Príspevok na zateplenie domčeka môže dosiahnuť 6 500 eur

Majitelia rodinných domov môžu na ich kompletné zateplenie získať od štátu príspevok do 30 % oprávnených a uhradených nákladov. Dotácia bude predstavovať najviac 6 500 eur, vrátane 500 eur na projektovú dokumentáciu zateplenia rodinného domu a energetický certifikát.

28.09.2015 17:29
debata (8)

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja plánuje na to vynaložiť v budúcom roku približne 30 mil. eur. Umožní to parlamentom schválená novela zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní, ktorá nadobudne účinnosť 1. januára budúceho roka.

„Naším cieľom je poskytnúť obyvateľom možnosť získať štátny príspevok na zateplenie rodinného domu,“ povedal v pondelok premiér Robert Fico. Ide o druhé splnené opatrenie z druhého vládneho balíčka na zlepšenie života ľudí.

„Toto opatrenie, ako aj ďalšie, ktoré prijímame, má nielen jednorazový účinok, že má pomôcť ľuďom zatepliť si rodinné domy a tým získavať finančné prostriedky na úspore na energiách,“ uviedol premiér. Uvedené opatrenie by podľa neho malo viesť aj k podpore hospodárskeho rastu, napríklad pri výrobe izolačných materiálov, dverí, okien, ale hlavne aj k podpore malých firiem v tejto oblasti. „Pokiaľ sa ukáže, že záujem je väčší, budeme hľadať finančné prostriedky. Nechceme nikoho diskriminovať. Každý, kto splní podmienky a požiada o preplatenie časti nákladov so zatepľovaním, by peniaze mal dostať,“ vyhlásil Fico

Na Slovensku býva v rodinných domoch približne osemstotisíc ľudí. „Z celkového počtu rodinných domov je zateplených len 35 percent, v prípade bytových domov je to zhruba 50 %. Tento hendikep sa snažíme práve v rámci druhého sociálneho balíčka odstrániť,“ povedal štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby František Palko. Ľudia podľa neho budú môcť menej platiť za energie, pribudnú nové pracovné miesta a vytvoria sa predpoklady pre zlepšenie životného prostredia. „Rodinné domy a byty sú druhým najväčším požieračom energie,“ pripomenul. Ministerstvo v októbri zverejní na svojom portáli podrobnosti o podmienkach poskytovania dotácií na zatepľovanie.

Podmienkou získania dotácie je, aby rodinný dom bol daný do užívania aspoň desať rokov pred realizáciou zateplenia, pričom jednopodlažný môže mať plochu do 150 a dvojpodlažný do 250 štvorcových metrov. O dotáciu budú môcť požiadať aj majitelia rodinných domov, ktorí začali so zatepľovaním v tomto roku. V prípade požiadania o podporu po ukončení zateplenia rodinného domu bude príspevok poskytnutý do 90 dní. Kto požiada o dotáciu predtým ako začne zatepľovať, musí do dvanástich mesiacov zabezpečiť proces zateplenia domu a potom začne plynúť 90-dňová lehota. Podmienkou dotácie je aj to, aby bol rodinný dom využívaný výlučne na bývanie, bol na území Slovenska a na jeho zateplenie nebola poskytnutá podpora z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania alebo príspevok na zlepšenie energetickej hospodárnosti.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #zateplenie