Majitelia bytov musia zaplatiť povinné revízie, inak im hrozí pokuta

Majitelia bytov sú viazaní rôznymi bezpečnostnými predpismi. Z fondu opráv, do ktorého mesačne prispievajú pravidelnými platbami, musia hradiť aj pravidelné prehliadky elektrických, plynových zariadení aj rozvodov, bleskozvodov, revízie výťahov, ako aj pravidelné overovanie vodomerov a preventívne protipožiarne prehliadky.

25.10.2012 12:46
stavba, remeselník, živnosť, práca Foto:
Ilustračné foto
debata (48)

Správcovia a družstvá ich však môžu zabezpečiť, len ak ich aj majú z čoho zaplatiť. Kontroly treba naplánovať včas, aby príliš nezaťažili rozpočet vlastníkov.

„Výška účtovanej ceny závisí nielen od počtu poschodí, ale aj od toho, či je k dispozícii projektová dokumentácia k bytovému domu a revízna správa z predchádzajúcich kontrol,“ vraví revízny technik z Nitry Andrej Surovčík.

Každých päť rokov podlieha odbornej revíznej kontrole elektrina a každé štyri roky bleskozvody v bytových domoch. Ich cena sa pohybuje od 800 do 1 300 eur.

Napriek tomu, že v starších bytovkách sú už rozvody elektriny zastarané, nie je potrebná ich kompletná rekonštrukcia. V každom prípade musia totiž vyhovovať tým technickým normám, ktoré platili v čase ich inštalovania. Bez ohľadu na to, či vyhovujú alebo nie, treba to zaznamenať v revíznej správe. Potom je už len na obyvateľoch bytovky, či sa rozhodnú pre rekonštrukciu.

„Pokiaľ by už nevyhovovali ani normám, ktoré platili v čase, keď sa elektrorozvody inštalovali, zodpovednosť za prípadné škody na zdraví alebo životoch znáša prevádzkovateľ, to znamená správca alebo bytové družstvo,“ vraví Surovčík.

O revíziu elektrických rozvodov a zariadení by mali požiadať správcovia, samosprávy alebo bytové družstvá. „Objednávky prijímame a práce fakturujeme priamo správcovi alebo bytovému družstvu, tí potom platby rozúčtujú na jednotlivé byty.“ Vo väčšine starších bytoviek nemajú kúpeľne prúdový chránič, ktorý je dnes už základom elektroinštalácie.

„Pokiaľ niekto v rámci rekonštrukcie plánuje aj kompletné prerobenie elektrických rozvodov v byte, treba urobiť ochranné pospájanie všetkých bytových zariadení a nainštalovať vždy aj prúdový chránič, ktorý chráni pred vážnymi úrazmi, napríklad pri používaní fénu vo vani,“ vraví Surovčík.

Mnohí správcovia už koncom roka informujú zástupcov vlastníkov bytov, aké prehliadky a skúšky v dome plánujú na ďalší rok. „Vlastníci majú možnosť vybrať si do konca januára revízneho technika. Ak to nevyužijú, revízie zabezpečí družstvo dodávateľmi, s ktorými máme uzavreté zmluvy,“ vraví predseda družstva Juraj Chmelík. Prehliadky požiarnej ochrany zabezpečuje družstvo pre všetky domy prostredníctvom jedného dodávateľa. „Vlastníci si v tomto prípade dodávateľa nevyberajú.“

„Naši zmluvní partneri nám účtujú za jeden bleskozvod 7,65 eura, cena za elektrické zariadenia v spoločných priestoroch a zariadeniach domu, okrem výťahu, sa pohybuje okolo 7 eur za byt. Pre 24–bytový dom so štyrmi zvodmi bleskozvodu je cena 30,60 eura, za elektrozariadenia 168 eur.

Odborná prehliadka regulátorov tlaku plynu a plynových spotrebičov je povinná raz do roka a ich odborná skúška raz za tri roky. Na rozvodoch plynu sa odborná prehliadka musí vykonať raz za tri roky a odborná skúška raz za šesť rokov.

„Zabezpečujeme ich v tom roku, kedy uplynie platnosť predchádzajúcej prehliadky alebo skúšky,“ vraví ďalej predseda banskobystrického družstva. „Za prehliadku alebo skúšku na rozvodoch plynu a na plynových spotrebičoch platíme 5,30 eura za byt. V dome s 24 bytmi sa hradí 127,20 eura. Ak vlastníci nemajú vo fonde opráv dostatok finančných prostriedkov, môžu sa tieto práce posunúť maximálne o kvartál.“

Prehliadky aj skúšky sa robia vždy za prítomnosti zástupcov vlastníkov alebo osoby, ktorú na tento úkon poveria. „Termín revízie sa zástupcovi vlastníkov oznamuje asi sedem dní vopred. Revízneho technika sprevádza a sprístupňuje mu všetky spoločné priestory. V rámci prehliadky a skúšky rozvodov plynu sa robí aj odborná prehliadka plynových spotrebičov a ich pripojenia v bytoch. Medzitým si prehliadku plynových spotrebičov v bytoch zabezpečuje vlastník bytu sám,“ vraví Chmelík.

Revízny technik zaznamená výsledok do revíznej správy a jej kópiu predloží zástupcovi vlastníkov na podpis. „O nedostatkoch dostane zástupca aj vlastník písomnú informáciu. Bytové družstvo predloží aj návrh na ich odstránenie. Každý jeden vlastník môže kedykoľvek do revíznej správy nahliadnuť, prípadne sa na požiadanie zástupcovi vlastníkov doručí kópia,“ vraví predseda. Ak by sa prehliadky a skúšky v bytovkách neurobili alebo ak by sa neodstránili nedostatky, plynové zariadenie alebo spotrebič sa musia odstaviť z prevádzky.

Celková cena preventívnej kontroly protipožiarnych zariadení v dome závisí od počtu hasiacich prístrojov alebo hydrantov a od periódy kontroly. V niektorom roku sa robia rôzne kontroly, keďže aj termíny ich vykonania sa líšia. Za neplnenie povinnosti ochrany pred požiarmi hrozí správcovi pokuta až do výšky 16 596 eur, vlastníkovi do 165 eur.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba