Vláda odsúhlasila dotácie na kotly a slnečné panely

Po Novom roku pre niektorých ľudí klesnú ceny kotlov na pelety, malých veterných elektrární či slnečných panelov.

04.07.2013 07:30
kolektor, solárny, zatepľovanie, dotácie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

Vláda totiž v stredu odsúhlasila koncepciu podpory malých zdrojov energií. Takisto posunula parlamentu návrh novely zákona o energetike, ktorý má zjednodušiť a zlacniť pripájanie zdrojov do rozvodnej siete.

Dotácie na kotly spaľujúce drevo či drevné pelety začal rozdávať už prvý Ficov kabinet. Neskôr sa však peniaze minuli a v súčasnosti musia ľudia platiť za kotol na biomasu alebo slnečné panely plnú sumu. Po Novom roku majú začať peniaze prúdiť opäť, pochádzať majú najmä z eurofondov. O presnej výške podpory však kancelária podpredsedu vlády Ľubomíra Vážneho zatiaľ hovoriť nechce.

„Cieľom poskytnutých peňazí bude prostredníctvom jednorazového príspevku pomôcť skrátiť návratnosť investície na najviac osem rokov. Ceny technológie sa postupne znižujú a s tým sa bude znižovať aj poskytnutá podpora,“ zdôvodňuje kancelária.

Na rozdiel od minulosti by sa k podpore vysokoefektívnych kotlov na drevo či slnečných panelov určených na ohrev vody mali pridať aj peniaze na malé elektrárne. Konkrétne ide o fotovoltické panely, malé veterné turbíny, fototermálne kolektory či tepelné čerpadlá.

Od roku 2014 do roku 2020 by na tento účel mohlo ísť celkovo sto miliónov eur, pričom by mohlo vzniknúť asi 1¤300 pracovných miest, najmä pre montérov.

Malé zdroje elektriny sa k slovenskej elektrickej sieti môžu pripájať už v súčasnosti. Ich počet sa však v súčasnosti pohybuje len okolo dvoch stoviek. Okrem ich relatívne vysokej ceny sa totiž ich vlastníci museli porátať aj s veľkou administratívnou záťažou.

Museli totiž zaplatiť poplatok, ktorý distribučné spoločnosti v súčasnosti žiadajú za pripojenie takýchto zdrojov a za montáž špeciálnych elektromerov. Novela zákona o obnoviteľných zdrojoch by to však mala stopnúť. Prudký nárast počtu malých elektrární by však nemal nastať. Ľudia totiž na takto vyrobenej elektrine nebudú môcť zarábať a skokové zdraženia elektriny známe z minulosti by sa tak opakovať nemali. Vlastníci malých zdrojov už teraz nemajú právo na štedré výkupné ceny.

Bezplatné pripájanie sa však nepozdáva napríklad Západoslovenskej energetike. „Ak má prevádzkovateľ distribučnej sústavy bezplatne realizovať pripojenie zariadenia vrátane meradla a rozpínacieho zariadenia, tak tieto náklady uhradia ostatní užívatelia distribučnej sústavy v cenách za distribúciu,“ podotkli energetici v pripomienkovom konaní.

Vážny to však odmieta. „Bezplatnú montáž meradla a rozpínacieho zariadenia prevádzkovateľovi distribučnej sústavy vynahradí bezplatne dodaná elektrina od výrobcov. O tento objem elektriny sa zníži objem nakúpenej elektriny na krytie strát, nie naopak,“ tvrdí podpredseda vlády.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba