Zelené dotácie sa minuli za dvadsať minút

Milióny určené pre štvrté kolo prideľovania poukážok na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energií (OZE) sa minuli do dvadsiatich minút. Domácnosti dokonca mali záujem o viac prostriedkov, ako bolo na štvrté kolo Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA) vyčlenených.

21.11.2016 14:17
debata (1)

“Už po 20 minútach od spustenia kola sme zaznamenali 1,5-násobne vyšší záujem oproti vyčlenenej sume 2,5 milióna eur. Opäť sa potvrdilo, že o projekt je veľký záujem a vyhlásenie kola v tomto období malo opodstatnenie,” uviedol riaditeľ oddelenia komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič.

Po uzatvorení štvrtého kola informačný systém začal vyhodnocovať prijaté žiadosti o poukážky. Slovenské domácnosti, ktoré potvrdili záujem o vydanie poukážky, už podľa Jurikoviča dostávajú prostredníctvom emailovej správy vyrozumenie o získaní, respektíve nezískaní poukážky.

„Žiadatelia, ktorí potvrdili záujem o poukážku až po skončení kola, dostanú vyrozumenie o neúspešnej žiadosti do 24-hodín od otvorenia kola,“ konštatoval Jurikovič.

V štvrtom kole rozdelí agentúra 2,5 milióna eur. Domácnosti z mimobratislav­ských krajov mali k dispozícii dva milióny eur. Pre Bratislavský samosprávny kraj je vyčlenených 500 tisíc eur. Toto kolo bolo určené len pre domácnosti, ktoré mali záujem o podporu na kúpu a inštaláciu fotovoltických systémov.

Pripravované piate kolo projektu bude zamerané na podporu inštalácií zariadení na výrobu tepla len pre mimobratislavské regióny. Vyhlásené bude 29. novembra na obed o 12:00 s plánovaným rozpočtom štyri milióny eur.

Počas doterajších troch kôl bolo vydaných 6 493 poukážok v celkovej hodnote 14,24 milióna eur. Celková výška podpory na inštaláciu malých zariadení obnoviteľných zdrojov bude na úrovni 115 miliónov eur. Z európskych zdrojov pôjde z Operačného programu Kvalita životného prostredia 100 miliónov eur, zvyšok sa vykryje zo štátneho rozpočtu. Podpora inštalácie zariadení bude možná do konca roka 2020 alebo do vyčerpania prostriedkov. Národný projekt Zelená domácnostiam pripravuje SIEA v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #Zelená domácnostiam