Domácnosti ušetria za teplo

Slovenské domácnosti v budúcom roku ušetria na nákladoch za teplo. Okrem toho, že už viaceré domácnosti realizovali úsporné opatrenia, ako je napríklad zateplenie, za teplo ušetria aj vďaka ďalším faktorom.

21.10.2013 15:11
Teplo, radiátor, regulátor Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

“Jedným z faktorov, ktoré tento rok ovplyvnili očakávaný pokles nákladov domácností na teplo, je aj skutočnosť, že sa výrobcom tepla podarilo stabilizovať svoje náklady. Druhým dôležitým faktorom, okrem znižovania vnútorných nákladov výrobcov, boli aj stabilné ceny komodít, z ktorých sa teplo vyrába, najmä uhlia a plynu,“ uviedol v rozhovore pre portál venergetike.sk predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný. Stabilné sú podľa neho aj ceny biomasy, pomocou ktorej sa taktiež na Slovensku vyrába teplo.

Teplári stále očakávajú pokles spotreby tepla. Je za tým najmä už spomínané zatepľovanie či racionalizačné opatrenia na vykurovacích systémoch. “Nové odbery tepla najmä vzhľadom na ešte stále stagnujúcu investičnú výstavbu nie sú schopné tento pokles zatiaľ vykompenzovať. Očakávam však, že v priebehu piatich až ôsmich rokov, keď sa ukončí na 80 až 90 % zatepľovací proces u odberateľov, odber tepla sa stabilizuje a výkyvy budú závisieť už len od počasia,“ myslí si Obšivaný. Budúcnosť teplárov ovplyvní aj implementácia európskej legislatívy týkajúcej sa energetickej efektívnosti. Každý členský štát bude podľa nej musieť zriadiť takzvanú povinnú schému energetickej efektívnosti.

„Na základe nej distribútori energie alebo obchodné energetické spoločnosti, ktoré dodávajú konečným odberateľom energiu, dosiahnu kumulatívny cieľ zníženia konečnej energetickej spotreby. Cieľ by mal byť stanovený minimálne na úrovni dosahovania každoročných nových úspor od 1. januára 2014 do 31. decembra 2020, a to vo výške 1,5 % priemerného ročného množstva energie, ktorá bola dodaná koncovým odberateľom v rokoch 2010 až 2012,“ vysvetlil Obšivaný.

Aj napriek vykonávaným opatreniam zo strany spotrebiteľov a novej európskej legislatíve sa teplári neobávajú o svoju budúcnosť. Obšivaný si nemyslí, že by veľkí výrobcovia tepla zanikli. “Vezmite si, že už dnes si konkurujeme s blokovými a individuálnymi kotolňami, ktoré neplatia za znečisťovanie, či nemajú rovnaké náklady na zákonnom stanovené revízie a podobne. Ja sa pýtam, bude sa rovnaká povinnosť vzťahovať aj na tieto blokové kotolne? Budú musieť aj oni zvyšovať svoju efektivitu pre koncového odberateľa v danom dome? Prečo my budeme musieť investovať do tohto spoločenského záujmu, ale samozrejme aj záujmu koncového odberateľa, a individuálne kotly nie?,“ konštatoval pre portál venergetike.sk Obšivaný.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #teplo #radiátory