Domácnostiam opäť zlacnie plyn

Slovenské domácnosti ušetria na lacnejších účtoch za plyn. Po januárovom poklese cien plynu o 3,6 percenta sa pripravuje ďalšie zlacňovanie. Podľa informácií denníka Pravda by sa o ďalšom poklese cien malo rozhodnúť ešte tento mesiac a analytici odhadujú, že ľudia na plyne ušetria ďalších 5 percent.

05.05.2016 14:45 , aktualizované: 06.05.2016 07:43
plyn,plynovy prietokovy ohrievac vody Foto: ,
Podľa regulačného úradu firmy, ktoré dodávajú plyn domácnostiam, nedostatočne reagovali na pokles cien plynu na trhu, a tak sa rozhodol opäť zasiahnuť.
debata (19)

Vo svojej správe Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zdôraznil potrebu ďalšej regulácie na trhu s energiami. Dôvodom sú klesajúce ceny plynu na európskych trhoch, ktoré dodávatelia do svojich cenníkov nepremietli. „Súčasná situácia s cenou plynu na Slovensku ukazuje, kto v tomto prípade ťahá za kratší koniec. Úrad preto musí zasiahnuť a z tohto dôvodu sa rozhodol otvoriť cenové konanie o znížení cien plynu pre domácnosti,“ píše vo svojom stanovisku regulačný úrad.

ÚRSO zároveň upozorňuje, že konkrétne zníženie cien oznámi až po riadnom ukončení cenového konania. Podľa odhadov analytika by malo byť zníženie cien plynu výraznejšie než na začiatku roka. Na rozdiel od priemyselných odberateľov je však pokles cien plynu pri domácnostiach pomalší a menej citeľný. „Cena plynu za posledný rok klesla na európskych burzách v priemere o niekoľko desiatok percent, čiže priestor na ďalšie zlacňovanie tam určite je. Otázne však je, akou rýchlosťou zareaguje na situáciu na trhoch regulátor,“ uviedol Boris Tomčiak, ekonóm spoločnosti Finlord.

Regulátor otvára cenové konanie obvykle koncom roka, keď predstavuje zámer regulačnej politiky na nasledujúce obdobie. V minulom roku však cenové konanie prebehlo dvakrát. Súčasný stav na trhu s plynom naznačuje, že tento rok sa situácia z vlaňajška zopakuje. Prvýkrát zlacnel plyn o 1 percento v januári 2015 a následne v septembri oznámil ÚRSO pokles o ďalšie takmer 4 percentá. Od začiatku tohto roka zlacneli domácnostiam dodávky plynu v priemere o 3,6 percenta. Ak by šiel regulátor pri cenách plynu dolu o ďalších 5 percent, celkovo by rodiny tento rok usporili na plyne takmer 9 percent.

„Pri cenách plynu predstavuje toto číslo cenový strop, ktorý by mal tento rok nastať. Viac ceny plynu klesať nebudú, pretože energetické firmy nechcú tak rýchlo znižovať ceny plynu. V prípade priemyselných odberateľov by zlacnenie plynu mohlo dosiahnuť aj 10 percent, keďže sú na rozdiel od domácností vo flexibilnejšej pozícii a môžu vyjednávať,“ pokračoval Tomčiak.

„SPP bolo doručené oznámenie ÚRSO o spustení cenových konaní z vlastného podnetu vo veci zmien cien za dodávku plynu pre domácnosti a malé podniky. SPP poskytne ÚRSO v rámci cenového konania súčinnosť v súlade s platnými predpismi,“ potvrdil hovorca štátneho SPP Michal Holeš.

V minulom roku klesli ceny plynu o 5 percent. Národná banka Slovenska však vo svojej štúdii počítala so zlacňovaním na úrovni 7 percent. Štát preto vyčlenil 48 miliónov eur na takzvané vratky pre domácnosti, ktoré používajú plyn na varenie, ohrev vody a kúrenie. Slováci si tak začiatkom februára tohto roka našli v schránke šek v sume od 10 do 165 eur, čo predstavuje 6 percent z ich ročnej spotreby plynu. To, či bude ministerstvo hospodárstva vyplácať poukážky aj v tomto roku, nie je však podľa ministra vo výlučnej kompetencii rezortu.

„Je to opatrenie, ktoré nie je na rozhodnutí ministra hospodárstva, ale vlády. Vláda sa môže v istom momente rozhodnúť, že sa k týmto plynovým vratkám vráti, ale momentálne to nie je na programe dňa,“ vyjadril sa minister hospodárstva Peter Žiga.

Pri plyne rátal regulátor pri stanovovaní cien, platných od začiatku tohto roka, s cenou okolo 21 eur za megawatthodinu, pričom burzová cena bola koncom apríla na úrovni pod 12 eur. Regulátor do cien plynu však dosiaľ nechcel zasahovať. Prípadné zníženie cien plynu ponechával na samotných dodávateľov, keďže im určil len maximálne ceny, ktoré nesmú prekročiť. Nižšiu cenu však môžu podľa regulačného úradu ponúknuť odberateľom všetci dodávatelia a ukázať tak konkurenčný boj o zákazníka v praxi.

Otrasy na burzách valcujú momentálne celý energetický sektor. Okrem plynu šli ceny dolu aj pri ostatných energetických komoditách, ako je ropa či uhlie. Už minulý týždeň však cena ropy Brent vzrástla na nové tohtoročné maximá a dostala sa do blízkosti 48 dolárov za barel, kým predtým sa dlhodobo držala okolo úrovne 40 dolárov za barel. Od cien ropy sa odvíjajú aj ceny plynu.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #plyn