Odpočty plynu nebudú, špekulantov preveria

Aj napriek viac ako sedempercentnému zdraženiu plynu pre domácnosti a viac ako osempercentnému zdraženiu pre bytové kotolne od dvadsiateho júla SPP nebude vykonávať mimoriadne odpočty plynomerov.

08.07.2011 05:30
Plyn, plynomer, odpočet Foto:
Nahlásiť stav plynomeru ku dňu zdraženia plynu sa môže vyplatiť, ak bude miernejšia jeseň a zima.
debata

„Stav plynomerov odhadneme podľa metodiky schválenej regulačným úradom,“ spresňuje hovorkyňa SPP-Distribúcia Ivana Zelizňáková.

Plynári tiež neplánujú automaticky zvyšovať preddavkové faktúry za plyn. Rodinám, ale aj obyvateľom bytoviek s vlastnou kotolňou tak hrozia nedoplatky. Ak si o zvýšenie preddavkových platieb nepožiada napríklad typická rodina v nezateplenom dome, ktorá na varenie, ohrev vody i kúrenie ročne minie asi 3 000 kubíkov plynu a faktúru za plyn dostáva v júli, o rok by mohla mať nedoplatok takmer sto eur. Náklady na kúrenie jej totiž narastú o takmer osem percent.

O zvýšenie preddavkov odberatelia môžu požiadať osobne, telefonicky alebo cez e-mail. Tieto možnosti môžu využiť aj na nahlásenie aktuálneho stavu plynomeru. Mnohým rodinám by sa to mohlo oplatiť. Podľa meteorológov bola totiž táto zima i jar o niečo chladnejšia, ako je na Slovensku zvykom, a na kúrenie teda domácnosti minuli viac plynu ako zvyčajne. Ak by bola jeseň so zimou miernejšia, ľudia by po zdražení minuli menej plynu a na odhadovom vzorci by prerobili. Kto však dvadsiateho júla nahlási aktuálny stav merača odobratého zemného plynu, prerobiť by nemal.

Pri každom zdražení sa však nájdu špekulanti, ktorí chcú ušetriť a nahlásia, že odobrali viac ešte lacného plynu, ako ukazuje plynomer. „Nahlásené hodnoty spotreby zemného plynu sa porovnávajú s vypočítanými hodnotami a v prípade disproporcií na mieste spotreby vykonáme kontrolu,“ argumentuje Zelizňáková. V prípade, že plynári špekulanta odhalia, rozdiel v cenách mu vyfakturujú.

Sociologička Sylvia Porubänová takéto sporenie na úkor iných prirovnáva ku krádeži v obchode. „Niektorí ľudia u nás si stále neuvedomujú, že ich klamstvo niekto zaplatiť musí. Pritom je to úplne rovnaká krádež, ako keby si z obchodu bez zaplatenia odniesli rožky či jablká,“ apeluje Porubänová.

Medzi takých ľudí však nepatrí napríklad Martina Kováčová, ktorá si nedávno založila rodinu a nasťahovala sa do prenajatého domu v okrese Levice. „Viem, že by sme ušetrili, keby som nahlásila, že sme odobrali viac lacnejšieho plynu ako v skutočnosti. Nevidím na to však dôvod. Ja by som tiež nechcela, aby som musela doplatiť na niekoho iného,“ uzatvára Kováčová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba