Ceny bytov sa začínajú prebúdzať

Po štyroch rokoch zlacňovania začnú ceny bytov a domov pomaly rásť. Cena za štvorcový meter by mala podľa analytikov vzrásť už na budúci rok v priemere o päť percent.

13.03.2012 20:00 , aktualizované: 14.03.2012 08:00
stavebné sporenie, bývanie, byty, hypotéka,... Foto:
Ilustračné foto
debata (25)

"Prípadnému rastu cien nehnuteľností by malo predchádzať absolútne vyčistenie trhu od ležiakov, ktoré by sa tento rok mohlo teoreticky zavŕšiť. Práve tieto nehnuteľnosti boli často označované ako príčina poklesu priemerných cien nehnuteľností,“ naznačuje analytik Tatrabanky Boris Fojtík.

Okrem vypredania posledných bytov v dlhšie dokončených domoch zastaví pokles cien aj pomalšie stavebné tempo. Za posledné dva roky klesol počet novostavieb a dokončených bytov čakajúcich na nasťahovanie je v porovnaní s minulým rokom až o tretinu menej. „Neočakávam však, že by nedostatok bytov mal dramatický dosah na ceny,“ dodal Fojtík.

Podľa neho na to, aby skutočne začali rásť ceny realít, musí sa zvýšiť kúpyschopnosť obyvateľstva. „Priškrtené úverovanie bankami, dlhová kríza, nedostatočne oživená ekonomika a stále pretrvávajúci strach ľudí o zamestnanie – to všetko spôsobuje nechuť púšťať sa do kúpy. Preto očakávam, že ceny sa nepohnú,“ myslí si realitný expert Roman Špalda z Arthur Real Estate Company.

Na kúpu bývania stále mnohí nemajú, čo potvrdzujú aj nedávno publikované čísla ekonomickej dostupnosti vyjadrujúce, aká veľká plocha bytu sa dá kúpiť z jednej hrubej mesačnej mzdy.

„Podľa prepočtov dosiahol ukazovateľ najvyššiu úroveň v roku 2005, keď si priemerný Slovák mohol z platu dovoliť kúpiť 0,67 štvorcového metra bytu. V roku 2008 bola ekonomická dostupnosť bývania síce horšia ako dnes, no na druhej strane si ponuky realitných kancelárií mohlo so záujmom listovať viac ľudí. Zúžil sa okruh ľudí, ktorí vôbec na kúpu pomýšľajú,“ počíta Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Dostupnosť bývania sa zlepšila najmä vďaka minuloročným klesajúcim cenám nehnuteľností a tiež nárastu platov. Kým hrubá mzda v čase realitného boomu bola vyše 700 eur, v tomto roku by priemerný mesačný plat mal vzrásť na 815 eur. Najrýchlejšie si bývanie vedia zaobstarať Nitrania.

„Kým bývanie je v porovnaní k príjmom v Bratislave najdrahšie na celom Slovensku, obyvatelia hlavného mesta našich západných susedov si môžu za priemernú mesačnú mzdu dovoliť kúpiť ešte menej, a to približne 0,5 m2 z nehnuteľnosti,“ porovnal analytik ČSOB Marek Gábriš.

Ani mierne prebudenie realitného trhu tak nevráti ceny na úroveň spred rokov 2007 a 2008, keď stúpali do závratných výšok – medziročne až o 24 percent. Navyše tento rok sa opäť postavia novostavby, ktoré podľa experta bude ťažké predať a stanú sa z nich ležiaky. „Novostavby Trinity či Petržalka City s cenou 2 000 eur za štvorcový meter sú zbytočne predražené a budú nepredajné,“ dodáva Špalda. Aj takéto stavby by mali spomaliť nastupujúce rýchle zdraženie bytov či domov. Priemerná cena 1 236 eur za štvorcový meter sa tak bude zvyšovať len mierne.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba