Počiatek ustúpi bežným stavebníkom

Stavebný zákon by mal po novom jasne úradom prikazovať, do akej dlhej lehoty sú povinné vydať stavebné povolenie a takisto stanoviť sankcie v prípade, že sa táto doba zo strany úradu nesplní.

20.10.2013 19:21
hypotéka, bývanie, dom, sen, nájom, prenájom Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Rezort dopravy a výstavby ministra Jána Počiatka tak ustúpi obyčajným stavebníkom, ktorí na túto medzeru poukazujú v návrhu zákona. Na to, že stavebný zákon musí jednoznačne priniesť zmenu na strane úradov, poukázali aj vo štvrtkovom rozhovore pre Pravdu ocenený architekt roka 2013 Juraj Šujan a šéf združenia stavebníkov Miroslav Konôpka.

"Z verejnej diskusie vyplynula požiadavka, aby sme zapracovali do zákona a stanovili v ňom konkrétnu lehotu na vydávanie stavebného povolenia v prípade, že je všetko jasné. Keď sú už všetky podmienky splnené. Stavebnému úradu jasne stanovíme lehotu, dokedy musí rozhodnutie podpísať,“ tvrdí Tibor Németh, riaditeľ odboru územného plánovania na ministerstve dopravy. Podľa jeho slov sa už hovorí aj o sankciách pre starostov obcí a rokujú so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska, ako z právneho hľadiska ošetriť tento problém.

"Vidíme cestu týmto smerom, len musíme právne doladiť to, akým spôsobom starostov pokutovať, keď povolenie v danej lehote nevydajú. Zákon musí platiť tak pre občana, ako aj pre úradníka. Keď občan musí dodržiavať lehoty, tak aj úradník,“ poznamenal Németh.

Práve experti v stavebnom odbore hovoria otvorene o svojvôli úradov. Pre ľudí, ktorí sa rozhodnú riešiť svoje bývanie a chcú si postaviť dom, je podľa nich neprijateľné, aby na povolenie čakali dlhšie ako pol roka. Takisto považujú v súčasnosti nastavenú byrokraciu za neprimeranú. "Dať lehotu a pri jej nedodržaní úradom nestanoviť žiadnu sankciu, to je, akoby sme prikazovali 50-kilometrovú rýchlosť, ale nedávali by sme pri jej prekročení pokutu. Lehoty sú teda z tohto pohľadu zbytočné. Ak nebudú v zákone aj sankcie za ich nedodržanie, tak to nemá význam. Na rozhodnutie stavebného úradu niekedy čakám rok, dva, tri,“ povedal Konôpka.

Németh však potvrdil, že tieto námietky zapracujú do návrhu stavebného zákona a do konca októbra by malo byť na stole jeho nové znenie. Platiť by mal od júna 2014. Pripomienky sa však týkajú aj toho, že v zákone nie je jasne napísané, za akých podmienok dôjde k toľko sľubovanému zlúčeniu územného a stavebného konania.

V prípade stavby rodinného domu s maximálne dvomi podlažiami a výmerou 300 štvorcových metrov by mali ľudia získať podľa sľubov rezortu dopravy a výstavby povolenie rýchlejšie. No návrh hovorí o tom, že niekedy v budúcnosti sa vyhláškou ministerstva určia podrobnosti aj kategorizácia stavieb, ktoré môžu ísť zrýchleným konaním. Németh aj pri tejto poznámke skonštatoval, že sa na to budú musieť pozrieť a prípadne to v návrhu zákona napraviť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #bývanie #stavebný zákon #stavebníctvo