Zlacnenie elektriny o 20 percent je zavádzajúce

Hoci Úrad pre reguláciu sieťových odvetví stanovil, že by maximálna cena elektriny pre domácnosti mala byť od januára 2015 o päť percent nižšia ako v tomto roku, niektorí dodávatelia elektrickej energie sa tvária, že chcú ísť s cenami nižšie.

17.12.2014 05:30
zse, klientské miesto, energetika, elektrina Foto: ,
Ľudia musia pri zmene dodávateľa elektriny rozlišovať korektný prístup na rozdiel od lákavých sľubov.
debata (20)

V niektorých prípadoch uvádzajú zlacnenie ceny silovej elektriny pre domácnosti o 11 percent, v prípadoch s vyššou spotrebou má byť pokles komodity dokonca 20–percentný. Obchodníci takto lákajú spotrebiteľov.

V skutočnosti však silová elektrina alebo priamo vyrobená elektrina je len časťou z konečného účtu. Nie sú v nej zahrnuté rôzne poplatky spojené s prenosom, distribúciou či reguláciou sústavy.

Navodzovať dojem, že elektrina zlacnie až o 20 percent, môže byť účelové. Najmä pri podomovom predaji si zákazník nemusí uvedomiť, že nejde o konečné zlacnenie a v skutočnosti toľko neušetrí. Denník Pravda oslovil viacerých dodávateľov s otázkou, o koľko znížia od januára ceny elektriny. Odpovedali však len o silovej zložke elektriny, nie o konečnej cene.

„Zákazníkom z domácností znižujeme cenu silovej elektriny na rok 2015 priemerne o 11 percent v závislosti od tarify a distribučného územia. Pri sadzbe DD4 v západoslovenskom regióne dokonca takmer o 15 percent. Nie je výnimkou, že pri spomínanej sadzbe DD4 dokonca viac ako o 20 percent,“ píše sa v dokumente, ktorý poskytol jeden z dodávateľov elektriny.

V podobnom duchu sa vyjadrili aj ďalší. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví síce tvrdí, že dodávateľom poskytol všetky potrebné údaje, dodávatelia však stále čakajú na tarifu za prevádzkovanie systému a tarifu za systémové služby, ktorá má dosah na výslednú cenu elektriny z vyše dvadsiatich percent. Konečnú cenu elektriny pre domácnosti na budúci rok preto ešte stále nepoznáme.

Nižšie ceny za silovú elektrinu približne o desať percent uvádzajú aj ostatní dodávatelia elektriny. Silová elektrina má však na budúci rok tvoriť podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví len vyše tridsať percent z výslednej ceny za elektrickú energiu pre domácnosti. Konečnú cenu potom určuje distribúcia, straty pri distribúcii, vyše dvadsať percent tvoria tarify za prevádzkovanie systému a poplatok prevádzkovateľovi prenosovej sústavy, ktorý obstaráva podporné služby nevyhnutné na fungovanie elektrizačnej sústavy. Najmenšiu zložku, vyše dve percentá, tvorí odvod do jadrového fondu.

Viacerí oslovení dodávatelia elektrickej energie tvrdia, že tarify za prevádzkovanie systému a poplatok prevádzkovateľovi prenosovej sústavy im regulátor ešte neoznámil, hoci by ceny mali zverejniť tridsať dní pred zmenou.

„Kontaktovali sme regulátora a ten nám povedal, že tarify pravdepodobne oznámi počas tohto týždňa, asi v piatok,“ skonštatovala Alžběta Šťastná zo spoločnosti Slovakia Energy, ktorá poskytuje elektrinu 85–tisíc zákazníkom na Slovensku.

„Koncovú cenu pre zákazníka ešte nevieme vypočítať, keďže nie sú známe všetky jej zložky,“ píše sa aj v stanovisku poskytnutom hovorkyňou Západoslovenskej energetiky Michaelou Dobošovou. Podobne reagovali aj ďalší dodávatelia.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví však tvrdí, že dodávateľom poskytol všetky potrebné informácie pre stanovenie výslednej ceny na budúci rok.

„Pri tarife za prevádzkovanie systému má ísť zatiaľ o predikciu,“ hovorí Miroslav Lupták, hovorca úradu, s tým, že tarifu by mali oznámiť možno v utorok.

Nakoľko ovplyvnia chýbajúce tarify výslednú cenu elektriny pre domácnosti, možno v tejto chvíli ťažko povedať. Podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví totiž ak klesá cena komodity, nemusí to automaticky viesť k poklesu tarify za prenosové služby. Súhrn všetkých komponentov a ich podiel na štruktúre koncovej ceny elektriny pre domácnosti by však mal viesť k minimálnemu poklesu konečných priemerných cien elektriny pre domácnosti o 5,03 %.

Pokles cien elektriny má spôsobiť najmä pokles cien na energetickej burze. Podľa údajov Bloomberg bola cena elektriny na burze v Nemecku k 15. januáru 34,55 eura/MWh, kým ešte napríklad v rovnakom období pred rokom to bolo 37,6 eura/MWh a v roku 2010 52,25 eura/MWh.

Dodávatelia elektrickej energie evidujú viacero typov zákazníkov. Najčastejšie majú zmluvy na dva roky, spoločnosti takisto dávajú zmluvy na dobu neurčitú. Zmluvy na dodávku elektrickej energie sa dajú vypovedať kedykoľvek. Bez sankcií je to v prípade zmlúv na dobu neurčitú, kde je mesačná výpovedná lehota bez poplatku. V prípade zmluvy na dobu určitú je výpovedná lehota dvojmesačná a sankcia za predčasné skončenie zmluvy je zvyčajne 100 eur.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #elektrina