Rodiny dostanú stovky eur na kúrenie a ohrev vody

Zariadenia na lacnejšie kúrenie či ohrev vody budú pre domácnosti cenovo dostupnejšie. Pri ich využití by rodiny nemuseli dávať až pätinu svojich výdavkov na energie, čo by pozdvihlo životnú úroveň ľudí. Problémom je vyššia vstupná investícia do solárnych kolektorov či kotlov na biomasu. Štát však pripravuje z európskych zdrojov masívne dotácie.

10.08.2015 12:00
radiátor, kúrenie, teplo, bývanie Foto: ,
Ľudia, ktorí chcú investovať do vykurovania, budú môcť požiadať o dotáciu.
debata (24)

Ak teraz vyjde kotol na biomasu aj s montážou 3-tisíc eur, po dotácii môže byť cena aj menej ako 2-tisíc eur. Pomocou biomasy, napríklad komfortných peliet, pritom možno kúriť asi o polovicu lacnejšie, ako pri spaľovaní plynu. Podobne výrazné zlacnenie rádovo v stovkách a možno až tisícoch eur prinesie podpora v prípade solárnych zostáv na prípravu teplej úžitkovej vody. Tisíce rodín využili podobný systém štátnej podpory už v rokoch 2009 až 2011, keď na dotácie išlo 6,6 milióna eur. V prípade aktuálnej podpory, ktorá by sa mala začať na prelome leta a jesene, balík dosiahne až 115 miliónov eur a predpokladá sa, že podpora na jedno zariadenie bude vyššia.

Pri kotloch na biomasu (drevné štiepky, pelety, brikety) bola v minulosti štátna podpora 30 percent z ceny kotla, najviac však 1 000 eur. Kúpa slnečných kolektorov bola dotovaná sumou 200 eur/m2 plochy kolektora.

Štát pritom nateraz pripravuje viacero programov, ktorými podporí úsporné opatrenia. Očakávajú sa aj vratky za plyn pre domácnosti s nižšími príjmami. Navýšila sa podpora na zatepľovanie pre paneláky, verejné budovy. Popri plošnom septembrovom zlacňovaní plynu pre rodiny, za ktorým je lacnejší nákup plynu z Ruska, sa od januára očakávajú aj nižšie ceny energií pre firmy.

Podpora v prípade dotácií na energeticky úspornejšie zariadenia odštartuje zhruba rok a pol odvtedy, čo vláda Roberta Fica schválila využitie prostriedkov z európskych fondov vo výške 100 miliónov eur. Spolu so štátnymi zdrojmi sa výška podpory navýši na 115 miliónov eur. Slovenská inovačná a energetická agentúra sa chystá presné podmienky pre záujemcov o podporu z projektu Zelená domácnostiam oficiálne predstaviť už čoskoro.

O finančnú pomoc budú môcť požiadať domácnosti pri inštalácii malých zariadení na výrobu elektriny s výkonom do 10 kW, ako sú fotovoltické panely a malé veterné turbíny. Peniaze z národného projektu môžu Slováci využiť aj na populárne slnečné kolektory, kotly na biomasu či tepelné čerpadlá.

Príspevok sa bude vyplácať vopred prostredníctvom poukážok, ktoré dostanú domácnosti na pokrytie časti nákladov. Ľudia tak nebudú musieť čakať na dodatočné vyplatenie zaslaním peňazí na účet, ako to bolo pri predchádzajúcej vlne dotácií, ktoré udeľoval ešte prvý Ficov kabinet. Nová podpora bude pre domácnosti zaujímavejšia aj preto, že sa bude vzťahovať nielen na samotné zariadenie, ale na celý systém, vrátane projektovej dokumentácie, dodávky a montáže. Tú budú môcť realizovať len vyškolení inštalatéri s osvedčením. Zavedením tejto podmienky by sa malo zabrániť situáciám z minulosti, keď sa domácnosti snažili pri samotnej montáži ušetriť. A tak sa stávalo, že namiesto odbornej inštalácie uprednostnili nesystémové riešenia, čo viedlo ku komplikáciám pri prevádzke. Dostatok vyškolených pracovníkov by mal byť tiež zárukou, že firmy nebudú mať vzhľadom na bohatú konkurenciu záujem zvyšovať ceny.

Slovenská inovačná a energetická agentúra v súčasnosti zabezpečuje technické riešenie elektronického systému, ktorý bude schopný spracovať a vyhodnotiť tisícky žiadostí. V prvej fáze pilotného projektu, ktorý je tiež súčasťou sociálnych opatrení vlády, sa bude čerpať 45 miliónov eur. Z balíčka pripadne najmenej na Bratislavský kraj, a to len 2,6 milióna eur. Zvyšná suma poputuje do menej rozvinutých regiónov, v ktorých sa kúri prevažne plynom a drevom. Z týchto peňazí sa má do slovenských domácností zaviesť spolu viac ako 14-tisíc zariadení.

