Cena plynu sa nezmení, potvrdil úrad

Poplatky za distribúciu plynu do slovenských domácností sa v novom roku nezmenia. Je teda isté, že faktúry pre rodiny zostanú zachované. Už pred časom totiž Slovenský plynárenský priemysel ohlásil podanie návrhu na stanovenie cien plynu s nulovou zmenou cien. Rovnako sa nezmenia ani ďalšie zložky ceny.

18.11.2013 17:15
debata (5)

„Stabilita distribučných taríf je významným faktorom cenovej regulácie v plynárenstve, všetkým účastníkom trhu umožňuje lepšiu predvídateľnosť ďalších krokov a je pozitívnym signálom pre tvorbu koncových cien zemného plynu pre všetky skupiny odberateľov,“ zdôvodnil zachovanie cien hovorca úradu Miroslav Lupták.

Monopolným distribútorom plynu na celom území Slovenska je spoločnosť SPP-Distribúcia, ktorá sa proti rozhodnutiu neohradila. "Rozhodnutie o výške distribučných taríf na rok 2014 je plne v kompetencií úradu a naša spoločnosť ho bude rešpektovať,“ vyjadrila sa hovorkyňa SPP-Distribúcia Ivana Zelizňáková. V minulosti skupina SPP podobné verdikty regulačného úradu ostro kritizovala a vyhrážala sa právnymi krokmi.

Po nahradení zástupcov francúzskych a nemeckých privatizérov ľuďmi z českého Energetického a průmyslového holdingu sa však rétorika razantne zmenila. Je však možné, že keď vypršia lehoty stanovené v dohode medzi novými vlastníkmi 49-percentného podielu a vládou, budú padať ostrejšie vyjadrenia. Budú sa zrejme týkať iba poplatkov za privedenie plynu z hraníc so Slovenskom a rozvedenie komodity po krajine.

Ficov kabinet sa totiž rozhodol prevziať všetky skôr sprivatizované podiely v materskej časti SPP, ktorá sa zaoberá predajom plynu. Vláda tak získa kontrolu nad cenami plynu pre domácnosti, pričom už nebudú hroziť súdne spory medzi akcionármi a štátom. Počas obdobia, keď SPP ovládali ľudia z francúzskeho GdF Suez a E.ON Ruhrgas, totiž bolo otvorených viac ako dvadsať súdnych sporov a viacero arbitráží.

Okrem stopnutia právnych sporov vláda po rozhodnutí o prebratí zvyšných akcií v materskej spoločnosti získala úplnú kontrolu nad vyjednávaním o cenách dodávky plynu s ruským gigantom Gazprom Export. Už v septembri vyhlasoval minister hospodárstva Tomáš Malatinský, že rokovania sa blížia k úspešnému záveru a Slovensko dostane výraznú zľavu. Podľa hovorcu rezortu Stanislava Jurikoviča rozhovory ešte ani na konci minulého týždňa neboli ukončené.

Poskytnutie zliav na dodávku plynu je dôležité, pretože rozhoduje o výške zisku podniku. Aktuálny spôsob regulácie cien totiž firme spôsobuje zhruba stomiliónovú stratu na dodávke plynu domácnostiam. Regulačný úrad do výpočtu ceny nechce započítať viaceré náklady plynárov, napríklad na skladovanie komodity v podzemných zásobníkoch.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn