Štát chce bytovky viac obnovovať ako stavať

S príchodom jari sa na Slovensku pokračuje v cielenej obnove vzhľadu panelákov a bytových domov.

26.04.2015 13:53
reality, stavba, zatepľovanie,, panelák, dom,... Foto: , ,
Do konca roka 2013 bola obnovená polovica bytových a tretina rodinných domov.
debata (7)

Zateplenie či komplexnú rekonštrukciu možno okrem úveru z banky alebo Štátneho fondu rozvoja bývania pokryť tiež stavebným sporením.

Správcovia bytových domov a družstiev majú na tieto účely k dispozícii tri produkty. Najvýhodnejšie stavebné sporenie ponúka v súčasnosti Prvá stavebná sporiteľňa. O tom, že sídliská si zaslúžia novú a sviežu podobu, nemožno pochybovať. Vek bytových a rodinných domov na Slovensku často prekračuje tridsať a viac rokov. Dlhoročnú históriu majú za sebou aj paneláky, z ktorých až sedemdesiat percent bolo postavených ešte pred začiatkom deväťdesiatych ro­kov.

Podľa Stratégie obnovy fondu bytových a nebytových budov bola u nás do konca roka 2013 obnovená polovica bytových a tretina rodinných domov.

„Či je to veľa alebo málo, ťažko posúdiť, ale určite máme rezervy, aby sme tieto činnosti podporovali,“ objasňuje zámer štátnej bytovej politiky do roku 2020 Imrich Béreš, predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne. Kým prvých osem rokov svojho pôsobenia sa sporiteľňa orientovala na výstavbu nových bytových jednotiek, zvyšné roky sa venuje najmä obnove bytového fondu. V prípade úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania dokáže stavebným sporením dofi nancovať zvyšnú štvrtinu z hodnoty projektu.

„Od prvého mája štartujeme akciu s úrokovou sadzbou 1,49 percenta pre bytové domy,“ potvrdzuje Béreš. Stavebné sporenie poskytuje aj Wüstenrot a ČSOB Stavebná sporiteľňa.

Úver pre účely modernejšieho zovňajšku bytovky je však menej výhodný ako v prípade Prvej stavebnej sporiteľne. Wüstenrot ponúka pre bytové domy medziúvery Rekofond od 2,99 percenta.

Na trhu so stavebným sporením je najdrahšia ČSOB stavebná sporiteľňa. „V rámci stavebného sporenia ponúkame program Obnova pri úroku 3,99 percenta,“ potvrdzuje PR špecialista ČSOB Juraj Štefanovič.

Jedným z lákadiel stavebného sporenia je automaticky pripísaná štátna prémia vo výške 66,39 eura na každé štyri byty v bytovke. No kým v minulom roku stačilo sporiteľom vložiť na účet 780,96 eura, momentálne je na získanie finančného bonusu potrebný minimálny vklad vo výške 1 207,09 eura.

Ročná štátna prémia je pre tento rok vo výške 5,5 percenta z ročných vkladov. Na hromadné obnovovanie stavu slovenského bývania sa inak pozerá Martin Čapo z Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska. Tvrdí, že to, že štát prispieva na rekonštrukciu bytoviek, je síce v poriadku, ale viac by sa mal zaujímať o ich výstavbu, pretože ľudia nemajú kde bývať.

„To už banky podporujú rozvoj bývania väčšmi ako štát,“ myslí si Čapo. „Ak sa aj bavíme o nejakej pomoci zo strany štátu, podpora obnovy bytových domov ide do komerčných firiem, ktoré realizujú obnovu.“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #bytový dom