Zápisy na listoch vlastníctva a elektronické služby

Čo je vecné bremeno, plomba, pozemková kniha? Môžem použiť elektronický podpis?

22.09.2012 09:06
stavebné sporenie, bývanie, byty, hypotéka,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Čo je vecné bremeno?

Obmedzuje vlastníka pozemku v prospech iného – napríklad musí umožniť inej osobe prechod cez svoj pozemok, umožniť čerpanie vody zo studne na svojom pozemku. Toto právo musí ďalej rešpektovať aj nový vlastník pozemku. Vecné bremená osobného charakteru sú napríklad také, keď vlastník bytu alebo domu musí strpieť právo cudzej osoby alebo rodiča doživotne užívať byt alebo miestnosť. Táto povinnosť prechádza aj na nového vlastníka. Najneskôr smrťou tejto osoby vecné bremeno zaniká. Môže zaniknúť aj skôr, potrebné je však uzavretie písomnej dohody vlastníka a osoby, ktorá má právo vyplývajúce z vecného bremena a treba sa postarať aj o jeho výmaz z listu vlastníctva. Tieto práva vznikajú a zanikajú aj na základe závetu, schválenou dohodou dedičov, rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona či rozhodnutím súdu.

Čo je to plomba?

Plomba sa vyznačuje na liste vlastníctva alebo v pozemkovej knihe a signalizuje, že právo zapísané v katastri je dotknuté ďalšou právnou zmenou – napríklad sa začalo vkladové konanie, na základe ktorého sa zmení vlastník nehnuteľnosti.

Plomba má preventívny účinok. Správa katastra vyznačí plombu najneskôr v nasledujúci pracovný deň od doručenia podania – zmluvy, verejnej listiny alebo inej listiny na zápis vkladom alebo záznamom, alebo ak sa začalo katastrálne konanie o oprave chyby v katastrálnom operáte alebo konanie o proteste prokurátora. Opätovné vydávanie listov vlastníctva s plombou si vyžiadala aplikačná prax. List vlastníctva s plombou bol totiž pre občanov určitou zárukou, že nemôže prísť k ďalšiemu nakladaniu s danou nehnuteľnosťou a že ich podanie bude vybavené v poradí, v akom ho doručili správe katastra. K opätovnému zavedeniu vydávania listov vlastníctva s plombou prispeli aj požiadavky peňažných ústavov, ktoré vyžadovali pri vyplatení hypotéky predloženie listu vlastníctva s plombou. Tento doklad akceptujú aj iné štátne orgány.

Čo je to pozemková kniha?

Ak právo k nehnuteľnosti nie je zapísané na liste vlastníctva, eviduje sa v pozemkovej alebo železničnej knihe. Pozemková kniha slúži ako zdroj informácií o vlastníckych a iných právach k nehnuteľnostiam a o nehnuteľnostiach, ktoré nie sú evidované v digitálnej forme v informačnom systéme katastra nehnuteľností. Nachádza sa na správe katastra.

Mám elektronický podpis a chcem podať návrh na vklad elektronicky. Ako mám postupovať?

Na stránke elektronickej podateľne portal.gov.sk Portal/sk/defau­lt.aspx je potrebné zvoliť všeobecné podanie – kvalifi kované podanie a prihlásiť sa do systému. Ďalej postupujete podľa pokynov na stránke elektronickej podateľne. Treba však upozorniť, že prijatie potvrdenia o podaní zo strany Ústredného portálu verejnej správy automaticky neznamená prijatie na príslušnej správe katastra. Potvrdenie o prijatí príslušnou správou katastra vám bude zaslané po zaevidovaní v systéme katastrálneho úradu, resp. správy katastra.

Môžem podať návrh na vklad elektronicky aj keď nemám elektronický podpis? Nie, v tomto prípade nie je možné podať návrh na vklad elektronicky. Elektronický dokument by mal byť vždy podpísaný elektronickým podpisom alebo zaručeným elektronickým podpisom. Prílohy elektronického podania návrhu na zápis práva do katastra nehnuteľností sa musia podpisovať zaručeným elektronickým podpisom. Časová pečiatka sa používa tam, kde v iných prípadoch figuruje overený podpis.

Chcel by som si prevziať rozhodnutie o povolení vkladu práva do katastra nehnuteľností osobne na správe katastra. Je to možné, alebo musím čakať kým mi bude doručené poštou?

Rozhodnutie je možné prevziať aj osobne na správe katastra, ale treba o to požiadať hneď pri podaní návrhu na vklad. Žiadosť o osobné prevzatie rozhodnutia bude tvoriť prílohu k návrhu na vklad. Rozhodnutie si potom môžete prevziať do 10 dní od vykonania zápisu, po tejto lehote bude expedované poštou. Podobne treba postupovať, ak chcete osobne prevziať oznámenie o vykonaní zápisu do katastra nehnuteľností.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba