Nových bytov je výrazne menej

Dokončených, postavených bytov čakajúcich na nasťahovanie je v porovnaní s minulým rokom až o vyše tretinu menej.

07.12.2011 12:31
peniaze, dom, stavba, stavebné, sporenie, hypotéka Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa Štatistického úradu počet dokončených bytov v treťom štvrťroku tohto roka medziročne klesol o 31,3 percenta na 3 184 bytov. Najviac sa ich postavilo v bratislavskom a nitrianskom regióne. Za prvé tri štvrťroky sa dokončilo takmer 9 400 bytov, čo bolo oproti vlaňajšku menej o šestinu.

„Čísla o výstavbe za tento rok hovoria o bytoch, ktoré sa začali stavať v rokoch 2009 a 2010. Najmä rok 2009 sa nesie v znamení krízy. V rokoch 2008, 2009 a 2010 bolo zrušených, zastavených alebo odsunutých mnoho developerských projektov. Táto,dierá sa teraz prejavila v štatistikách,“ podrobne vysvetľuje Roman Špalda z Arthur Real Estate. Na to, že sa stavia menej ako po iné roky, má podľa Špaldu vplyv množstvo dokončených a nepredaných bytov, ktoré sa postavili ešte počas stavebného boomu pred piatimi rokmi a dodnes zostali na realitnom trhu pre ich veľkú metráž či zlé dispozičné riešenie. „Aktuálne je to v Bratislave na úrovni 3 500 bytových jednotiek v novostavbách. Má to vplyv aj na to, čo sa stavia a plánuje stavať,“ doplnil Špalda.

Výstavba nových bytových jednotiek ide tento rok najhoršie v Banskobystrickom kraji. „Cenová úroveň bytov v tomto regióne bola už v čase pred krízou ťažšie akceptovaná trhom. Developeri nemajú zatiaľ dôveru pre investovanie v tomto regióne,“ myslí si Špalda. Menší dopyt po novom bývaní prízvukuje aj Zväz stavebných podnikateľov. Podľa jeho predsedu Zsolta Lukáča sa ľudia boja ísť do kúpy nehnuteľnosti, pretože nemajú istý príjem. „Na druhej strane, každoročne klesá aj dotačná podpora štátu na nájomné bývanie,“ uviedol Lukáč.

Kým minulý rok podporil štát výstavbu bytov 40 miliónmi eur, v tomto roku to bolo už len 35 miliónov a na budúci rok to má byť 25 miliónov eur. Z týchto prostriedkov chce minister dopravy a výstavby Ján Figeľ (KDH) postaviť na budúci rok vyše dvetisíc bytov pre sociálne slabé rodiny. „Podpora sa realizuje v rámci celého Slovenska. Prevažne pôjde o domácnosti, ktorých príjem neprevyšuje trojnásobok životného minima,“ spresnil nedávno hovorca ministra Martin Krajčovič.

Ak bude teda o nájomný byt žiadať slobodná mamička s dieťaťom, jej príjem nesmie byť väčší ako 829,4 eura mesačne. Manželská dvojica s jedným dieťaťom bude mať nárok na takéto bývanie vtedy, ak ich príjem nepresiahne 1 226,7 eura. V ktorých mestách sa sociálne byty postavia, povie minister Figeľ na začiatku roka 2012.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba