Pravidlá rozpočítavania nákladov na teplo v bytoch sa zmenia

Pravidlá rozpočítavania množstva tepla na ohrev vody a na vykurovanie sa budú meniť. Dôvodom je nová vyhláška z dielne ministerstva hospodárstva, ktorá s účinnosťou od 1. januára budúceho roku upravuje rozpočítanie nákladov na teplo dodávané z centrálnych zdrojov tepla, pričom nové pravidlá budú platiť aj pre domové kotolne.

22.09.2016 11:13
debata (6)

Zmeny podľa výkonnej riaditeľky Združenia bytového hospodárstva na Slovensku (ZBHS) Anny Krajčiovej ako prví zaznamenajú vlastníci bytov v domoch s vlastnou kotolňou.

„Už vo vyúčtovaní za rok 2016 budú mať uvedené nielen náklady na spotrebované palivo, ale aj všetky ďalšie náklady na vykurovanie a ohrev vody z domovej kotolne, teda aj náklady na elektrinu, technologickú vodu, náklady na obsluhu, údržbu a opravy kotolne, náklady na poistenie, revízie, poplatky za znečistenie ovzdušia, ale aj náklady na samotné obstaranie zdroja tepla a na splácanie úveru vrátane úrokov,“ uviedla Anna Krajčiová pre agentúru SITA. Vlastníci bytov v domoch s vlastným centrálnym zdrojom tepla tak podľa nej získajú reálnu informáciu o nákladoch na teplo, a to aj v prípade, že časť týchto nákladov bola zaplatená z fondu prevádzky a údržby domu. „Prispeje to k lepšej možnosti posúdenia rozdielu nákladov pri vlastnom zdroji tepla resp. centrálnym odberom tepla,“ doplnila Krajčiová.

Ďalšie zmeny upravené vyhláškou sa dotknú všetkých bytových domov zásobovaných teplom z centrálnych zdrojov až pri vyúčtovaní spotrebovaného tepla za rok 2017. Pri teple na ohrev vody budú mať po novom vyššie náklady tí vlastníci bytov, ktorí majú nízku spotrebu. Základná zložka nákladov na ohrev vody, teda tá časť nákladov, ktorú platí každý vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome bez ohľadu na skutočnú spotrebu TÚV, sa zvyšuje z doterajších 10 na 20 %. „Táto zmena zasiahne spotrebiteľov, ale len minimálnym spôsobom,“ poznamenala Anna Krajčiová. Zároveň doplnila, že prísnejšie pravidlá budú platiť pre tých vlastníkov, ktorí odmietajú inštaláciu pomerového merača pretečeného množstva teplej vody, prípadne takýto merač svojvoľne demontujú, alebo znefunkčnia. „Musia počítať s tým, že budú mať vyúčtovanú spotrebu teplej vody vo výške trojnásobku priemernej spotreby na byt a nebytový priestor v dome,“ vystríha pred takýmto krokom Krajčiová.

V procese prípravy nových pravidiel pre rozpočítanie nákladov na vykurovanie bola podľa Krajčiovej najzložitejšia diskusia k zámeru ministerstva stanoviť povinné rozdelenie základnej a spotrebnej zložky v pomere 60:40 % z celkových nákladov. „Avšak schválená vyhláška nakoniec ponecháva vlastníkom bytov aj možnosť dohodnúť si iný pomer základnej a spotrebnej zložky a zohľadniť tak špecifiká konkrétneho bytového domu,“ dodala Anna Krajčiová.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #teplo