Cena vody v šiestich tarifách, menší odberatelia zaplatia viac

Niektorým domácnostiam zdražie od budúceho roka voda, iní ušetria. Dôvodom sú miliónové investície vodárenských spoločností do kanalizácií a čističiek, ktoré pribudli z eurofondov v slovenských obciach.

13.06.2016 05:00
debata (41)

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví plánuje náklady vodární zo svojho pohľadu spravodlivejšie zohľadniť v cenách vody.

Regulačný úrad už pripravil nový spôsob výpočtu cien vody. Kým teraz platia ľudia len sadzbu v eurách za kubík (tisíc litrov), či už ide o pitnú vodu (vodné) alebo odvedenie odkanalizovanej vody (stočné), od januára 2017 bude cena dvojzložková. Úrad predpokladá, že domácnosti budú podľa výšky spotreby vody rozdelení do šiestich tarifných skupín a každá bude mať rôznu fixnú zložku ceny. V priemere by fixná zložka mala byť do 18 eur/rok za vodné aj stočné spolu a v prípade napojenia len na vodovod 9 eur za rok. V každej tarife by okrem toho mohla byť rovnaká variabilná cena vodného a stočného. Zavedenie fixnej zložky bude znamenať, že ľudia s menšou spotrebou zaplatia viac, kto má priemerný odber, cena sa mu príliš nezmení a kto odoberá veľa vody, môže zaplatiť menej.

Ak teraz vodárenská firma nákladne investovala do potrubí v jednej lokalite, odpisy zariadení premietla v cene za m3 pre všetkých odberateľov. Kto odoberá viac vody, skladá sa tak na zrealizované investície viac, naopak, kto vodou šetrí, prispieva menej. S fixnou zložkou to bude inak. Regulačný úrad už v navrhovanej vyhláške o dvojzložkovej cene vody vypočítal aj modelové príklady.

„Domácnosti v rodinnom dome s odberom pitnej vody a vypúšťaním odpadovej vody v malom množstve (34 m3 za rok), uhradia celkovo (fixná + variabilná zložka ceny) v priemere o 14 eur/rok viac ako pri jednozložkovej cene,“ napísal úrad v doložke vplyvov spomínanej vyhlášky. Ak je daná domácnosť v bytovom dome, priplatí si po novom 2 eurá za rok, a ak má daná rodina v dome len verejný vodovod, zaplatí ročne viac o 6 eur.

Vodári sú so zmenou spokojní

Na ilustráciu: 4-členná rodina by pri dodržiavaní hygienického minima (70 litrov vody/osoba/deň) minula ročne asi 100 m3 vody, za ktorú aj so stočným zaplatí asi 230 eur ročne, čo je zhruba 19 eur mesačne. K tomu ešte treba pripočítať náklady na ohrev teplej vody, ktoré však už ľuďom fakturujú energetici, nie vodári.

Naopak, pri vyššom odbere by sa na konečných platbách mala viac prejaviť nižšia cena za kubík (oproti terajšej cene) a fixná zložka už konečný účet až tak neovplyvní. Regulačný úrad uvádza pozitívny príklad dosahov dvojzložkovej ceny na domácnosť v rodinnom dome so spotrebou vody 150 m3/rok, ktorá podľa úradu „uhradí celkovo v priemere o 4 eurá/rok menej ako pri jednozložkovej ce­ne.“

Ak odoberá daná domácnosť len verejnú pitnú vodu, zaplatí podľa odhadov úradu menej o 7 eur za rok ako pri jednozložkovej cene. Ak domácnosť s daným odberom žije v bytovom dome, zaplatí po novom za vodné aj stočné podľa úradu približne rovnako ako pri jednozložkovej ce­ne.

Vodné aj stočné je tento rok na Slovensku v priemere na úrovni 2,31 eura za kubík aj s DPH, pričom priemerná cena za pitnú vodu bola predvlani 1,25 eura kubík a 1,14 eura za stočné.

"Zavedenie dvojzložkovej ceny zabezpečí objektívnosť rozloženia úhrady nákladov vynaložených na vykonávanie regulovaných činností a tiež spravodlivejšie podieľanie sa všetkých pripojených odberateľov a producentov na celkových nákladoch,“ odkázal vo svojom stanovisku regulačný úrad.

Vodári zmenu legislatívy vítajú, keďže fixným poplatkom si môžu kompenzovať náklady spojené s prevádzkou zariadení. „Pri odbere elektrickej energie, ako aj plynu musí každý odberateľ platiť za pripojenie fixnú sadzbu bez ohľadu na to, či energiu odoberá alebo nie. Pri dodávke pitnej vody sa doteraz platilo len za jej reálny odber. Pritom prevádzkovateľ verejného vodovodu mal náklady spojené s prevádzkou a údržbou sietí, fakturáciou, odpočtom meradla a jeho pravidelnou výmenou,“ zhrnula Asociácia vodárenských spoločností (AVS).

Účtovanie ako pri plyne a elektrine

Napríklad pri cenách elektriny, ale aj plynu platí domácnosť okrem množstva odobratého plynu aj stály mesačný poplatok. S vyššou spotrebou klesá jednotková cena za 1 kWh odobratého plynu. V tarifnom pásme D1 pri priemernej ročne spotrebe 537 kWh vyjde 1 kWh plynu 0,1072 eura, v pásme D2 pri spotrebe 10¤922 kWh to je 0,0491 eura. Najlacnejšie vyjde 1 kWh plynu v sadzbe D3 s ročnou spotrebou 25¤888 kWh pre domácnosti, ktoré plynom aj kúria, a to 0,0453 eura.

Podľa nariadenia z Bruselu malo Slovensko do roka 2015 povinnosť odkanalizovať všetky aglomerácie s počtom obyvateľom nad 2¤000. Zo zákona vyplýva, že ak sa v obci postaví kanalizácia, obyvatelia sa musia na ňu pripojiť. Súčasne však platí, že zákon nemôže platiť retrospektívne, čo znamená, že sa týka len novopostavených domov. Podľa novej vyhlášky budú za vodu platiť všetky domy s prípojkou, hoci aj s nulovou spotrebou.

Je otázka, či sa v odľahlých obciach nedali nájsť lacnejšia riešenia odkanalizovania, napríklad v podobe malých domových čistiarní odpadových vôd. „Podľahli sme tlaku z Bruselu, že sme boli povinní do roku 2015 odkanalizovať všetky obce, ktoré majú nad 2 000 obyvateľov. Na splnenie tejto požiadavky sa stavali v obciach čističky a kanalizácie, ktoré sú doteraz nevyužité. Zo štatistík vodárenských spoločností vyplýva, že do kanalizácie sa pripojilo sotva 20 percent rodinných domov. No očakávania investorov pri čerpaní eurofondov boli oveľa vyššie, čo sa napokon prejavilo aj v premrštených investíciách. Podľa nášho názoru boli politické rozhodnutia prijaté nesprávne a teraz sme nútení tento účet zaplatiť v cene vodného a stočného. Bohužiaľ, predpokladáme, že ceny vody pôjdu od budúceho roka hore,“ povedal pre Pravdu šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík ešte v apríli tohto roka.

Ako ďalej pokračovali vodári, zavedením dvojzložkovej ceny sa samotná výška platby vodného a stočného nezvýši. Vzrásť však môžu poplatky spojené s údržbou vodárenskej siete. „Cena za dodávku pitnej vody a odvedenie a čistenie odpadovej vody sa môže zvýšiť na základe iných faktorov, ako sú napríklad investície prevádzkovateľov a vlastníkov do výstavby a rozvoja sietí v predchádzajúcom období,“ dodala AVS.

"Úradu neprislúcha hodnotiť pohnútky, ktoré viedli k rozhodovaniam a realizácii investícií. Úrad vyhláškou stanovil len pravidlá, ako sa tieto investície premietnu do konečných cien. Preto pôjdu ceny vody od budúceho roka nahor,“ uzavrel regulátor.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #voda #vodné a stočné