Aké má správca povinnosti voči vlastníkom bytov?

Správca je povinný vykonávať správu domu samostatne v mene vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome a na ich účet a je oprávnený konať pri správe domu za vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome pred súdom.

14.09.2014 06:00
debata (1)

Pri správe domu je správca povinný

  1. Hospodáriť s majetkom s odbornou starostlivosťou v súlade s podmienkami zmluvy o výkone správy.
  2. Dbať na ochranu práv vlastníkov a uprednostňovať ich záujmy pred vlastnými.
  3. Zastupovať vlastníkov pri vymáhaní škody, ktorá im vznikla činnosťou tretích osôb alebo činnosťou vlastníka.
  4. Vykonávať práva k majetku vlastníkov len v záujme vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome.
  5. Sledovať úhrady za plnenia a úhrady preddavkov do fondu prevádzky údržby a opráv a vymáhať vzniknuté nedoplatky.
  6. Umožniť vlastníkovi na požiadanie nahliadnuť do dokladov týkajúcich sa správy domu alebo čerpania fondu prevádzky, údržby a opráv.
  7. Zvolať schôdzu podľa potreby, najmenej raz za rok, alebo keď o to požiada najmenej štvrtina vlastníkov.
  8. Vypracúvať ročný plán opráv, ktorý zohľadní najmä opotrebenie materiálu a stav spoločných častí a zariadení domu a navrhnúť výšku tvorby fondu prevádzky údržby a opráv domu na kalendárny rok.
  9. Podať návrh na vykonanie dobrovoľnej dražby bytu alebo nebytového priestoru v dome na uspokojenie pohľadávok, ak je schválený nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome.
  10. Podať návrh na exekučné konanie.
  11. Zabezpečovať všetky ďalšie činnosti potrebné na riadny výkon správy domu v súlade so zmluvou o výkone správy a so zákonom.
  12. Pri obstarávaní služieb a tovaru je správca povinný dojednať čo najvýhodnejšie podmienky, aké sa dali dojednať v prospech vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Správca je povinný riadiť sa rozhodnutím nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome o výbere dodávateľa.
  13. Správca zodpovedá za záväzky vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome vzniknuté pri výkone správy, a to do výšky splatených úhrad za plnenia alebo do výšky zostatku fondu prevádzky, údržby a opráv v príslušnom dome. Zodpovednosť za úhradu záväzkov voči dodávateľom služieb a tovaru, ktoré obstaráva správca v rámci zmluvy o výkone správy, nesie vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome, iba ak nie sú kryté úhradami za plnenia alebo úhradami preddavkov do fondu prevádzky, údržby a opráv správcovi.

SPRACOVANÉ PODĽA ZÁKONA O VLASTNÍCTVE BYTOV A NEBYTOVÝCH PRIESTOROV

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt