Seniorov by daň z nehnuteľností mohla načas obísť

Smerom navrhovaná daň z luxusných nehnuteľností by mohla zohľadňovať príjmy domácností. Nová daň, ktorá môže bohatším niekoľkonásobne zvýšiť poplatky za majetok, by sa hneď netýkala dôchodcov vo vilových štvrtiach.

09.04.2012 08:41
kľúče, ruka, bývanie, reality, dom, byt Foto:
Premiér Robert Fico potvrdil, že luxusné domy bude nová vláda zdaňovať viac. Ako sa oddelí štandard od luxusu, je zatiaľ otázne. V cudzine existuje spôsob, aby daň hneď neplatili napríklad seniori s nižšími príjmami, aj keď bývajú v luxusných bytoch.
debata (19)

Navrhuje to Martin Filko, ktorý za prvej Ficovej vlády radil ministrovi financií Jánovi Počiatkovi (Smer), donedávna bol poradcom bývalej premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ) a teraz bude pôsobiť opäť na ministerstve financií. Smer k dani zatiaľ bez podrobností uviedol, že chce zdaniť len „skutočný luxus“.

Podľa Filka by záväzky z dane z luxusných nehnuteľností mohli byť v prípade seniorov so slabými dôchodkami odložené a kapitalizované. Oprávnení obyvatelia by daň nemuseli platiť každý rok, ale až pri niektorej z neskorších udalostí, ako je smrť, presťahovanie či predaj. Tento systém funguje napríklad vo Veľkej Británii či v Kalifornii.

Daňový úrad by mal dovtedy vo výške nezaplatenej dane záložné právo a každý rok by si k tomu pridával úrok. „Ak by daň na konci vlastník alebo jeho dedičia nechceli alebo nemohli zaplatiť, štát by sa s nimi vyrovnal štandardným spôsobom, teda predajom nehnuteľnosti a rozdelením prípadného zostatku vlastníkovi, teda dedičom,“ povedal Filko.

Podľa analytika Volksbank Vladimíra Vaňa by takýto vynútený predaj nehnuteľností zaťažených daňovým záväzkom zvlášť v období hospodárskeho oslabenia, keď klesá aj záujem o investície do nehnuteľností, mohol viesť k znižovaniu súčasnej predajnej ceny. „Čo by prinášalo potenciál pre nízkorizikové zisky, renty, pre realitných špekulantov alebo inak nazývaných žralokov s dostatočne dlhým investičným horizontom,“ tvrdí Vaňo.

Zároveň by takéto nastavenie systému podľa neho znevýhodňovalo dedičov s obmedzenými finančnými možnosťami a nižšou mierou ekonomického povedomia. „Keďže z dlhodobého pohľadu je veľmi často výhodnejšie nehnuteľnosť podržať, hoci by si aj uhradenie hypotetických súvisiacich záväzkov mohlo vyžiadať jej zaťaženie hypotékou,“ dodáva Vaňo. Analytik Next Finance Martin Prokop sa zase domnieva, že by sa prípadné odkladanie platieb ťažko dokazovalo.

Neschopnosť platiť novú daň podľa analytikov aj reálne hrozí, keďže mnohí obyvatelia lukratívnych bytov napríklad v centre Bratislavy by si v súčasnosti nemohli zo svojich príjmov ani úspor nikdy dovoliť.

„A to kvôli tomu, že vzrástla bonita danej lokality, ktorá mohla byť v čase ich rodičov nepomerne dostupnejšou, čo je najmä v prípade miest, ktoré prešli za ostatných 60 rokov mimoriadnym rozmachom, dosť bežný jav,“ tvrdí Vaňo.

Analytici navrhujú, aby sa súčasne s daňou zaviedla aj nezdaniteľná časť nehnuteľnosti. „Ak by bolo od dane oslobodených napríklad prvých 20 000 – 30 000 eur trhovej ceny prvej nehnuteľnosti vlastnenej domácnosťou, a samotná sadzba by bola 0,5 percenta z jej hodnoty, nedotkla by sa možno ani celej strednej vrstvy. A bohaté rodiny s viacerými domami na zlodejských vŕškoch by platili tisíce eur ročne,“ povedal Filko.

Teraz aj bohatí môžu za vilu so zastavanou plochou 200 m2 platiť daň okolo 20 eur ročne. Slovensko má najnižšie dane na nehnuteľnosti takmer v celej EÚ. Výber z dane by mohol pomôcť v ozdravení verejných financií.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba