Prenájmy zlacneli, ľudia chcú aj tak vlastný byt

Slováci majú na rozdiel od väčšiny Európanov minimálny záujem bývať v prenajatom byte, radšej volia vlastné bývanie. Deje sa tak, aj keď ceny prenájmov v porovnaní s minulým rokom klesli o desiatky eur.

22.06.2011 00:00
hypotéka, úver, stavebné sporenie Foto:
Ilustračné foto
debata

„Minulý rok bol trojizbový byt v Bratislave bez energií za 650 eur, dnes taký nájdete za 550,“ tvrdí maklér Roman Špalda z Arthur Real Estate Company. Zo štatistík Eurostatu a Poštovej banky vychádza, že len každý desiaty Slovák volí prenájom.

Podobný názor na bývanie majú aj Lotyši, Slovinci či Bulhari. Naopak, obľube sa nájomné bývanie teší predovšetkým vo Francúzsku, v Holandsku či susednom Rakúsku. „Polovica bytov vo Viedni je nájomných, štát tam podporuje dostupnosť bývania a príspevky naň dostávajú aj stredné vrstvy,“ vysvetľuje situáciu sociologička Zuzana Kusá.

Podľa nej majú našinci k dispozícii málo štátnych prenájmov a súkromné sú pre nich drahé. Aj podľa Sylvie Porubänovej z Inštitútu pre výskum práce a rodiny je trh s nájomným bývaním nedostatočný. „Naša ponuka neposkytuje bývanie pre všetky finančné či vekové skupiny. V takom Rakúsku si môžete prenajímať byt celý život, je tam viac príležitostí na nájdenie nájmu,“ odpovedá sociologička.

Porubänová si však myslí, že Slováci sú z tohto hľadiska špecifikom. „Z histórie máme tendenciu vlastnenia, teda chceme vlastniť niečo svoje, napríklad nehnuteľnosť. Vyplýva to zo vzťahu k pôde, ktorú mali naši predkovia.“ Navyše nájomné bývanie je stále považované za krátkodobé riešenie.

„Ísť do prenájmu sa rozhodnú zväčša študenti alebo mladí ľudia, ktorí prídu do mesta za prácou,“ uvažuje prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska, Ľubomír Kardoš. Štatistiky podľa neho neupraví ani momentálna situácia, keď banky ešte ponúkajú pred očakávaným zdražovaním výhodnejšie hypotéky. V bytoch či domoch získaných cez úver býva asi sedem percent Slovákov a drvivá väčšina, vyše 80 percent ľudí má vlastné bývanie bez úveru.

Podľa analytičky nie je u nás bývanie v nájme moderné. Preto, keď sa ľudia rozhodujú o bývaní, volia cestu vlastného pred prenajatým. „Mesačná splátka za prenájom je zväčša taká istá ako za splátku úveru. Nájom je riešenie na určitý čas,“ uvažuje Eva Sadovská z Poštovej banky. Pred otázkou – prenájom alebo kúpa – stála aj Alžbeta z Bratislavy.

„Nechceli sme platiť niekomu cudziemu do vrecka, tak sme si byt kúpili,“ odpovedá mladá Bratislavčanka, ktorá býva v trojizbovom byte vo Vrakuni. Dodáva však, že bývanie v prenájme by bolo určite lacnejšie. „Teraz nás mesačná splátka úveru a energií vyjde na 670 eur,“ počíta Alžbeta. Podľa realitného makléra Romana Špaldu je cena nájmu aj s energiami v tejto lokalite 550 eur. Ceny prenájmov by sa do konca roka meniť nemali, realitné kancelárie však očakávajú nárast predajných cien. Líšiť sa budú v závislosti od lokality nehnuteľnosti, v niektorých porastú o desať percent.

debata chyba