Umelé ceny plynu sa nepáčia výrobcovi slnečných kolektorov

Výrobca slnečných kolektorov, spoločnosť Thermo/Solar, sa obáva umelého udržiavania cien zemného plynu na Slovensku. Podľa šéfa spoločnosti Milana Nováka, predávanie plynu so stratou totiž poškodí obnoviteľné zdroje energií.

14.10.2013 00:00
kolektor, solárny, zatepľovanie, dotácie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

“Ak je reálna predajná cena oproti trhovej nižšia o približne 20 %, o toľko sa oproti plynu predlžuje aj obdobie návratnosti pri zariadeniach na výrobu tepla z obnoviteľných zdrojov. Politické rozhodnutia tak paradoxne podporujú menej ekologické a v konečnom dôsledku aj menej ekonomické riešenia,“ uviedol Novák.

Umelé ceny plynu podľa neho ovplyvnia spotrebiteľov v rozhodovaní pri výmene svojho kotla. “Mnoho domácností sa v najbližších rokoch rozhodne pri výmene kotla medzi plynovým, elektrickým, alebo vlastným zdrojom na báze slnečných kolektorov. Ak v takejto situácii domácnosti dostanú umelo nižšiu cenu plynu, rozhodnú sa pre tento zdroj. Pri trhových cenách by sa však rozhodli inak,“ myslí si Novák.

Premiér Robert Fico na konci septembra definitívne potvrdil, že ceny plynu pre domácnosti sa budúci rok nebudú meniť. Slovenský plynárenský priemysel to už navrhol aj regulačnému úradu. Predseda vlády taktiež potvrdil, že keby chcel SPP zlikvidovať vytvorenú stratu v segmente domácnosti, musel by žiadať regulačný úrad o zvýšenie cien plynu o 26 až 30 %. Naposledy sa menili ceny plynu pre domácnosti začiatkom tohto roka. Vtedy maximálne ceny plynu v priemere vzrástli o 0,46 %.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #kolektor #Thermo/Solar