Na fotovoltické panely dá štát nižšiu dotáciu

Slovenské domácnosti dostanú na inštaláciu jedného malého obnoviteľného zdroja energií menšiu podporu. V tohtoročných kolách projektu Zelená domácnostiam znížila Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) príspevok na inštaláciu fotovoltického panelu.

08.01.2018 09:30
debata (5)

„Náklady na dodávku a montáž fotovoltických panelov boli aktualizované na základe trhových cien podporených a posúdených inštalácií v roku 2017. V kolách vyhlásených v roku 2018 sa pri fotovoltických systémoch zníži príspevok za prvý inštalovaný kilowatt o 100 eur, to jest na 1 000 eur. Sadzba pri ďalších kilowattoch zostáva na pôvodnej úrovni, maximálny príspevok na zariadenie je 2 350 eur,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk vedúci oddelenia komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič.

Príspevok na ďalšie malé obnoviteľné zdroje energií agentúra nezmenila. Slovenské domácnosti si v tomto roku rozdelia na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energií podporu vo výške 14 miliónov eur. Doposiaľ SIEA už preplatila domácnostiam viac ako 11 tisíc poukážok za 24,6 milióna eur. „Momentálne je celkový inštalovaný výkon zariadení pri preplatených poukážkach 77 megawattov. Na kotly na biomasu z toho pripadá 30 megawattov, hoci podporených bolo len necelých 1 300 kusov. Najväčší prínos k hlavnému cieľu projektu tak majú práve kotly na biomasu, pri ktorých je príspevok na jeden inštalovaný kilowatt najnižší,“ dodal Jurikovič.

SIEA zverejnila harmonogram plánovaných kôl projektu Zelená domácnostiam na prvý štvrťrok tohto roka. V prvom štvrťroku budú vyhlásené štyri kolá s poukážkami za viac ako sedem miliónov eur. „Ako prvé je plánované na 23. januára kolo zamerané na podporu inštalácie fotovoltických panelov v mimobratislav­ských regiónoch,“ podotkol Jurikovič. Nasledovať budú dve kolá na podporu inštalácií slnečných kolektorov a tepelných čerpadiel. „Na 13. marca je naplánované kolo, v rámci ktorého bude možné požiadať iba o príspevky na inštaláciu kotlov na biomasu v mimobratislav­ských regiónoch,“ konštatoval Jurikovič.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #Zelená domácnostiam #fotovoltické panely