Nový stavebný zákon je nutný, zhodujú sa odborníci

Príprava nového stavebného zákona, ktorý by nahradil súčasný ešte z roku 1976, by mala byť jedna z priorít nového vedenia ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Myslí si to predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne, a. s. Imrich Béreš.

09.05.2016 01:00
debata (9)

Príprava nového stavebného zákona, ktorý by nahradil súčasný ešte z roku 1976, by mala byť jedna z priorít nového vedenia ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Myslí si to predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne, a. s. Imrich Béreš.

„K pôvodnému návrhu zákonu sa už vyjadrovalo množstvo organizácií. Je potrebné tento zákon veľmi urýchlene schváliť, aby uľahčil administratívu a odstraňovanie čiernych stavieb,“ povedal Béreš.

Bývalé vedenie ministerstva dopravy a výstavby pripravovalo návrh nového stavebného zákona tri roky. Predošlý minister Ján Počiatek (Smer-SD) vlani v septembri stiahol návrh zákona z parlamentu v druhom čítaní po silnej kritike opozície, ale aj viacerých organizácií. Súčasná vláda sa zaviazala prijať nový stavebný zákon. Problematiku čiernych stavieb vníma najmä ako následok komplikovaného a zdĺhavého stavebného konania, najmä pre stavby rodinných domov a malých bytových domov.

Súčasťou územného a stavebného konania má byť aj hodnotenie stavebnej činnosti z hľadiska dopadov na kvalitu prostredia a architektúru, pričom procesy územného a stavebného konania budú digitalizované. Iné opatrenia v rámci nového stavebného zákona majú eliminovať daňové úniky, najmä pri dani z pridanej hodnoty.

Poslanec a tímlíder strany Sloboda a Solidarita pre dopravu Miroslav Ivan tvrdí, že pôvodný návrh stavebného zákona stačí upraviť. „Nemyslím si, že je potrebné úplné nové znenie zákona. Niečo funguje, niečo nefunguje, poďme meniť to, čo nefunguje,“ uviedol Ivan. Na základe stavebného zákona podľa neho konajú viaceré úrady a keď sa v ňom urobia zásadné zmeny, je dôležité, ako rýchlo budú úrady schopné osvojiť si ich. „Aby to neznamenalo pozastavenie stavebných konaní, čo to môže mať veľké dôsledky,“ dodal poslanec.

Prezident Stavebnej komory SR a Slovenskej asociácie stavebných dozorov a odborne spôsobilých osôb uskutočňujúcich stavby Ivan Pauer nedávno vyhlásil, že stavebný zákon má byť nový a nie oprášený. Za veľkú chybu označil zámer vracať sa k starej verzii návrhu stavebného zákona.

"Je čas prestať experimentovať v stavebnej legislatíve a pripraviť naozaj nový funkčný poriadok, s novými ľuďmi nezaťaženými dvoma verziami starého komplikovaného a nefunkčného návrhu,“ uviedol Pauer. Snaha oživiť starší návrh stavebného zákona podľa neho vyvoláva v odborných kruhoch veľkú pochybnosť, či sa chce stavebníctvu skutočne pomôcť.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebný zákon #dom #byt