Štart programu zatepľovania rodinných domov sa posunul

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja posunulo začiatok realizácie projektu podpory zatepľovania rodinných domov.

03.02.2016 15:40
debata

„Aktuálne prebieha testovanie formulárov na podávanie žiadostí a pripomienkujú sa užívateľské manuály, ktoré budú tiež zverejnené na internete. Ministerstvo sa rozhodlo predĺžiť čas na tieto procesy, aby bolo garantované hladké spustenie tohto projektu,“ informoval agentúru SITA rezortný hovorca Martin Kóňa.

Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku na zateplenie rodinného domu by mala byť zverejnená na portáli zatepluj.sk hneď, ako budú všetky procesy pripravené a otestované. Zverejnenie uvedenej výzvy je plánované v prvom štvrťroku tohto roku, najmenej mesiac pred termínom na predkladanie žiadostí o príspevok. Ministerstvo plánovalo informovať o ostrom štarte projektu zatepľovania rodinných domov s účasťou premiéra Roberta Fica v utorok 2. februára, ale pre technické príčiny bola akcia preložená na budúci týždeň.

Majitelia rodinných domov môžu na ich kompletné zateplenie získať od štátu príspevok do 30 % oprávnených a uhradených nákladov. Dotácia bude najviac 6 500 eur, vrátane 500 eur na projektovú dokumentáciu zateplenia domu a energetický certifikát. Ministerstvo dopravy a výstavby plánuje na to vynaložiť v tomto roku približne 30 mil. eur. Príslušná novela zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní nadobudla účinnosť 1. januára 2016. Ide o jedno z opatrení druhého sociálneho balíčka vlády. Na Slovensku býva v rodinných domoch zhruba osemstotisíc ľudí. Z celkového počtu rodinných domov je zateplených 35 percent a z bytových domov polovica.

„Ak by každý dom dostal maximálnu podporu, vychádza to na viac ako 4 500 domov,“ uviedol Kóňa. Počet rodinných domov s podporou na zateplenie podľa neho závisí od toho, ako kvalitne sa rozhodnú ľudia zatepľovať. „Podľa odhadov ministerstva stojí kompletné zateplenie bežného domu, vrátane výmeny okien a dverí, zhruba 20-tisíc eur,“ uviedol hovorca. Záujem ľudí o príspevok na zateplenie na základe podmienok je veľmi ťažké odhadnúť. "Záleží, ako sú ľudia na predkladanie

žiadostí pripravení a či využijú niektorú z nasledujúcich výziev," dodal Kóňa. Predbežný záujem o poskytnutie informácie o zverejnení výzvy na predkladanie žiadosti o príspevok presiahol tritisíc registrácií.

Podmienkou získania dotácie je, aby rodinný dom bol daný do užívania aspoň desať rokov pred realizáciou zateplenia, pričom jednopodlažný môže mať plochu do 150 a dvojpodlažný do 250 štvorcových metrov. O dotáciu budú môcť požiadať aj majitelia rodinných domov, ktorí začali so zatepľovaním v roku 2015. V prípade požiadania o podporu po ukončení zateplenia rodinného domu bude príspevok poskytnutý do 90 dní. Kto požiada o dotáciu pred začiatkom zateplenia, musí ho zabezpečiť do dvanástich mesiacov a potom začne plynúť uvedená lehota. Rodinný dom musí byť využívaný výlučne na bývanie na Slovensku a na jeho zateplenie nesmela byť už poskytnutá podpora z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania, alebo príspevok na zlepšenie energetickej hospodárnosti.

Jednou z podmienok poskytnutia príspevku na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinného domu je zrealizovať zateplenie zhotoviteľom, ktorý má na systém správu z inšpekcie vydanú akreditovaným inšpekčným orgánom. V súčasnosti sú na to akreditované inšpekčné orgány Technický a skúšobný ústav stavebný, n. o. (TSÚS) a spoločnosť eucert s. r. o. TSÚS vydal licenciu na zhotovovanie vonkajších tepelnoizolačných kontaktných systémov (ETICS) piatim firmám a licenciu na zabudovanie vonkajších otvorových konštrukcií do stavieb trom firmám. Spoločnosť eucert udelila inšpekčný certifikát na zhotovenie ETICS vyše sedemdesiatim firmám.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #zatepľovanie