Kúrenie v interiéri Brusel nepodporil

Prehnané pravidlá Bruselu neumožnia niektorým domácnostiam čerpať pripravované dotácie na kúrenie.

24.11.2015 12:00
krb, oheň, kúrenie, dom, byt Foto:
Pomocou vložky či pece na pelety s výmenníkom možno vykúriť celý dom. Brusel takéto moderné kúrenie do dotácií nezahrnul.
debata (2)

Štát aj vďaka peniazom z Európskej únie ide podporiť sumou 1 500 eur investície do kotlov na biomasu. Napríklad kúrenie drevenými peletkami je komfortné, ekologické a o polovicu lacnejšie oproti plynu. V nízkoenergetickom dome stačí mať v obývačke pec na pelety s výmenníkom, ktorý vháňa vodu do radiátorov v celom dome a oheň cez sklo pece vykuruje obývačku a vytvára príjemnú atmosféru.

Firmy, ktoré predávajú takéto moderné pece, však do zoznamu dotovaných zariadení spomínané pece nedostali. V Bruseli totiž stanovili podmienku, že musí ísť o „kotol“ na pelety, nie "pec.

„V zmysle smernice o ekodizajne je kotol na tuhé palivo definovaný ako zariadenie vybavené jedným alebo viacerými zdrojmi tepla poskytujúce teplo pre teplovodné systémy ústredného vykurovania. Zariadenia teda musia byť teplovodné zariadenia. Teplovzdušné krby a krbové kachle túto podmienku nespĺňajú. Ďalšou podmienkou je, že toto zariadenie nesmie mať vyššiu stratu tepla do svojho okolitého prostredia, ako 6 percent menovitého tepelného výkonu,“ píše sa na stránke zelenadomacnos­tiam.sk. Zoznam zariadení vedie Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA).

S obmedzeniami programu sa v praxi stretol jeden predajca pecí s výmenníkom na pelety. Výrobca chcel zostať v anonymite. Narazil na to, že definícia zariadení, ktoré sú oprávnené pre získanie podpory, vychádza zo všeobecných podmienok operačného programu Kvalita životného prostredia.

Cieľom projektu Zelená domácnostiam je motivovať domácnosti k tomu, aby prešli na ekologickejší zdroj kúrenia a prípravy teplej vody. V prvej fáze má SIEA k dispozícii celkovo 45 miliónov eur, z ktorých sa má nainštalovať 15-tisíc systémov.

Najväčšiu sumu môžu získať žiadatelia o tepelné čerpadlo s výkonom do 10 kW, a to najviac 3¤700 eur. Pre kotle na biomasu je to pri rodinných domoch najviac 1 500 eur, 1 750 pre solárne kolektory a 2 550 pre fotovoltaické panely. Do programu sa môžu zapojiť aj domácnosti v panelákoch, ktoré ako zdroj energie môžu zatiaľ využiť len solárne kolektory a kotol na biomasu. Program trvá do roku 2020 a pre žiadateľov je celkovo k dispozícii až 115 miliónov eur z európskych a štátnych zdrojov.

V súčasnosti v rámci projektu prebieha posledná prípravná fáza, ktorou je registrácia zhotoviteľov. „Do zoznamu zhotoviteľov budú zaradení všetci žiadatelia, ktorí splnia podmienky a zaviažu sa zabezpečovať inštalácie v súlade so zmluvou uzatvorenou so SIEA. Odporúčame každej domácnosti, aby si dobre zvážila výber zhotoviteľa a nespoliehala sa len na prvý dojem z prebiehajúcich reklamných kampaní alebo internetových stránok,“ zdôraznil riaditeľ odboru komunikácie a medzinárodnej spolupráce SIEA Eduard Jambor. „Projekt bude spustený pre domácnosti ešte v priebehu jesene tohto roka,“ uzatvára Jambor.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #kúrenie #kotol