Stavebné materiály väčšinou zlacneli. Počas sezóny sa to môže otočiť

Stavebné materiály v Česku začiatkom tohto roka zlacneli medziročne o päť percent. Najviac klesli ceny tehlových tvárnic, sú asi o 15 percent lacnejšie. Vyplýva to z analýzy inžinierskej a poradenskej spoločnosti ÚRS Praha.

15.03.2010 11:50
Tehlový múr
Ilustračné foto
debata

Výrazne podľa odborníkov zlacneli sadrokartóny, asi o desať percent. Stavebná sadra však od začiatku roka zdražela o 20 percent.

„Rad významných výrobcov v aktuálnych cenníkoch zverejnil ceny, ktoré, ak sa menia, tak prevažne smerom dole. To platí aj v prípade dovozu materiálov a výrobkov zo zahraničia,“ uviedli odborníci.

Trend sa vraj môže na začiatku stavebnej sezóny zmeniť. „Podľa špecialistov oddelenie cien materiálov spoločnosti ÚRS Praha možno na začiatku druhého štvrťroka 2010 očakávať celkové zvýšenie cenníkových cien materiálov až o dve percentá. Ide o priemerné zvýšenie, pretože napríklad ceny tehál zaznamenávajú markantný pokles,“ povedal produktový špecialista poradenskej firmy Pavel Smutný.

Z dlhodobého hľadiska vykazujú ceny stavebnín pohyby rôznymi smermi. Kým izolačný polystyrén je podľa ÚRS Praha v súčasnosti o 20 percent lacnejší než v roku 2005, sledované druhý razených škridiel sú oproti rovnakému obdobiu drahšie takmer o 40 percent.

Slovensko tiež zaznamenáva pokles cien stavebných materiálov, ale niektoré, napríklad polystyrén, majú svoje cenové dno už za sebou (viac v článku Polystyrén na zatepľovanie zdražel). Ceníkové ceny sú však najmä orientačné a ukazujú trend, pretože prakticky v každých stavebninách je možné získať dodatočné zľavy. Slováci tiež často chodia nakupovať stavebný materiál k susedom. Najvýraznejšie to bolo, keď susedné meny klesli voči euru a ceny v okolitých štátoch, ktoré nemajú euro, boli pre slovenských zákazníkov výhodné. Aj keď teraz nákupná turistika poklesla, napríklad Poľsko stále zostáva vyhľadávanou krajinou na nákup stavebných materiálov.

debata chyba