Kúpa kotla na plyn sa po dotácii vráti za tri až osem rokov

Dotácie na plynové kotly, ktoré minulý týždeň odštartoval Slovenský plynárenský priemysel prostredníctvom svojho EkoFondu, sa rýchlo míňajú.

30.03.2010 10:50
Kondenzačný kotol Foto:
Kondenzačný kotol
debata

Za prvý týždeň EkoFond schválil 84 žiadostí v sume 26 034 eur. Priemerne tak dotácia na kúpu jedného kondenzačného plynového kotla dosiahla asi 310 eur. Pri podobnom tempe míňania vyčlenených peňazí z EkoFondu by sa podpora mala ujsť ešte pre asi 1 700 ľudí.

Kotol - dotácia
Kotol - dotácia Kotol - dotácia

„Ako sa dostať k zľave na plynový kotol
“:[javascript:vo­id(0);/1269939006074/]
(k­liknutím zväčšíte)

EkoFond spätne vracia z ceny nového už nainštalovaného kondenzačného kotla 20 percent, najviac však sumu 400 eur. Ďalšie zľavy poskytnú výrobcovia, a tak možno nový kotol kúpiť lacnejšie až o polovicu. Najlacnejšie kondenzačné kotly vyjdú po dotácii a zľavách na menej ako 800 eur. Keďže nový kotol má vysokú účinnosť spaľovania a v porovnaní so starým kotlom šetrí pätinu plynu, bežnému rodinnému domu s vykurovanou plochou okolo 150 m2 sa investícia do kondenzačného kotla na ušetrenom plyne vráti podľa prepočtov Pravdy za tri roky.

S dlhšou návratnosťou však musia počítať ľudia, ktorí nemajú veľkoplošné radiátory či podlahové kúrenie. To je totiž podmienkou pri fungovaní kondenzačného plynového kotla, ktorý ohrieva vodu na nižšiu teplotu, a tak je pre zachovanie tepelnej pohody potrebná väčšia plocha radiátora.

Desať veľkoplošných radiátorov vhodných pre kondenzačný kotol vyjde na niečo vyše 1 500 eur," hovorí Jozef Unger z bratislavskej spoločnosti Jungers. Spolu by tak domácnosť v takomto prípade zaplatila za dotovaný kotol a radiátory asi 2 300 eur. Pri predpokladanej úspore pätiny plynu a zachovaní cien plynu by sa investícia potom vrátila asi za osem rokov.

EkoFond dotuje plynové kotle od ôsmich výrobcov. Podľa Ungera sa najviac predávajú kotle od skalického výrobcu Protherm, ktoré patria k najlacnejším. „Dobre sa však predávajú aj kotle Junkers či Ariston,“ dodáva.

EkoFond na dotáciách rozdelí sumu 568 000 eur. Aby sa rodine nestalo, že investuje do kotla a dotácia sa jej neujde, je dobré sledovať stránku www.ekofond.sk, kde sa denne aktualizuje zostávajúca suma dotácií.

debata chyba