Ceny elektriny aj plynu pôjdu dolu

Domácnosti a malé podniky čaká začiatkom budúceho roka pokles cien elektriny, ako aj zemného plynu.

30.11.2015 11:42
debata (12)

Maximálne ceny za dodávku elektriny klesnú od začiatku budúceho roka pre slovenské domácnosti v priemere o jedno percento, informoval šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) Jozef Holjenčík. Za plyn zaplatia domácnosti v novom roku oproti súčasným cenám v priemere o 3,6 % menej. Malým podnikom, ktorým ešte stále určuje ceny regulátor, klesnú ceny elektriny v priemere o 1,1 % a ceny plynu o 2,88 %.

Pri elektrine by tak mohli domácnosti na základe rozhodnutia regulačného úradu ušetriť ročne od 3 do 50 eur. Najviac ušetria domácnosti, ktoré elektrinou aj vykurujú. Pri plyne ušetria domácnosti podľa Holjenčíka v budúcom roku od 1 do 40 eur. Aj pri plyne platí, že najviac ušetria domácnosti, ktoré plynom aj vykurujú.

Regulačný úrad už rozhodoval aj o budúcoročných cenách tepla. Pri teple Holjenčík nepredpokladá nárast nákladov pre slovenské domácnosti. "Ročný náklad pre priemernú domácnosť bude v budúcom roku 664 eur v rátane DPH, čo je rovnaký náklad ako v tomto roku,“ dodal Holjenčík. Ceny sa v budúcom roku nebudú meniť ani v prípade vodného a stočného. "Žiadna vodárenská spoločnosť nepožiadala zmenu ceny, takže ceny zostávajú na úrovni tohto roka. Za vodné a stočné tak domácnosti zaplatia v priemere 1,998 eur za meter kubických,“ konštatoval Holjenčík.

Cena elektriny pre domácnosti sa ostatný raz menila na začiatku tohto roka. Koncom minulého roka regulačný úrad rozhodol o tom, že priemerné ceny elektriny klesli pre slovenské domácnosti o 5,03 %. Cena za dodávku zemného plynu sa pre domácnosti ostatne menila od 1. septembra tohto roka, keď sa znížila v priemerne o 3,91 %. Ceny plynu klesli aj začiatkom tohto roka, to v priemere o 1,14 %.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina