Spoločenstvá bytov nemajú platiť za úverové účty

Spoločenstvá vlastníkov bytov nebudú musieť platiť za vedenie úverových účtov. V pozmeňujúcom návrhu k novele zákona o spotrebiteľských úveroch to navrhli poslanci NR SR za Smer Anton Martvoň a Otto Brixi a členovia ústavnoprávneho výboru ich návrh schválili. Zmenu podporil aj opozičný poslanec za KDH Pavol Hrušovský.

13.01.2015 18:18
debata

Návrhom poslanci za Smer reagovali na rozhodnutie Spolkového súdneho dvora v Nemecku, podľa ktorého sú poplatky za vedenie úverového účtu vyžadované bankami od spotrebiteľov neprijateľné. Martvoň a Brixi chcú pozmeňujúcim návrhom odstrániť diskrimináciu pre členov spoločenstiev vlastníkov bytov, keďže samotný spotrebiteľ dnes nemusí platiť poplatky za vedenie úverového účtu, ale vlastníctvo bytov áno.

„Týmto sa diskriminácia odstráni a pomôže sa desiatkam tisíc vlastníkov bytov a nebytových priestorov združených zo zákona v spoločenstvách vlastníkov, ktorí ušetria ako spoločenstvo ročne desiatky, možno stovky eur,“ povedal Martvoň. Spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov si úvery berú zvyčajne na rekonštrukcie bytových domov. Na Slovensku je dnes podľa Martvoňa okolo 10 000 bytových spoločenstiev. Na príprave návrhu spolupracovali poslanci za Smer so štátnymi tajomníkmi rezortu financií Radkom Kurucom a Vazilom Hudákom.

Ústavnoprávny výbor odporučil poslancom schváliť novelu zákona o spotrebiteľských úveroch, podľa ktorej by sa mal zvýšiť výkon dohľadu na trhu poskytovateľov spotrebiteľských úverov. Novelou by sa mal zaviesť povoľovací proces pre veriteľov. Taktiež by sa mala zaviesť povinnosť nahliadania do registra údajov o spotrebiteľských úveroch. Dôvodom má byť posúdenie schopnosti spotrebiteľa splácať úver. Proces zápisu do registra veriteľov sa nahradí povoľovacím konaním. To bude podmienené splnením viacerých zákonom uložených povinností.

debata chyba
Viac na túto tému: #byt #bytový dom