Obnovené byty na úkor nových nájomných

Správcovia bytových domov, ktorí zvažujú obnovu paneláka a pri rekonštrukcii chcú ušetriť, by sa mali poponáhľať. Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) prijíma žiadosti o úvery už len do konca októbra.

03.10.2015 14:20
debata (2)

Na obnovu bytoviek vyčlenil ŠFRB prevažne z eurofondov a zo štátneho rozpočtu spolu 118 miliónov eur. Z tejto sumy sa malo v rámci programu JESSICA 2 zmodernizovať 25-tisíc bytov.

K dnešnému dňu priznal ŠFRB úvery vo výške 109 miliónov eur, čo je takmer 23-tisíc obnovených bytov. Najväčší počet žiadateľov eviduje ŠFRB v Bratislavskom kraji, spolu až 160. Výška požadovanej podpory pre tento región predstavuje viac ako 41 miliónov eur. Vysoký objem žiadostí prišiel aj z Košického kraja, a to 130 s celkovou požadovanou podporou 26 miliónov eur.

Na účely rekonštrukcií majú však smerovať ďalšie financie, a to až 31 miliónov eur. Takmer 16 miliónov sa má presunúť z oblasti obstarania nájomného bytu pre právnické osoby a ďalších 15 miliónov z obstarania nájomného bytu s dotáciou. Rezort dopravy a výstavby vidí v presune pozitíva. „Navýšením rozpočtu ŠFRB podporí obnovu ďalších približne 6¤700 bytových jednotiek a podporí zamestnanosť v stavebníctve,“ konštatoval predseda rady ŠFRB a štátny tajomník rezortu František Palko.

O podporu môžu najnovšie požiadať nielen mestá, ale aj menšie obce. Podľa zákona o ŠFRB doteraz platilo, že prostriedky z eurofondov mohli smerovať len na mestské sídliská. Novela zákona, ktorú pripravilo ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, však umožňuje širšiu podporu aj pre vidiecke obyvateľstvo.

„Významnou zmenou v súvislosti s využívaním financovania z prostriedkov EÚ je, že súčasné nastavenia umožňujú na obnovu bytových budov poskytovať podporu bez obmedzenia lokalizácie podporovaného bytového domu. Preto bola zo zákona vypustená podmienka, že podporu možno poskytnúť iba pre mestské sídla,“ povedal Martin Kóňa, hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Novela zákona nadobudne účinnosť začiatkom budúceho roka. Obyvateľom bytoviek, ktorí zmýšľajú nad podporou, však neostáva veľa času. Ponuku získať zvýhodnený úver môžu totiž využiť už len jeden mesiac. „Termín do konca októbra je daný zákonom, a preto predpokladáme väčší prísun žiadostí,“ tvrdí Rastislav Lackovič, hovorca ŠFRB.

Najväčším lákadlom úveru je pritom možnosť nulovej úrokovej sadzby, ktorá sa dá dosiahnuť kombináciou viacerých účelov obnovy. Znamená to, že bezúročný úver sa vzťahuje na komplexnú obnovu bytovky, ktorá zahŕňa napríklad zatepľovanie, výstavbu výťahov, výmenu rozvodov tepla, montáž okien alebo vybudovanie bezbariérového prístupu. Na atraktívne bezúročné financovanie sa však možno spoľahnúť len do konca decembra, pretože už v budúcom roku chce štát zvýšiť minimálnu úrokovú sadzbu na úroveň 0,5 percenta.

ŠFRB poskytuje úvery až do výšky 75 percent celkových nákladov. Zvyšnú štvrtinu možno dofinancovať stavebným úverom. Najvýhodnejší produkt na trhu ponúka Prvá stavebná sporiteľňa (PSS), s úrokom už od 1,49 percenta ročne. „Splatnosť takéhoto úveru pritom môže byť od 10 do 30 rokov a nie je potrebné založenie bytového domu alebo bytov,“ vyjadril sa Radovan Slobodník, vedúci odboru komunikácie PSS. ČSOB ponúka úver pre bytovky s fixáciou na jeden rok už od 1,5 percenta. Pri päťročnej fixácii je to však 2,99 percenta. Wüstenrot aktuálne poskytuje úvery 2,39 percenta na lehotu splácania 10 až 25 rokov.

Program na obnovu bytoviek je jedným z podporných projektov na úsporu energií. Okrem bytoviek chce štát venovať pozornosť aj rodinným domom, ktorým sľúbil v rámci druhého sociálneho balíčka maximálne 6¤500 eur na zatepľovanie. Znižovať výdavky za energie plánuje vláda aj cez dotácie na malé zariadenia s výkonom do 10 kW, ktoré sa budú vyplácať bytovkám a domom cez Slovenskú inovačnú a energetickú agentúru. Domácnosti zároveň ušetria aj na plyne, pretože pri varení, ohreve vody či kúrení majú na prelome rokov dostať poukážku na 10 až 165 eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #byt #ŠFRB #bytový dom