Na stavebnom sporení ľudia šetria vyššie sumy

Leto je nielen časom dovoleniek, ale aj vhodný čas pustiť sa do rekonštrukcie bytu či domu. Náklady na nové bývanie možno pokryť napríklad aj stavebným sporením, o ktoré majú ľudia možno až prekvapujúco veľký záujem i napriek ťažšie dostupnej štátnej prémii.

24.07.2015 11:00
dom, stavba, bazén Foto:
Stavebné sporenie sa zakladá väčšinou s cieľom v budúcnosti financovať obnovu domov a bytov. Pri súčasných nízkych úrokoch na trhu je lákadlom štátna stavebná prémia 66,39 eura ročne.
debata (2)

Finančný príspevok zo štátneho rozpočtu, ktorý možno získať stavebným sporením, je na tento rok stanovený na 66,39 eura. Aby sa klientovi pripísala štátna prémia, musí na účet vložiť minimálne 1207,09 eura. No ešte v minulom roku mu na získanie rovnakej sumy stačilo 781,60 eura. I napriek zostupnej tendencii štátneho bonusu považuje väčšina ľudí túto formu sporenia za výhodnú.

"V prvom polroku 2015 sme uzatvorili takmer 74-tisíc nových zmlúv o stavebnom sporení. V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka ide o 9-percentný nárast,“ vyjadril sa hovorca Prvej stavebnej sporiteľne Radovan Slobodník. Kým v prvých šiestich mesiacoch roka 2014 klienti uzatvorili zmluvy s celkovým objemom 1,03 miliardy eur, v tomto roku to bolo už 1,44 miliardy eur.

Cieľové sumy pri sporení rastú

Motiváciou pre sporiteľov môže byť práve spomínaná štátna prémia. Ťažšia dostupnosť štátnej prémie sa mohla odraziť na tom, že ľudia si uvedomujú, že musia vkladať viac peňazí, a tak počítajú s vyššou cieľovou sumou, ktorú chcú dosiahnuť na konci sporenia. Z porovnania cieľových súm vyplýva, že aktuálne chcú mať priemerne po šiestich rokoch sporenia odložených 20-tisíc eur, kým v minulom roku to bolo 15-tisíc eur.

Wüstenrot stavebná sporiteľňa eviduje za prvý polrok tohto roka nové zmluvy o stavebnom sporení v celkovej výške cieľových súm 137,8 milióna eur. Medziročne ide o rast na úrovni 5 %. "Z hľadiska výšky priemernej cieľovej sumy je to nárast o 500 eur na jednu zmluvu,“ potvrdzuje hovorkyňa Wüstenrot stavebnej sporiteľne Daniela Vlčková.

Okrem stavebného sporenia sa zvýšil aj počet a objem poskytnutých stavebných úverov. Tie väčšinou ponúkajú stavebné sporiteľne s úrokovou sadzbou 2,9 % ročne. Priemerná výška medziúveru na bývanie dosiahla v prvom polroku 27-tisíc eur, uvádza vo svojej tlačovej správe Prvá stavebná sporiteľňa. Ešte vlani si ľudia na rekonštrukciu svojho obydlia priemerne požičiavali 21,6-tisíca eur.

Dvojitá podpora štátu

Podľa hovorkyne ČSOB stavebnej sporiteľne medzi najčastejšie využitie prostriedkov patrí modernizácia a údržba bytu či domu, ale aj kúpa nehnuteľnosti. Stavebným sporením, kombinovaným so štátnou prémiou, sa dá dofinancovať aj obnova bytovky, na ktorú poskytuje úver s možnosťou nulovej úrokovej sadzby Štátny fond rozvoja bývania.

Oslobodenie od úrokov spočíva v kombinácii viacerých účelov rekonštrukcie. Obnova zahŕňa napríklad zateplenie, výmenu výťahov a rozvodov tepla či vybudovanie bezbariérového prístupu. Štandardne sa však úrokové sadzby začínajú od 0,5 do 3 %.

Štátna prémia je vyplácaná zo štátneho rozpočtu prostredníctvom stavebného sporenia už od roku 1993. Vtedy bola jej výška v hodnote až 40 % z ročného vkladu, keď stačilo na účet vložiť 497,91 eura (15-tisíc slovenských korún). Klientovi tak stavebná sporiteľňa vyplatila až 199,16 eura (6-tisíc slovenských korún). K štátnej prémii sa každý rok pripisujú aj úroky z vkladov, pričom nasporenú sumu možno po šiestich rokoch sporenia použiť na ľubovoľný, nielen stavebný účel.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #štátna prémia