Ako šetriť energie v domácnosti

Varenie, chladenie či mrazenie je energeticky náročné. Je však množstvo receptov, ktoré umožňujú ušetriť. Prečítajte si zopár nápadov.

12.09.2011 11:01
Reality, energie, šetrenie, kuchyňa Foto:
Aj drobné nápady ušetria pri bývaný veľké peniaze za energie.
debata

Ako šetriť v domácnosti

Varenie

Pomerne vysokú spotrebu má elektrický sporák, ročne minie až okolo 600 kWh. Preto pri jeho kúpe treba dbať na to, aby bola jeho spotreba čo možno najnižšia.

Sporák s liatinovou platničkou je síce lacnejší, ale na svoju prevádzku spotrebuje viac elektrickej energie. Platničky sa dlhšie zahrievajú, majú menej regulačných stupňov a po skončení ohrevu zostávajú ešte dlho horúce a toto teplo je stratové. Ich účinnosť je asi 60 percent.

Sporáky so sklokeramickou varnou doskou sú síce drahšie, ale energeticky úspornejšie. Špirála, ktorá sa rozžeraví do červena, vyžaruje teplo priamo na dno nádoby. Ich účinnosť dosahuje až 70 percent. Elektrickú rúru nie je potrebné vyhrievať zbytočne a dlho pred začatím pečenia.

Jedlo vkladajte do rúry hneď po zhasnutí kontrolky termostatu, keď je dosiahnutá potrebná teplota. Správne používaná mikrovlnná rúra môže ušetriť až 50 percent energie. Moderné rúry na pečenie sú dnes kombinované s mikrovlnnou rúrou, čím sa pečenie, resp. varenie pri rovnakej kvalite podstatne skracuje, čo znamená značnú úsporu elektrického prúdu.

Chladenie a mrazenie

Hoci podiel spotreby energie na varenie nie je veľký, aj tu sa dajú dosiahnuť značné úspory. Stačí, ak si osvojíte nasledujúce rady: chladničky sú konštruované tak, aby sa kompresor zapol hneď, ako termostat signalizuje, že teplota v chladenom priestore stúpla nad nastavenú teplotu. Ako často sa bude termostat zapínať, závisí aj od nás samých.

Ukladajte do chladničky len studené potraviny, čiže také, ktorých teplota nie je vyššia ako teplota v miestnosti. Ak je jedlo teplejšie, nechajte ho najprv vychladnúť v studenej vode alebo na vzduchu a až potom vložte do chladničky.

Termostatom nastavujte vnútornú teplotu podľa obsahu chladničky. Pamätajte si, že zníženie teploty v chladničke o 2 0C, znamená zvýšenie spotreby elektrickej energie asi o 15 percent.

Medzi jednotlivými potravinami nechávajte miesto, aby vzduch mohol cirkulovať

Ak chladnička nemá automatické odstraňovanie vnútornej námrazy, odstraňujte ju v pravidelných intervaloch. Námraza vo výparníku, hrubá 3 mm, môže znamenať zvýšenie spotreby až o 75 percent.

Ak je tesnenie na vonkajších dverách zničené a dokonale netesní, vymeňte ho. Investícia do nového tesnenia sa vám vráti už do dvoch mesiacov.

Umývačka riadu

Čím menej vody spotrebuje zariadenie, tým lepšie. Zohrievanie vody si vyžaduje veľa energie, ktorá potom odchádza z domu s odpadovou vodou. Len úsporné a pokiaľ možno plne naplnené prístroje si vyžadujú menej energie ako ručné umývanie.

Ak máte málo špinavého riadu, je lepšie umyť ho ručne – nie však pod tečúcou vodou!

Pri umývaní riadu v umývačkách a pri práčkach sa energia využíva najmä na zohrievanie vody. Preto si zvoľte program s čo najnižšou teplotou.

Po každom umytí odpojte zariadenie od elektrickej siete, rovnako ako aj od prívodu vody.

V porovnaní s klasickým umývaním riadu pod tečúcou vodou ušetrí umývačka približne 35 – 60 percent elektrickej energie (pri spotrebe 1,1 až 1,8 kWh denne). V štvorčlennej domácnosti môžete počítať s ročnou spotrebou elektriny asi 500 kWh.

Ak umývačku riadu pripojíte na teplú vodu, napr. 60 0C, usporíte až 50 percent elektrickej energie, ktorá by sa použila na ohrev vody. Skrátený umývací cyklus sa však môže podpísať na kvalite umytia.

Dnešné zariadenia spotrebujú na jeden cyklus len 20 l vody, v porovnaní s ručným umývaním je to 4 x menej. Existuje i úsporný program, ktorý umyje riad len v hornom koši. V takomto prípade spotreba vody klesá na 15 litrov.

Pranie a sušenie 

V súčasnosti sú na trhu práčky, ktoré sú energeticky až o 50 percent úspornejšie než tie, ktoré sa vyrábali v minulosti, dokonca už v nich netreba prať pri teplote 90 0C, pri niektorých programoch stačí len 60 0C alebo 40 0C, čím ušetríte energiu na zohrievanie vody.

Energeticky najúspornejšie modely sú vybavené elektronickým systémom, ktorý riadi priebeh celého pracieho cyklu – pranie, plákanie i odstreďovanie a zabezpečuje optimálnu spotrebu elektrickej energie, vody i pracích prostriedkov.

Spotreba energie dosahuje pri najúspornejších typoch hodnotu okolo 1 kWh na 5 kg bielizne, spotreba vody býva 48 litrov. Automatické práčky strednej triedy spotrebujú 1,1 až 1,3 kWh elektrickej energie a 65 až 85 litrov vody na 5 kg bielizne. Menšia spotreba energie znamená aj úsporu.

Ak používate sušičku, mala by mať práčka pri odstreďovaní minimálne 1 000 otáčok za minútu.

O účinnosti odstreďovača a spotrebe vody vás informuje energetický štítok. Hlavnou zásadou energeticky úsporného prania je využívať plnú kapacitu práčky. Niektoré pracie prášky umožňujú prať bielizeň pri menšej teplote vody, čím ušetríte energiu na jej zohrievanie.

Bielizeň, ktorá sa vyvára, potrebuje niekedy len 60 0C, aby sa pri praní docielili celkom uspokojivé výsledky. Kombinácia práčky a sušičky nepredstavuje optimálny výkon; ak je to možné, kúpte si radšej tieto zariadenia oddelene.

Sušičky na vzduch spotrebujú o niečo menej energie ako kondenzačné sušičky. Najúspornejšie však vysušíte bielizeň na čerstvom vzduchu Tip Ako odhadnúť pri nákupe približnú energetickú spotrebu:

debata chyba