Domácnosti na plyne ušetria najmenej 41,5 eura ročne

Faktúry za plyn pre slovenské domácnosti po Novom roku klesnú najmenej o tri percentá. Vyplýva to z cien plynu na medzinárodných trhoch, ktoré sčasti ovplyvňujú aj výpočet maximálnej ceny pre koncových odberateľov na Slovensku.

11.08.2014 07:30
debata (34)

Nie je však vylúčené, že vďaka úsporám teraz už v štátnom SPP ceny klesnú ešte viac. Podľa prepočtov Pravdy v prípade scenára trojpercentného zníženia ušetrí štvorčlenná domácnosť bývajúca v nezateplenom rodinnom dome s ročnou spotrebou plynu 30–tisíc kilowatthodín každý mesiac takmer 3,5 eura, čo znamená vyše 41,5 eura za rok.

Dôvodom zlacnenia je zníženie cien na medzinárodných energetických burzách. Kým vlani sa tam megawatthodina plynu predávala za 25 až 26 eur, v súčasnosti sa ceny pohybujú okolo 18 eur. Podľa aktuálneho vzorca na výpočet cien plynu sa však vo faktúrach prejaví len tridsať percent z tohto poklesu, keďže sedemdesiat percent z koncovej ceny ovplyvňuje dlhodobý kontrakt Slovenského plynárenského priemyslu s ruským Gazpromom.

Situáciu však môže skomplikovať minulotýždňové vyhlásenie ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý uviedol, že Ukrajina môže zaviesť sankcie proti Rusku. V rámci nich nevylúčil ani zastavenie surovín vrátane ropy a plynu cez ukrajinské územie z Ruska do Európy. Ukrajinský parlament má o návrhu sankcií rokovať v utorok

Jaceňukov kabinet v ňom však nemá väčšinu. Napriek tomu je možné, že klesnú aj ceny vypočítané v spomínanom kontrakte. Podľa šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka však všetko bude závisieť od krokov Európskej centrálnej banky.

„V prípade, že by sa hodnota európskej meny prudko znížila, ovplyvní to aj vzorec pre výpočet maximálnych cien plynu,“ zdôvodňuje Holjenčík. Na cenu plynu sčasti vplýva aj hodnota ropy na medzinárodných trhoch. V súčasnosti však cena čierneho zlata mierne klesá. Presné pomery zo vzorca v kontrakte šéf regulačného úradu prezradiť nechce. Zdôvodňuje to povinnosťou dodržiavať mlčanlivosť o obchodnom tajomstve SPP. Ani samotný dominantný dodávateľ plynu nechce prezradiť prognózu ceny na rok 2015.

„Momentálne je predčasné vyjadrovať sa k otázke regulovaných cien plynu na budúci rok,“ vyhlásil hovorca SPP Peter Bednár. Jeden z jeho najväčších konkurentov si však trúfol na vyčíslenie očakávaného zlacnenia.

„Očakávame, že by cena plynu v budúcom roku mohla klesnúť až o päť percent,“ vyhlásil Jiří Písařík, konateľ spoločnosti Slovakia Energy. Dávid Vlnka, šéf ďalšieho z alternatívnych dodávateľov, Energie2, však podotýka, že očakávané čísla sa ešte môžu zmeniť.

„Cena plynu by sa mala vplyvom poklesu cien plynu na svetových trhoch znížiť, no vzhľadom na nestabilitu trhov a aktuálnu rizikovosť tejto komodity je predčasné uvádzať akékoľvek čísla,“ podotkol Vlnka. Niektorí alternatívni predajcovia plynu vyčkávajú, kým svoj cenník nezverejní Slovenský plynárenský priemysel.

„Stratégiou našej spoločnosti je ponúknuť zákazníkom vždy výhodnejšiu cenu, ako predstaví dominantný hráč na trhu, a zároveň rešpektovať cenové stropy, ktoré stanoví regulačný úrad. Tento postup chceme zachovať aj v nadchádzajúcej sezóne,“ povedal šéf predaja v ČEZ Slovensko Stanislav Kovalík. Podobné stanovisko poskytol aj RWE Gas Slovensko.

Ceny plynu klesli už od januára 2014, znížili sa o symbolickú štvrtinu percenta. Domácnosti, ktoré plyn využívajú na varenie, ohrev vody i kúrenie, tak oproti roku 2013 platia za plyn o 33 centov menej. Ceny mohli klesnúť aj neskôr, počas roka 2014, keďže SPP má kontrakt s Gazpromom, v ktorom je nový vzorec zaručujúci nižšie ceny plynu odobratého z Ruska. Podľa aktuálnej legislatívy je však po každej zmene ceny spoločnosť SPP – distribúcia povinná skontrolovať aktuálny stav na plynomeroch. Náklady na mimoriadne odpočty by tak podľa informácií Pravdy z energetického prostredia mohli byť vyššie ako zníženie cien plynu.

SPP ešte pred odchodom francúzskych a nemeckých privatizérov zo spoločností GdF Suez a E.ON Ruhrgas pravidelne tvrdil, že na dodávke plynu domácnostiam prerába desiatky miliónov eur ročne. Žiadal tak zdraženie plynu v niektorých prípadoch až o tretinu. Šéf regulačného úradu však tieto tvrdenia vždy odmietal a na tomto stanovisku trvá aj v súčasnosti.

„Nikdy v minulosti SPP plyn nepredával lacnejšie, ako ho nakupoval,“ mieni Holjenčík. Časť straty podľa neho vznikala pre relatívne vysoké náklady na chod dominantného dodávateľa plynu. To by sa malo po zoštátnení zmeniť, lebo firma má prejsť reštrukturali­záciou.

Koľko peňazí sa podarí manažmentu ušetriť, nie je zatiaľ jasné. Predseda predstavenstva Štefan Šabík po príchode do firmy na konci júna naznačil, že šéfovia na tejto úlohe pracujú a prvé výsledky ich práce budú zrejmé v septembri.

Okrem znižovania nákladov na prevádzku sa však manažment SPP pripravuje aj na možnosť stopnutia dodávok z Ruska. Ukrajina ako štát prepravujúci plyn pre Slovensko totiž stále vedie spor s Gazpromom o ceny plynu i zníženie dlhu za odobratý plyn. V súčasnosti tranzit prebieha bez problémov a slovenskí plynári dostávajú plné množstvá objednaného plynu. V zimnom období sa to však môže zmeniť. Táto situácia by nastala v prípade, ak by sa ukrajinské zásobníky vyčerpali príliš skoro a Slovensko by nedostávalo požadované objemy zemného plynu. SPP však tvrdí, že už po pár hodinách by sa aktivoval spätný tok plynu zo západu na východ, prípadne by začali čerpať plyn zo zásobníkov na Záhorí.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP