Ceny bytov by mali ešte klesnúť

Ľudia, ktorí zvažujú kúpu bytu či domu, môžu pri odložení kúpy na koniec roka dostať nehnuteľnosť za menej peňazí.

04.11.2011 06:00
hypotéka, dom, stavebné, sporenie, kľúče, kľúč Foto:
Ilustračné foto
debata

Analytici a realitní makléri predpokladajú, že cena za štvorcový meter v závere roka klesne v porovnaní s minulým rokom o päť percent. V prípade príchodu hospodárskej recesie by ceny mohli ísť dolu aj v budúcom roku.

Od nástupu hospodárskej krízy v roku 2008 sa ceny nehnuteľností doteraz znížili takmer o 19 percent. Pred krízou pritom boli ceny na vrchole, ku ktorému sa postupne šplhali. Už teraz stoja nehnuteľnosti toľko, čo v druhej polovici roka 2007. „Ceny v niektorých okrajových a málo zaujímavých lokalitách v hlavnom meste, napríklad Dlhé diely či Podunajské Biskupice, môžu zlacnieť. V Ružinove či Petržalke by ceny mali zostať rovnaké. Teraz je ideálne obdobie predať menšie a ísť do väčšieho,“ tvrdí maklér Roman Špalda z Arthur Real Estate.

Vývoj priemerných cien nehnuteľností na bývanie v krajoch (€/m2)
  cena za m2 za 3. štvrťrok medziročná zmena
TRENČÍN 690 + 4,2%
TRNAVA 833 – 1,3%
ŽILINA 759 – 5,2%
BRATISLAVA 1 671 – 4%
NITRA 641 + 1,3%
BANSKÁ BYSTRICA 771 – 4,8%
PREŠOV 809 0%
KOŠICE 972 + 3,2%

Zdroj: NBS

„Jediné, čo nevieme predpovedať, sú úrokové sadzby hypoték. Možno budúci rok porastú, všetko závisí od vývoja v eurozóne,“ dopĺňa prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ľudovít Kardoš. Zníženie predajných cien bytov si všimol aj Peter Ďurica, ktorý čaká s kúpou dvojizbového bytu v Bratislave.

„Ceny bytov sú určite nižšie ako pred dvomi, tromi rokmi. Lenže, na druhej strane, v Banskej Bystrici byt aj predávam. Pred časom by som ho predal za viac, teraz budem v strate,“ myslí si Ďurica. Za dve izby v hlavnom meste zaplatí Ďurica toľko, čo za trojizbový byt v Banskej Bystrici, teda okolo 90–tisíc eur.

Podľa Národnej banky Slovenska sú ceny bytov v porovnaní s minulým rokom zatiaľ nižšie o 4,3 percenta. Kým v treťom štvrťroku 2008 sa byty predávali za 1 542 eur, dnes vyjde štvorcový meter bytu v priemere 1 248 eur.

„Mierne poklesy pokračujú už štyri štvrťroky za sebou a posledný štvrťrok po zohľadnení sezónnych vplyvov zrýchlil dynamiku. Je pravdepodobné, že sa trh s bývaním znovu spomaľuje,“ vysvetľuje Dávid Dereník, makroanalytik UniCredit Bank. Hlavným faktorom poklesu je podľa Dereníka znižovanie cien v Bratislavskom kraji, pričom najväčšiu úlohu zohrávajú nižšie ceny niektorých stále nepredaných väčších bytov v zle riešených novostavbách. Do príchodu krízy sa realitná bublina nafukovala vo väčšine európskych štátov.

Ešte viac ako na Slovensku bublina s cenami bytov doteraz spľasla podľa informácií Poštovej banky v Lotyšsku, Írsku, Litve, Bulharsku, Estónsku a Česku. V Lotyšsku je dom či byt až o polovicu lacnejší ako pred krízou. V Severnom Írsku je nové bývanie lacnejšie o vyše tretinu. Opačná situácia je v susednom Rakúsku, kde nehnuteľnosti často kupujú aj mnohí Slováci. Byt ich však teraz vyjde o 25 percent drahšie ako pred rokom 2008.

Nižšie ceny sú podľa makléra Špaldu realitou aj v prípade domov. Nový dom stojí na trhu nehnuteľností už od 160–tisíc eur, staršie sa predávajú ťažko a nie je o ne záujem. „V čase krízy je najlepšou investíciou pôda, preto by som rozhodne pri kúpe domu kúpil ten s väčším pozemkom,“ radí Špalda. Priemerná cena štvorcového metra domov klesla za rok o 12 eur na 1 104 eur. Premenené na percentá, v porovnaní s minulým rokom zlacneli domy o šesť percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba