Štát vypláca plynové vratky tým, ktorí ich ešte nedostali

Ministerstvo hospodárstva sa vrátilo k vyplácaniu stále nevyplatených štátnych príspevkov pre odberateľov plynu v domácnostiach.

29.06.2016 10:25
debata

Rezort hospodárstva znova poslal prvých 30 tisíc poukazov pre domácnosti, ktoré si z rôznych dôvodov nevyzdvihli štátny príspevok vyplácaný začiatkom roka. "V najbližších dňoch celkovo dostane poukazy v hodnote 1,7 milióna eur vyše 77 tisíc odberateľov,“ informoval rezort hospodárstva.

Dôvodov na vystavenie nových poukazov bolo viacero. Niektorí odberatelia mali u dodávateľov plynu nahlásené nesprávne údaje, alebo nemali aktualizované adresy trvalého pobytu, respektíve sa nezdržiavajú na nahlásenej adrese trvalého pobytu. „Niektorým odberateľom bola nesprávne vypočítaná výška príspevku, pretože zmenili v rozhodujúcom zúčtovacom období dodávateľa plynu, čo niektorí dodávatelia pri poskytnutí dát pre ministerstvo nezohľadnili. Ďalšia časť príspevkov sa vzťahuje na prípady, keď pôvodný odberateľ zomrel,“ dodalo ministerstvo hospodárstva.

Poštový poukaz, ktorý domácnosti dostanú, má platnosť 60 dní od dátumu jeho podania. Termín platnosti je uvedený na poukaze. Poštové poukazy sú spravidla doručované do schránky ako obyčajné listové zásielky; výplata poukazu je možná na ktorejkoľvek pošte. Poštový poukaz pošta vyplatí adresátovi alebo oprávnenému prijímateľovi v hotovosti po overení totožnosti a potvrdení prevzatia poukazu podpisom.

Doteraz bolo vyplatených 1,35 milióna poukazov so štátnym príspevkom, čo predstavuje 95 %. Ministerstvo eviduje do 20 občanov, ktorí vrátili finančné prostriedky na účet ministerstva, respektíve zaslali späť poukaz s príspevkom. Či v budúcnosti zopakuje štát vyplácanie príspevkov na plyn domácnostiam, je nateraz otázne, ale nie vylúčené. Podľa ministerstva musí byť súčasná akcia po jej definitívnom ukončení najprv komplexne vyhodnotená.

Plynovú vratku zaviedla druhá vláda Roberta Fica ako jedno z opatrení v rámci sociálneho balíčka. Zhruba 1,4 mil. domácnostiam štát zaslal šek v sume od 10 do 165 eur podľa toho, koľko plynu vlani odobrali. Zo štátneho rozpočtu má ísť na plynové vratky zhruba 47 miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #vratky za plyn