Kríza spravila hit z 1,5-izbového bytu

Nepriaznivý vývoj v hospodárstve, nízke platy či vysoká nezamestnanosť a problém nájsť si uplatnenie na trhu práce. Všetky tieto faktory sa podpísali pod momentálny vývoj na trhu s realitami. Slováci totiž vo väčšej miere kupujú najmä menšie byty, ako by sa hrnuli do vlastnenia dvoch či troch izieb. Akýmsi kompromisom sa stali jedenapolizbové byty, záujem o ne v Bratislave v prvom polroku tohto roku prudko vzrástol.

28.10.2012 20:00 , aktualizované: 29.10.2012 08:00
Reality, dom, panelák, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (29)

V porovnaní s druhým polrokom 2011 sa až strojnásobil, kým predaj dvoj- a trojizbových bytov sa prepadol. Dôvodom je podľa spoločnosti Jones Lang LaSalle efektivita ich vnútorného priestoru. „Jedenapolizbové byty môžu byť atraktívne pre tých záujemcov, ktorým jedna izba nestačí a v prípade druhej sa vedia uskromniť. Jedenapolizbové byty sa asi najviac podobajú dvojizbovým, ale sú zväčša cenovo výhodnejšie,“ vraví analytička Eva Sadovská z Poštovej banky. Podľa Sadovskej si totiž z priemerného mesačného platu môže Bratislavčan dovoliť kúpiť si 0,61 štvorcového metra bytu, v ostatných regiónoch okolo 0,8 metra. Cena jedenapolizbového bytu sa hýbe okolo 82-tisíc eur, kým 2-izbový stojí asi 111-tisíc eur.

Realitný expert Roman Špalda z Arthur Real Estate Company vysvetľuje príčinu súčasného stavu jednoducho. „Ak sú dobré podmienky a trhy rastú, ľudia majú prácu, tak sú ochotní investovať do väčších nehnuteľností. Ak je bieda v hospodárstve a zlé vyhliadky, ľudia skôr kupujú menšie nehnuteľnosti,“ hovorí.

Podľa Špaldu môže byť kúpa 1,5-izbového bytu logickým vyústením pre bývanie samostatnej osoby alebo bezdetného páru. „Do polizby sa vtesná posteľ a nejaký menší šatník, slúži tak ako spálňa. Zároveň z väčšej izby je obývačka a môžu mať teda pocit komfortu,“ pokračuje Špalda.

O zmene v realitnom investovaní rozpráva aj Marián Tinka z TopReality. „Kým pred dvomi rokmi sa predávali najviac troj– a dvojizbové byty, teraz je väčší záujem o menšie byty či garsónky. Strata záujmu o väčšie byty súvisí s vysokými cenami a takisto s potrebou menšieho priestoru v súvislosti so súčasným životným štýlom,“ myslí si Tinka. Svoje správanie však nemenia len ľudia, ale aj developeri, teda stavitelia bytov.

„Pred pár rokmi sa predávali najviac práve trojizbové byty, ale pretože v tom čase sa aj ceny bytov šplhali na maximum, či už pri starších, alebo novostavbách, tak logicky vzrástol aj dopyt po menších bytoch. Vtedy sa aj developeri začali viac orientovať pri výstavbe na tento segment. Sú relatívne lacnejšie, a teda dostupnejšie pre širšiu klientelu,“ tvrdí Miroslav Pinte z realitnej kancelárie Remax Aureal.

Na trhu sa však stále nájdu byty, ktoré postaví developer s premrštenou cenou. Doba nahráva do karát tým, ktorí postavia a predávajú byt za 1 700 až 1 800 eur za štvorcový meter. Na „zánik“ sú, naopak, odsúdení developeri s cenou nad dvetisíc eur a s výmerou bytu nad 100 štvorcových metrov. Otázne však zostáva, ako dlho potrvá doba kupovaniai malometrážnych obydlí.

„To, či sa v budúcnosti zvýši záujem o väčšie byty, rovnako súvisí s hospodárskou situáciou. V neďalekej minulosti, v časoch uťahovania opaskov, bola pôrodnosť nižšia, preto záujem o väčšie byty nebol taký významný. Aktuálne je znova hospodárska situácia neistá,“ povedal Špalda. Navyše mnohé rodiny sa pred kúpou troj– a viacizbového bytu rozhodnú radšej investovať peniaze do pozemku a postavia si menší domček. Najmä ľudia z hlavného mesta čoraz viac osídľujú blízky vidiek.

„Niektoré rodiny siahnu radšej po dome v blízkosti Bratislavy ako po byte priamo v hlavnom meste. Takáto kúpa môže byť pre nich často aj cenovo atraktívnejšia. Na druhej strane treba zvážiť dodatočné náklady a čas na dopravu pri cestovaní za prácou,“ dodala Sadovská.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba