Všeobecný návod na tapetovanie

Ako lepiť vliesové, vinylové a papierové tapety. Pomôcky, bez ktorých sa nezaobídete.

26.09.2011 21:06
Tapety, tapetovanie Foto:
Ilustračné foto
debata
  1. Skôr ako sa pustíte do tapetovania, treba odstrániť staré tapety, aby bol podklad suchý, čistý a najmä chemicky neutrálny.
  2. Po pomeraní výšky stien si nastrihajte dĺžky pásov tak, že k výške pridáte desať centimetrov.
  3. Pri nanášaní lepidla treba dbať na to, aby vrstva bola dostatočne rovnomerná, dostatok ho musí byť najmä na okrajoch.
  4. Ak je tapeta natretá lepidlom, treba ju položiť tak, aby ním nasiakla a zmäkla. Dôležité je, aby bol položený okraj presne cez okraj, pretože inak by tieto vyschli.
  5. Dodržiavajte určené časové rozpätie určené pre rôzne druhy tapiet. Dlhší čas sa neodporúča.
  6. Lepené pásy musia byť kolmé. Prvý pás preto treba na každej stene dať do kolmého tvaru pomocou olovnice.
  7. Prvý pás tapety by ste mali nalepiť na miesto, ktoré je najbližšie k zdroju prirodzeného svetla, teda k oknu.
  8. Ak je prvý pás prilepený, zvyšok, ktorý dolu presahuje, odstrihnite tak, že si najprv naznačte čiaru strihu a až potom strihajte. Zastrihnutý okraj dôkladne pritlačte k stene, aby sa neskôr neodchlipoval. Rovnako potom postupujte aj pri lepení ostatných pásov.
  9. Veľmi citlivým miestom sú spoje, a tak im treba venovať náležitú pozornosť. Použite na to kónický valček, ktorým spoj opatrne pritlačíte. Ak spod spoja vyteká lepidlo, ihneď ho odstráňte.
  10. Tapetovanie hrán a rohov si vyžaduje pozornosť. Pri vnútorných rohoch sa cez ne prelepuje pás v šírke približne 5 centimetrov, ktorý sa potom pomocou špachtle odreže.
  11. Ak sú už tapety nalepené, nasleduje ich sušenie. Aj to chce svoj čas. Ak schnú príliš rýchlo, mohla by sa tapeta zvlniť v spojoch. Tapety musia schnúť minimálne 12 hodín.
  12. Konečný efekt celej práce závisí od vášho vkusu a správnej voľby farieb.

Návod, ako ich lepiť

Lepenie vliesových tapiet

Medzi ľuďmi sú obľúbené, pretože práca s nimi je jednoduchá. Sú vhodné pre všetky podklady, steny, stropy, na betónové panely, podkladové tapety, drevotrieskové dosky a pod.

Steny dôkladne očistite a vyrovnajte nerovnosti, napr. stierkovou hmotou. Staré tapety a vodou rozpustnú maľovku odstráňte. Pokiaľ je podklad suchý a pevný, môžete pristúpiť k lepeniu. Čerstvú omietku, stierku, sadrokartóny a všetky savé podklady napenetrujte. Penetrovať môžete lepidlom na lepenie tapiet. Ak je podklad výrazne farebne odlišný alebo vzorovaný, je lepšie natrieť ho penetráciou v odtieni tapety. Pokiaľ budete tapetu pretierať, podklad môže byť farebne odlišný.

Na lepenie treba použiť špeciálne lepidlo na ťažké tapety triedy extra alebo špeciál.

Lepenie:

a) ako nastrihať tapetu: dĺžka pásu = výška miestnosti + 5 cm prídavok dole na zarovnanie. V prípade, že sú tapety so vzorom, prikladá sa rolka tak, aby vždy nadväzoval začiatok vzoru. Vrch tapety si radšej označte ceruzkou, aby pri lepení nedošlo k prevráteniu pásu tapety.

b) vlastné lepenie: Prvý pás lepte od okna smerom k dverám. Najprv si pomocou olovnice vyznačte zvislú líniu. Tapety lepte tesne vedľa seba, len v rohoch a na problémových miestach ich môžete prelepiť cez seba. Lepidlo nanášajte len na stenu roztieracím valčekom. Suché pásy nastrihanej tapety zviňte lícom dovnútra, zrolovaný zvitok priložte na lepidlom natretú stenu, tapetu odvíjajte a pritláčajte na stenu gumovým valčekom, prípadne tapetárskou kefou. Okraje tapiet, ktoré presahujú v dolnej časti, odrežte. Zvyšky lepidla odstráňte ihneď čistou handričkou. Pri lepení okolo zásuviek a vypínačov vypnite elektrický prúd, pri vlastnom lepení odskrutkujte kryt, nalepte tapetu a potom vyrežte otvor. Pri lepení okenných výklenkov nechajte tapetu prečnievať a po zaschnutí ju presne odrežte. Za radiátormi stačí tapetu 10 až 15 cm založiť. Stropy radšej lepte vo dvojici. Ak chcete upraviť stenu bordúrou, na vyschnutú tapetu si pomocou ceruzky a pravítka vyznačte miesto. Pomocou špeciálneho noža a pravítka narežte tapetu a potom ju odstráňte. Bordúru vlepte do vyrezaného miesta.

c) nátery: Po dôkladnom zaschnutí tapety je možné pretierať ich najlepšie valčekom, a to jednou vrstvou. Jemnú štruktúru je možné pretrieť 2– až 5–krát, výraznejšiu 7– a viackrát. Všetko záleží na tom, koľko má farba kriedových prísad.

Lepenie vinylových tapiet

hodia sa do všetkých interiérov (steny, sadrokartóny, umakart, rôzne umývateľné nátery). Majú veľmi dobrú prekrývaciu schopnosť na krivé, popukané steny. ! Podklad: Steny miestnosti dôkladne očistite a vyrovnajte nerovnosti, napr. stierkovou hmotou. Staré tapety a vodou rozpustnú maľbu odstráňte. Umakartové jadrá a rôzne nátery zdrsnite a dobre odmastite. Ak je podklad suchý a pevný, môžete pristúpiť k lepeniu. Na mokré steny tapety nelepte, pod tapetou sa môže vytvoriť pleseň. Na čerstvú omietku alebo stierku naneste penetračný náter. Penetráciu podkladu môžete urobiť aj lepidlom na lepenie tapiet podľa priloženého návodu.

Pre správne spracovanie je rozhodujúce správne zvolené lepidlo. Keď sú tapety ťažšie alebo ich lepíte na nesavý podklad, používajte špeciálne lepidlo, ktoré si pripravte hustejšie.

Lepenie:

a) podobne ako pri vliesových tapetách

b) vlastné lepenie: Prvý pás lepte od okna smerom k dverám, pomocou olovnice si vyznačte zvislú líniu. Tapety lepte tesne vedľa seba, len v rohoch a na problémových miestach ich môžete prelepiť cez seba. Natierajte tapetu aj podklad. Tapetu natrite a rubovou stranou preložte cez seba, aby lepidlo vsiaklo rovnomerne do celej tapety. Čas na nasiaknutie je 5 až 7 minút. Ak bude čas nasakovania dlhší, tapeta sa natiahne. Vopred si pripravte jeden až dva pásy. Musíte však dbať na to, aby doba pôsobenia lepidla na tapetu bola rovnaká pri všetkých natretých pásoch. Priložte prvý pruh na stenu a pritlačte rukami k stene. Aby neostávali vzduchové bubliny, vyhlaďte tapety smerom od stredu ku krajom. Okraje tapiet, ktoré presahujú v dolnej časti, odrežte orezávačom pomocou pravítka. Zvyšky lepidla odstráňte čistou handričkou. Na lepenie na umakartové jadro je dobré do lepidla primiešať disperzné lepidlo. Pri rekonštrukcii kúpeľní a sprchovacích kútov je vhodné každý spoj po nalepení podmazať čistou disperziou a na miestach zvlášť exponovaných spoje vyplniť bezfarebných sanitárnym silikónom. Tiež je dôležité spodnú časť tapety nalepiť aspoň 10 cm pod vrchný okraj vane. Vaňu, umývadlo alebo sprchovací kút vhodne utesnite. Nelepte tapety pri otvorenom okne a dverách, nevypínajte kúrenie.

Lepenie papierových tapiet

Sú vhodné do všetkých interiérov, nehodia sa do vlhkého prostredia (kontrola vlhkosti: na stenu pripevnite lepiacou páskou igelitovú fóliu na 24 hodín – nesmie sa orosiť) a tiež na steny, ktoré veľmi praskajú.

Steny miestností dôkladne očistite a vyrovnajte nerovnosti. Staré tapety a vodou rozpustnú maľovku odstráňte vodou alebo lepidlom na tapety rozpusteným vo vode (cca 1 škatuľka na 8 až 10 l). Ak je podklad suchý a pevný, môžete začať lepiť. Na omietku alebo stierku naneste penetračný náter. Penetráciu podkladu môžete urobiť aj lepidlom na lepenie tapiet podľa návodu na lepidle.

Pre správne spracovanie je rozhodujúce správne zvolené lepidlo. Ak sú tapety dvojvrstvové, treba radšej použiť hustejšie lepidlo a nanášať tenkú vrstvu ako naopak. Natierajte tapetu aj stenu. Tapeta sa natrie a rubovou stranou sa preloží na seba, aby lepidlo vsiaklo rovnomerne do celej tapety. Čas na nasiaknutie papierových tapiet je 1 až 2 minúty. Pokiaľ bude čas nasakovania dlhší ako odporúčaný, tapeta sa natiahne.

Lepenie: platí postup ako pri vinylových tapetách.

Pomôcky, bez ktorých sa nezaobídete

  • lepidlo na tapety a, samozrejme, tapety
  • krycie fólie a páska
  • sadrový tmel, sadra, škrabka, špachtľa
  • vedro na lepidlo
  • nožnice a ceruzka
  • valček na vyrovnanie spojov alebo handrička
  • kefa na vyhladenie tapiet
  • olovnica, skladací meter
  • rebrík

ZDROJ: TAPETY. SK

debata chyba