Presná výška príspevku zatiaľ nie je známa, mala by sa však odvíjať od výkonu zariadenia. „Podpora bude nastavená tak, aby domácnosti motivovala ku kúpe kvalitných systémov s primeraným výkonom, s dlhšou životnosťou a vyššou účinnosťou premeny energie. Či túto šancu využijú, bude záležať aj na nich,“ uviedol riaditeľ odboru komunikácie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Eduard Jambor.

Cieľom je podporiť čo najefektívnejšie riešenia, preto bude pri jednotlivých druhoch zariadení určený príspevok na 1 kW inštalovaného výkonu a stanovená bude aj maximálna výška podpory, respektíve maximálny podporovaný výkon. Zároveň bude dané, aký najväčší podiel z fakturovanej sumy môže byť uhradený prostredníctvom poukážky.

Aby dotácie mali svoj význam, s výzvou na čerpanie prostriedkov by sa malo podľa viacerých predajcov začať čo najskôr. Výrobcovia dúfali, že sa tak stane v úvode leta, teraz presadzujú, aby sa stihol aspoň záver letnej sezóny, počas ktorej prebiehajú rekonštrukcie.

"Leto je najefektívnejším obdobím na výrobu energie zo slnka a inštalácie slnečných kolektorov. Preto je na škodu predajcov aj zákazníkov, že tento čas strácame,“ myslí si František Beňo zo spoločnosti, ktorá predáva slnečné kolektory. Beňo odporúča tento zdroj energie hlavne domácnostiam s vysokou spotrebou teplej úžitkovej vody. Ekologické zariadenie možno využiť aj na vykurovanie budovy, keď však okrem panelov treba väčší akumulačný zásobník, ktorý sa nabije teplotou, a tá potom distribuuje napríklad podlahové kúrenie.

"V prípade plynového ohrevu vody sa návratnosť dokáže oproti desiatim až dvanástim rokom znížiť vďaka dotáciám na šesť až osem rokov,“ potvrdzuje riaditeľ spoločnosti Thermosolar Žiar nad Hronom Alfréd Gottas. Trojkolektorová solárna zostava s plochou 5,3 m2 s 300-litrovým zásobníkom teplej vody stojí zhruba 3 500 eur. Ešte pred šiestimi rokmi ju firma Thermosolar predávala za 4-tisíc eur.

Náklady na prevádzku sú v porovnaní s bežným elektrickým kúrením nižšie pri tepelných čerpadlách. Rodiny od ich kúpy stále odrádza vyššia cena, pre ktorú si ich väčšina slovenských domácností nemôže dovoliť. Čoraz viac ľudí ich využíva nielen na vykurovanie a ohrev vody, ale ak to čerpadlo umožňuje, dá sa ním aj chladiť. Odborný poradca Peter Švolík zo spoločnosti, ktorá predáva tento druh zariadenia, upozorňuje na to, že čerpadlá sa nie vždy zmestia do starých rekonštrukcií s radiátormi.

"Ako nový zdroj energie sa priam vyžadujú do novostavieb rodinných domov a budov s nízkoteplotným vykurovaním,“ radí Švolík. V porovnaní s elektrickým vykurovaním sa hovorí o štvorročnej návratnosti.

Časť prostriedkov na financovanie obnoviteľných zdrojov energií pôjde aj na kotly na spaľovanie biomasy. Namiesto poctivo narúbaných polien sa ako palivo najčastejšie používa drevo vo forme štiepky, hoblín, pilín, brikiet či peliet. Peletky sa vyrábajú lisovaním z čistých drevených pilín a ich výhodou je vysoká účinnosť pri spaľovaní. Pri jednej tone peletiek zostane len 4 kg popola, čo tvorí za jednu vykurovaciu sezónu spolu len 8 kg odpadu. Pelety sú aj komfortné, keďže moderné pece sa samy zapália, zhasnú a automatický je aj posun peliet.

Dotácie na malé zdroje energií udeľovala už v minulosti prvá vláda Roberta Fica. Vďaka predchádzajúcemu programu bolo v rokoch 2009 až 2011 v slovenských domácnostiach nainštalovaných celkovo 5 410 solárnych systémov v rodinných domoch a 39 v bytovkách. Príspevok na kotol na biomasu získalo 1 427 domácností. Celkovo sa medzi domácnosti na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie rozdelilo vyše 6,6 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #dom #byt