Plyn od septembra zlacnie pre domácnosti aj firmy

Domácnosti a firmy sa v tomto roku opäť dočkajú lacnejšieho plynu. Zlacnenie nastalo už od januára a ďalšie príde v septembri.

27.07.2015 05:00
debata (3)

O koľko by sa cena plynu mala znížiť, oznámi Úrad pre reguláciu sieťových odvetví v deň rozhodnutia, a to bude podľa jeho šéfa Jozefa Holjenčíka v utorok, najneskôr v stredu budúceho týždňa. Denník Pravda dodatočné zlacnenie plynu počas roka 2015 avizoval už v závere minulého roka. Dôvodom na pokles cien je znižovanie ceny komodity na svetových trhoch.

„Na trhu bol zaznamenaný stabilný pokles cien plynu. Pokles, na ktorom stojí naše rozhodnutie, čiže úrad mohol začať cenové konanie z vlastného podnetu,“ skonštatoval predseda regulačného úradu Jozef Holjenčík.

O koľko by cena plynu mala klesnúť, šéf úradu prezradiť nechce. Cena komodity však klesá na svetových trhoch už od konca minulého roka, aj pre prebytok komodity, či rozširovanie kapacít pre skvapalnený plyn. Dominantný dodávateľ plynu, štátny SPP sa chce vyjadriť až po oznámení konkrétnej podoby návrhu. Cena plynu závisí najmä od ceny ropy, a kým pred rokom stála ropa na burzách 100 dolárov za barel, teraz je cena 50 dolárov. Na druhej strane, cena ropy sa naplno neprejavuje na cenách plynu, keďže plyn a ropa sa nepoužívajú na rovnaké účely. Tiež cena komodity tvorí len časť výslednej ceny plynu, pri ktorej platí odberateľ aj za tranzit, distribúciu či skladovanie.

„V tomto roku od januára do júna sa ceny plynu na komoditných trhoch pohybovali od 18,5 eura za MHW plynu do 25 eur za MHW plynu. Priemerná cena tak bola na úrovni 21 eur. V rovnakom období minulého roku bola priemerná cena nižšia asi o euro,“ obhajuje rozhodnutie úradu znížiť ceny Jozef Holjenčík.

„V dôsledku situácie na Ukrajine sa spoločnosti na zimu dostatočne predzásobili. A tým, že aj tá zima nebola veľmi studená, ale skôr teplá, vznikol na trhu prebytok,“ potvrdzuje externé faktory analytik EnergiepreVas.sk Jozef Badida.

Napríklad Národná banka Slovenska už v úvode roka očakávala dodatočné zlacnenie plynu počas roka o 7 %. Premiér Robert Fico ešte v minulom roku tvrdil, že ceny plynu pre domácnosti by sa mohli v roku 2015 a 2016 súhrne znížiť o dvojciferné číslo, čiže najmenej o 10 %.

Úrad pri stanovení cien berie do úvahy v menšej miere priemerné ceny plynu za posledný rok, z väčšej hodnotu plynu v dlhodobom kontrakte s ruským Gazpromom. Väčšinou pritom platí, že cena plynu na trhoch je o niečo nižšia ako v dlhodobých kontraktoch.

" Ak by sme brali do úvahy pokles ceny plynu, je tu priestor na zlacňovanie. Treba si ale uvedomiť, že do ceny plynu vstupujú aj ďalšie poplatky," hovorí analytik EnergiepreVas.sk Jozef Badida, ktorý si netrúfa odhadnúť, o koľko by ceny plynu mohli zlacnieť.

Domácnostiam naposledy klesli ceny plynu začiatkom tohto roka priemerne o 1,14 percenta. Zástupcovia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví vtedy argumentovali, že mohli maximálne ceny stanoviť aj nižšie, ale radšej boli opatrní pre nepredvídateľnú situáciu na Ukrajine.

Vláda tiež aktuálne ako jedno zo svojich opatrení zo sociálneho balíčka zvažuje vratky za plyn pre domácnosti, ktoré dávajú príliš veľa zo svojich príjmov na energie. Premiér Robert Fico povedal, že 10-percentné zlacnenie plynu za roky 2015 a 2016 sa bude týkať vybraných domácností a dosiahne sa tak, že po odrátaní plošného zlacňovania bude štátny SPP posielať ľuďom vratky až do výšky 10-percentnej úspory na ceny plynu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #plyn