Lacnejšie energie dostanú väčšiu podporu

Zariadenie na lacnejšie kúrenie či ohrev vody si budú môcť dovoliť aj ľudia s nižším príjmom.

16.08.2015 09:00
debata (3)

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v piatok spustila registráciu zariadení, ktorých inštalácia bude podporená. O finančnú pomoc, ktorá sa bude vyplácať prostredníctvom poukážok, sa budú môcť domácnosti uchádzať už čoskoro.

O registráciu zariadenia môže požiadať každý po splnení technických parametrov, ktoré ho oprávňujú na samotnú inštaláciu. Sprísnením podmienok by sa malo zabrániť situáciám z minulosti, keď sa domácnosti snažili pri samotnej montáži ušetriť. Namiesto profesionálnej práce vtedy neraz uprednostnili menej skúsených odborníkov, čo spôsobovalo komplikácie pri zapájaní zariadenia a samotnej prevádzke. SIEA má preto v pláne zverejniť presný zoznam výrobcov, ktorí sa predložením náležitých dokladov môžu zapojiť do programu. Registrácia zhotoviteľov bude otvorená v priebehu najbližších týždňov.

„Očakávame, že medzi prvými zašlú žiadosti výrobcovia a hlavní distribútori. Odporúčame preto záujemcom o registráciu priebežne sledovať, či sa ich zariadenie v zozname už nenachádza,“ uviedla generálna riaditeľka SIEA Svetlana Gavorová.

V prvej fáze národného projektu je k dispozícii 45 miliónov eur, vďaka ktorým by sa do slovenských domácností malo nainštalovať viac ako 15-tisíc systémov s využitím obnoviteľného zdroju energie. Podpora sa vzťahuje na malé zariadenia s výkonom do 10 kW, ako sú fotovoltické panely a malé veterné turbíny. Peniaze z programu Zelená domácnostiam môžu Slováci využiť aj na obľúbené slnečné kolektory, kotly na biomasu či kúpu tepelného čerpadla.

Príspevok sa bude vyplácať vopred prostredníctvom poukážok, ktoré si domácnosti budú môcť uplatniť priamo u zhotoviteľov. Ľudia tak nebudú musieť čakať na dodatočné zaslanie peňazí na účet, ako to bolo pri predchádzajúcej vlne dotácií. Poukážky pokryjú časť ceny za dodávku a montáž celého systému, vďaka čomu rodiny usporia približne tretinu až polovicu výdavkov spojených s vykurovaním či ohrevom vody.

Podobný systém podpory zelených energií prvýkrát zaviedol ešte prvý Ficov kabinet. Na čerpanie prostriedkov sa vtedy zo štátnej kasy vyčlenilo 6,6 milióna eur. Súčasná finančná injekcia sa hlavne vďaka eurofondom zvýšila na štedrý balík v hodnote až 115-miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #kúrenie