K návrhu stavebného zákona prišlo 2 309 pripomienok

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR dostalo k návrhu nového zákona o územnom plánovaní a výstavbe (stavebný zákon) 2 309 pripomienok od 64 subjektov, z toho 1 143 označených ako zásadné, a štyri hromadné pripomienky.

26.08.2014 18:16
debata (2)

Ako v utorok informoval rezortný hovorca Martin Kóňa, množstvo pripomienok sa opakuje, alebo je protichodných. Napríklad, zaznamenali pripomienku na rozšírenie, ale aj na zúženie okruhu subjektov, ktoré majú byť účastníkmi stavebného konania. Takmer 150 pripomienok sa týka článkov, ktorými sa novelizujú iné súvisiace predpisy a 32 pripomienok smeruje k sprievodným materiálom.

Medzirezortné pripomienkovanie k návrhu stavebného zákona, ale aj k návrhu zákona o vyvlastňovaní pozemkov a stavieb trvalo dva mesiace do 18. augusta. K návrhu vyvlastňovacieho zákona na ministerstvo prišlo 352 pripomienok od 38 subjektov, z toho 78 zásadných a jedna hromadná pripomienka. „Pri návrhu zákona o vyvlastnení stavieb a pozemkov prevažná časť pripomienok sa týkala úpravy definícií, pojmov a úpravy vzťahov vo verejnom záujme,“ uviedol Kóňa. Ministerstvo musí preveriť všetky podpisové hárky na podporu hromadných pripomienok, či spĺňajú podmienky. Nie je vylúčené, že niektoré hárky budú neplatné a niektoré hromadné pripomienky nebudú mať dosť podpisov, keďže minimum je päťsto.

Ministerstvo najprv všetky pripomienky zatriedi podľa jednotlivých ustanovení a podľa ich charakteru. „Následne budú zvolané pracovné skupiny, ktoré tieto pripomienky vyhodnotia a rozhodnú o ich zapracovaní do návrhov zákonov. Až po tomto procese bude možné rokovať s tými subjektmi, ktorých pripomienky nebudú akceptované,“ priblížil Kóňa. „Chceme prijať kvalitný zákon, ktorý si naši občania po takmer 40 rokoch určite zaslúžia,“ dodal.

Občianske združenie VIA IURIS žiada vypustiť z návrhu stavebného zákona ustanovenia, ktoré podľa neho okliešťujú práva občanov pri povoľovaní stavieb a negatívne obmedzujú možnosti miest a obcí rozhodovať o svojom území. Inštitút urbánneho rozvoja tvrdí, že navrhovaný stavebný zákon neprimerane zasahuje do vlastníckeho práva majiteľov pozemkov alebo stavieb.

Nový stavebný zákon má vytvoriť právny rámec na skvalitnenie, urýchlenie a zvýšenie efektívnosti výstavby. Mal by tiež riešiť problém zníženia úrovne disciplíny vo výstavbe. Všetky obce budú povinné mať vlastný územný plán a zavedie sa zastavovací plán s podmienkami pre nezastavané stavebné pozemky. Obmedzí sa správne konanie o umiestnení stavby a pri drobných stavbách sa úplne zruší. Vyvlastňovanie sa vyčleňuje zo súčasného stavebného zákona. Vyvlastnenie bude možné pri súčasnom splnení štyroch podmienok, a to iba v nevyhnutnom rozsahu, vo verejnom záujme, na základe zákona a za primeranú náhradu. O vyvlastňovaní by mal rozhodovať okresný úrad v sídle kraja. Po novom sa upraví aj vzťah vyvlastnenia a náhrady – kompenzácie za nútený prechod alebo obmedzenie vlastníckeho práva.

Návrhy oboch zákonov po schválení vo vláde a parlamente by mali nadobudnúť účinnosť 1. júla 2015. Súčasný stavebný zákon pochádza z roku 1976, v nezmenenej podobe platil až do roku 1990 a odvtedy do konca roku 2013 bol novelizovaný 28-krát.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo