Tretie kolo projektu Zelená domácnostiam posunuli

Termín vyhlásenia tretieho kola projektu Zelená domácnostiam sa znova posúva. Tentoraz z konca júla na začiatok septembra.

28.07.2016 20:23
debata (5)

„Tretie kolo bude vyhlásené 6. septembra o 12. hodine,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk vedúci oddelenia komunikácie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Stanislav Jurikovič. O nové poukážky na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energií (OZE) s platnosťou tri mesiace budú môcť požiadať iba domácnosti z mimobratislav­ských krajov.

Posun avizovaného termínu spôsobilo podľa Jurikoviča najmä predkladanie väčšiny poukážok z prvého a druhého kola na preplatenie v posledné dni ich platnosti. „Ak boli predložené dokumenty neúplné, prípadne nesprávne, posudzovanie sa predlžovalo. Žiadosti o preplatenie priniesli rôzne aj neštandardné situácie, s ktorými sa zhotovitelia museli vysporiadať vždy v súlade so všeobecnými a osobitnými podmienkami projektu,“ dodal Jurikovič.

Termín sa presúva aj pre kontroly zrealizovaných inštalácií. Agentúra totiž musí osobitne posudzovať prípady, pri ktorých je zariadenie nainštalované v domácnosti prepojenej so zhotoviteľom alebo v domácnosti so sídlom, či prevádzkou podnikateľských subjektov. „V týchto prípadoch je nutné overiť, či domácnosti uviedli pravdivé informácie o splnení podmienok oprávnenosti. Kontroly sa týkajú už preplatených poukážok, ako aj poukážok čakajúcich na preplatenie. Projekt Zelená domácnostiam je súčasťou Operačného programu Kvalita životného prostredia. Uvoľňovanie európskych prostriedkov predpokladá niekoľkostupňovú kontrolu, ktorá má na všetkých úrovniach zabezpečiť, že pomoc je využitá efektívne, hospodárne a len za účelom, na ktorý bola určená,“ spresnil Jurikovič s tým, že väčšina kontrol na miestach inštalácií prebehla úspešne.

Kontrolované nie sú len domácnosti, ale aj samotná agentúra. „Preverované boli napríklad postupy vydávania poukážok, ale aj spôsob, akým naša agentúra kontroluje domácnosti a zhotoviteľov, či podmienky pomoci spĺňajú domácnosti v zmysle ich čestných vyhlásení,“ doplnil Jurikovič.

Zhotovitelia a domácnosti by si mali podľa SIEA zvážiť svoje kapacity a možnosti do ďalšieho kola, aby vydané poukážky neprepadli, neostávali nevyužité a neinštalovali sa na poslednú chvíľu. „Len s takýmto prístupom bude môcť systém vydávania poukážok fungovať plynule a ďalšie mimobratislavské kolo by mohlo byť vyhlásené ešte tento rok,“ konštatoval Jurikovič. Zo 45 miliónov eur, ktoré sú aktuálne vyčlenené na projekt, je po prvom a druhom kole preplatených alebo rezervovaných 6,7 milióna eur na viac ako tritisíc zrealizovaných inštalácií.

Príspevok na inštaláciu slnečných kolektorov, fotovoltických panelov, tepelných čerpadiel či kotlov na biomasu pokrýva v priemere 30 a maximálne 50 percent z celkových oprávnených výdavkov na systém. Celková výška podpory na inštaláciu malých zariadení obnoviteľných zdrojov bude na úrovni pôvodných 115 miliónov eur. Z európskych zdrojov pôjde z Operačného programu Kvalita životného prostredia 100 miliónov eur, zvyšok sa vykryje zo štátneho rozpočtu. Podpora inštalácie zariadení bude možná do konca roka 2020 alebo do vyčerpania prostriedkov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #ekológia #Zelená domácnostiam