy

  1. bod: Uvedie sa, že predávajúci je vlastníkom bytu popísaného v nasledujúcom bo­de.
  2. bod: Uvedie sa, čo je predmetom prevodu vlastníckeho práva – napr. 3–izbový byt v Bratislave v katastrálnom území Petržalka, evidovaný Katastrálnym úradom pre hlavné mesto SR Bratislavu, uvedie sa číslo listu vlastníctva, nasleduje popis bytu: a) Uvedie sa veľkosť bytu, číslo bytu, celková výmera vrátane príslušenstva, poschodie, súpisné číslo domu, mesto, ulica, číslo vchodu, parcelné číslo pozemku, vymenujú sa všetky obytné miestnosti, príslušenstvo, balkóny aj s ich konkrétnymi výmerami. napr. izba: 22 m2 napr. kuchyňa: 5 m2 uvedie sa, čo všetko súčasťou bytu: napr. plynový sporák, drevené okná, ale napr. za súčasti bytu sa považujú aj vnútorné inštalácie vody, plynu, ústredného kúrenia a k nim aj príslušné zariaďovacie predmety okrem stúpacích vedení.
  1. Uvedie sa veľkosť spoluvlastníckeho podielu na spoločných častiach domu a spoločných zariadeniach bytového domu. Spoločné časti domu sú: základy domu, strecha domu, obvodové múry, vchody, priečelia, schodištia, zvislé a vodorovné nosné konštrukcie domu…

spoločnými zariadeniami domu sú: výťahy, vodovodné, teplonosné, kanalizačné, elektrické a telefónne a plynové domové rozvody…

  1. Uvedie sa, či je, alebo nie je pozemok, na ktorom dom stojí, súčasťou prevodu vlastníctva.

III. článok: Kúpna cena a platobné podmienky

  1. bod: Uvedie sa, že predávajúci predáva kupujúcemu byt špecifikovaný v tejto zmluve za podmienok dohodnutých v tejto zmluve do výhradného vlastníctva so všetkými právami a povinnosťami.
  2. bod: Uvedie sa, na akú hodnotu bola stanovená kúpna cena dohodou zmluvných strán. 3. bod: Uvedie sa, akým spôsobom kupujúci uhradí predávajúcemu kúpnu cenu.
  1. Uvedie sa napr., akú sumu zaplatí kupujúci v hotovosti ako zálohu ešte pred podpisom kúpnej zmluvy.
  2. Uvedie sa, akým spôsobom a do akej lehoty sa uhradí zvyšná kúpna cena, ktorú je kupujúci na základe tejto zmluvy povinný zaplatiť.

4. bod: V prípade, ak je nehnuteľnosť financovaná prostredníctvom hypotekárneho úveru, je potrebné uviesť, že predávajúci súhlasí so zriadením záložného práva v prospech danej banky na zabezpečenie hypotekárneho úveru kupujúceho. 5. bod: Uvedie sa, kto vyhotovil znalecký posudok a na akú sumu bola nehnuteľnosť ocenená. 6. bod: Uvedie sa, akým spôsobom budú kupujúci a predávajúci hradiť náklady spojené s prevodom vlastníctva kupovanej nehnuteľnosti.

IV. článok: Vzťahy k ostatným vlastníkom a stav bytu

  1. bod: Predávajúci v zmluve vyhlási, že na predávanú nehnuteľnosť nezriadil žiadne nájomné, užívacie alebo iné zmluvné práva v prospech tretej osoby a nie je vedené žiadne súdne alebo správne konanie týkajúce sa prevádzaného bytu.
  2. bod: Predávajúci v zmluve vyhlási, že všetky dane a poplatky spojené s užívaním bytu, splatné ku dňu podpisu tejto zmluvy, sú uhradené.
  3. bod: Predávajúci a kupujúci vyhlásia, že voči ich osobám neprebieha žiadne exekučné konanie.
  4. bod: Kupujúci vyhlási, že pred uzatvorením zmluvy sa osobne oboznámil so stavom kupovanej nehnuteľnosti, ako aj zo znaleckého posudku (ak bol vyhotovený), jeho ďalšie osobitné vlastnosti si nevymieňuje a kupuje ho v stave, v akom sa nachádza v čase kúpy.
  5. bod: kupujúci vyhlási, že bol oboznámený so zmluvou o výkone správy bytu (ak je predmetom kúpy byt v bytovom dome).

V. článok: Vklad do katastra

  1. bod: Uvedie sa, že kupujúci nadobudne vlastníctvo k predmetu kúpy povolením vkladu vlastníckeho práva do príslušného katastra nehnuteľností.
  2. bod: Uvedie sa, akým spôsobom podpíšu zmluvné strany návrhu vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností.
  3. bod: Uvedie sa, že zmluvné strany sa v prípade, ak by vklad zmluvy nebol povolený, zaväzujú vrátiť si všetko, čo prijali a k čomu sa zaviazali.

VI. článok: Osobité ustanovenia

  1. bod: Uvedie sa, do akej lehoty je povinný predávajúci odovzdať kupujúcemu byt od splatenia kúpnej ceny.
  2. bod: Uvedie sa, do akej lehoty sa predávajúci je povinný odhlásiť od odberu energií.
  3. bod: Predávajúci sa zaviaže, že odhlási všetky osoby, ktoré sú v kupovanom byte nahlásené na trvalý pobyt.

VII. článok: Záverečné ustanovenia

1. bod: Zmluvné strany sa dohodnú, že táto zmluva je neodvolateľná a nadobudne právoplatnosť dňom jej podpísania a zmluvu je možné meniť len písomnými dodatkami podpísanými predávajúcimi a kupujúcou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba