Ako získať zelenú dotáciu na prvý pokus

Máte záujem o dotáciu na zelené energie? Pozor na nekompletné alebo nesprávne vyplnené žiadosti! Rozhodujúce môže byť každé slovíčko...

28.09.2016 08:30
debata

Po rokoch, keď neboli obnoviteľné zdroje energií nijako dotované, konečne prišiel národný projekt Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) s názvom Zelená domácnostiam. Majitelia rodinných domov a bytov v bytových domoch sa prostredníctvom neho môžu uchádzať o finančnú podporu formou poukážky, ktorá pokryje do 50 % nákladov na kúpu a inštaláciu malých zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

Projekt bol spustený 1. decembra minulého roku a v súčasnosti sa pripravuje jeho tretie kolo. Vydané boli tisícky poukážok, no podľa správ uverejnených SIEA, uhradená bola len malá časť z nich.

Najčastejšie chyby

Kde robia žiadatelia o dotáciu najčastejšie chyby a na čo by si mali dávať pozor, sme sa rozprávali s ľuďmi z praxe.

„Začať sa zaoberať výberom zariadenia pár dní pred výzvou na podávanie žiadostí je neskoro. Žiadateľ už v čase podávania žiadosti musí mať vybrané nielen zariadenie, o ktoré má záujem, ale najmä oprávneného zhotoviteľa, ktorý mu poradí s dimenzovaním a výberom správneho typu zariadenia, vypracuje projekt a cenovú ponuku,“ radí radí Daniel Poluhár, vedúci obchodného oddelenia značky Junkers spoločnosti Robert Bosch.

„Poukážky sú viazané na konkrétne zariadenie s konkrétnym výkonom a nie je ho možné dodatočne zmeniť. Pokiaľ žiadateľ neskôr zistí, že zariadenie uvedené v žiadosti o dotáciu mu nevyhovuje, poukážku nemôže uplatniť,“ varuje odborník a dodáva: „Je potrebné preveriť aj dostupnosť daného zariadenia a časový plán inštalácie. V prípade, že by dané zariadenie nebolo možné do určeného termínu nainštalovať, poukážka by zostala nevyužitá.“

Vystavenú poukážku musí do 30 dní aktivovať zhotoviteľ. Pokiaľ ho žiadateľ ešte nemá vybratého, nemusí sa mu podariť v tomto krátkom termíne nájsť zhotoviteľa oprávneného pre daný typ zariadenia, ktorý navyše dokáže toto zariadenie inštalovať v stanovenej lehote. Napríklad v treťom kole bude platnosť poukážky len 3 mesiace.

Pozor na papiere

Okrem týchto „systémových chýb“ pri postupe a načasovaní, robia žiadatelia často úplne banálne chyby pri vyplňovaní formulárov.

„Veľmi častou príčinou, prečo sa poukážka nedá uplatniť, sú chybné alebo neúplné údaje v žiadosti o vydanie poukážky alebo potom v žiadosti o uhradenie poukážky,“ uvádza Pavol Greguš zo spoločnosti IMG energie.

„Neraz je chybne vyplnené už aj samotné meno žiadateľa. No problémom môže byť aj nesprávne číslo listu vlastníctva alebo číslo domu a podobne. Zmluva potom nesedí s dokladmi zhotoveného diela a poukážka je potom neplatná,“ upozorňuje Greguš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #Zelená domácnostiam