Teplá zima ušetrila rodinám desiatky eur

Domácnosti sa môžu tešiť na zaujímavé preplatky za dodávky energií. Dôvodom je teplotne nadnormálna zima. Počas prvých troch mesiacov aktuálneho roka odoberali až o štvrtinu menej plynu ako v rovnakom období vlaňajška. Na značných úsporách už nič nezmení ani súčasné prikurovanie.

18.04.2014 20:00 , aktualizované: 19.04.2014 15:00
Kúrenie, kotol Foto:
Počas prvých troch mesiacov kalendárneho roka zvyčajne domácnosti míňajú približne polovicu z celoročnej spotreby plynu. Aktuálne to bolo v porovnaní s priemerom o približne 25 percent menej.
debata (9)

„Počas minuloročného januára až marca sme na Slovensku distribuovali viac ako dve miliardy kubických metrov plynu, v prvom štvrťroku 2014 to bolo o 461 miliónov menej,“ vysvetľuje hovorkyňa SPP – distribúcia Ivana Zelizňáková.

Úspory na kúrení vďaka teplej zime
Za prvé tri mesiace kalendárneho roka ľudia zvyčajne minú na kúrenie asi polovicu celoročnej spotreby energie  
Na plyne rodiny usporili za prvé tri mesiace zhruba 25 percent, priemerná štvorčlenná rodina využívajúca na kúrenie plyn v nezateplenom dome tak ušetrila v porovnaní s vlaňajškom viac ako 184 eur  
Kto menší nízkoenergetický dom vykuruje napríklad drevnými peletami, na kúrení ušetril približne 60 eur  
Menej tepla dodali aj veľké teplárne. Domácnosť s ročnými platbami za teplo okolo tisíc eur tak v byte usporila asi 100 eur  

Podľa prepočtov Pravdy bežná rodina v nezateplenom rodinnom dome tak ušetrila takmer 185 eur. Keďže vlaňajšok nebol veľmi chladný, odberatelia tieto peniaze získajú už v najbližšom vyúčtovaní dodávky plynu. Rodina v 3-izbovom byte pripojenom na ústredné kúrenie usporila na teplej zime asi 100 eur. Či sa to naplno prejaví v preplatkoch, zatiaľ nie je isté. Teplári totiž využívajú ročné fakturačné obdobie začínajúce sa od januára. Škrt cez rozpočet by tak mohla spraviť veľmi studená tohtoročná jeseň. Práve preto šéf teplárenského združenia Miroslav Obšivaný odporúča, aby si združenia vlastníkov bytov zatiaľ neznižovali preddavkové platby.

Ako klesla spotreba plynu na Slovensku (mil. kubíkov)
  2013 2014 rozdiel
január 761,2 611,5 –149,7
február 623,0 510,4 –112,6
marec 628,0 428,9 –199,1
spolu 2 012,2 1 550,8 –461,4
ZDROJ: SPP-DISTRIBÚCIA, DISTRIBUČNÉ SPOLOČNOSTI, MHL, PRAVDA

„Táto zima bola druhá najteplejšia v histórii meteorologických meraní na Slovensku. Teplejšia už bola iba zima končiaca sa v roku 2007,“ podotýka klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavel Šťastný. Január bol podľa neho v porovnaní s dlhodobým normálom teplejší o štyri až šesť stupňov a podobne teplotne extrémne boli aj nasledujúce dva mesiace.

Dôvodom relatívne vysokých teplôt bol podľa Šťastného často opakovaný prílev teplého vzduchu zo západu až z juhozápadu, ktorý blokoval prílev chladného, pôvodom arktického vzduchu. „U nás je pritom zvyčajné, že počas zimy sa striedajú teplejšie obdobia s chladnými, keď teploty klesajú hlboko pod bod mrazu. Teraz sa také niečo nedialo, s výnimkou konca januára,“ podčiarkuje Šťastný.

Počas prvých troch mesiacov kalendárneho roka zvyčajne domácnosti míňajú približne polovicu z celoročnej spotreby plynu. Aktuálne to bolo v porovnaní s priemerom o približne 25 percent menej. Napríklad bežná štvorčlenná domácnosť v nezateplenom rodinnom dome s rozlohou 100 štvorcových metrov a spotrebou v iných rokoch okolo 3-tisíc kubíkov, tak podľa prepočtov Pravdy usporila približne 375 kubických metrov zemného plynu, čo znamená viac ako 185 eur.

Zhruba o dve percentá nižšiu spotrebu elektriny v prvých dvoch najchladnejších mesiacoch zaznamenali napríklad aj vo Východoslovenskej distribučnej spoločnosti.

„Naša distribučná sústava za toto obdobie distribuovala o 1,5 percenta menej elektriny ako za rovnaké obdobie minulého roka,“ tvrdí hovorkyňa Východoslovenskej distribučnej Andrea Danihelová. Firma však nezverejňuje údaje o počte zákazníkov s elektrickým kúrením, a tak nie je jasné, koľko peňazí usporili ľudia s vykurovacími tarifami.

Podľa šéfa najväčšieho slovenského združenia teplárov Miroslava Obšivaného menej tepla odoberali aj ľudia v bytovkách. „V porovnaní s plánom sa v prvom štvrťroku 2014 predalo v priemere o 20 až 23 percent tepla menej,“ vyčísľuje Obšivaný. Po prepočítaní na peniaze to znamená, že rodina v trojizbovom byte usporila na teple asi 100 eur. Ak sa bude teplota počas jesene a decembra pohybovať v priemerných hodnotách, vo vyúčtovaní počas budúceho roka by sa mal objaviť takýto preplatok za dodávky v roku 2014.

Ak vlastníci počas minulého roka zateplili svoju bytovku, prípadne sa pripravujú na zateplenie počas aktuálnej stavbárskej sezóny, preplatok dostanú zaručene. Obalenie domu tepelnou izoláciou spolu s vyregulovaním tepelnej sústavy a výmenou okien totiž v závislosti od hrúbky materiálu dokáže zmenšiť odber tepla aj na polovicu. Zateplenie s výmenou okien tiež uzavrie rôzne netesnosti medzi panelmi, ktoré ochladzujú príbytky najmä počas veterných dní, aké panovali na Slovensku od začiatku aktuálneho týždňa. Aj malý prievan totiž spôsobuje, že z bytov uniká oveľa viac kilowatthodín tepla ako pri bezvetrí a obyvatelia si tak musia priplácať v nejednom prípade aj desiatky eur za týždeň.

Teplá zima je však výhodná nielen pre ľudí, ktorí platia za energie, ale aj z bezpečnostného hľadiska pre celé Slovensko. V súčasnosti totiž už mali byť zásobníky plynu takmer prázdne a v nasledujúcich týždňoch sa mali začať opäť napĺňať. Vďaka nízkej spotrebe plynu je v nich je dostatočná zásoba, aby v prípade úplného zastavenia dodávok z Ruska cez Ukrajinu mohli odberatelia dostávať zemný plyn počas nasledujúcich piatich mesiacov. Táto možnosť je však zrejme iba hypotetická, pretože podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského sa v prípade stopky preprave plynu aktivuje takzvaný reverzný tok zo západu. Táto možnosť bola využitá aj počas plynovej krízy v januári 2009, keď pre nezhody v cenách medzi Ruskom a Ukrajinou plyn na Slovensko prestal prúdiť úplne.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #domácnosť #teplo #kúrenie