Slovenské domácnosti majú lacnejší plyn ako české

Slovenské domácnosti majú lacnejší plyn ako české domácnosti. Podľa portálu vEnergetike.sk je štandardná celková cena v susednej Českej republike v priemere o 20 % vyššia oproti našim cenám.

20.04.2016 14:00
debata (5)

"Porovnali sme aktuálne cenníky dvoch najväčších dodávateľov plynu na Slovensku a v Čechách. Slovenskí dodávatelia SPP a RWE Gas Slovensko účtujú svojim zákazníkom z radov domácností na základe rozhodnutia regulátora maximálne ceny plynu na úrovni od 0,0348 do 0,0501 eura za kilowatthodinu (v závislosti od kategórii odberateľa – pozn. red.). České domácnosti zaplatia svojim dodávateľom, spoločnostiam RWE a E.ON, od 0,04 do 0,06 eura za kilowatthodinu odobratého plynu (pri kurze 1 euro = 27 CZK),“ uvádza portál s tým, že odberatelia plynu môžu od svojich dodávateľov získať ešte rôzne druhy zliav, čiže v konečnom dôsledku môžu za plyn zaplatiť menej, ako uvádzajú zverejnené oficiálne cenníky.

Nie je vylúčené, že ceny plynu pre domácnosti ešte môžu klesnúť. Ceny plynu na svetových trhoch totiž dosiahli niekoľkoročné minimum. Pri plyne rátal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pri stanovovaní cien, platných od začiatku tohto roka, s cenou okolo 21 eur za megawatthodinu, pričom burzová cena bola koncom marca na úrovni približne 12 eur. Samotná komodita pritom tvorí zhruba polovicu z koncovej ceny plynu, ktorú platia odberatelia vo svojich faktúrach.

Regulačný úrad zatiaľ neplánuje znížiť ceny plynu pre domácnosti z vlastného podnetu. Necháva to na samotných slovenských dodávateľov. "Dodávatelia pre slovenské domácnosti teraz dostávajú priestor ukázať, či a ako konkurenčná súťaž medzi nimi skutočne stláča cenu energií nadol. Regulačný úrad totiž nestanovuje pevnú cenu, ale maximálnu cenu, ktorá sa nemôže prekročiť. Nižšiu cenu však môžu ponúknuť odberateľom všetci dodávatelia,“ uviedol predseda regulačného úradu Jozef Holjenčík.

Ako povedal šéf regulačného úradu v rozhovore v pondelkovom vydaní denníka Pravda, nie je vylúčené, že nakoniec regulátor otvorí v priebehu roka cenové konanie. Nie sú totiž ochotní čakať donekonečna na to, ako sa zachovajú dodávatelia. Kedy presne by mohol regulátor začať s cenovým konaním, však Holjenčík neprezradil.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #plyn